testanine
Eno lepo, sončno dopodne vsem skupaj. Že kar nekaj časa spremljam tale forum in moram priznati, da se mi vedno cedijo sline (neverjetno, kaj vse je mogoče skuhati!!!). Preizkusila sem tudi že nekaj receptov in vsa hrana je bila odlična. Končno sem se odločila, da vas tudi jaz prosim za nasvet. Zanima me, kakšne vrste omake vse pripravljate zraven testanin. Sama ponavadi naredim le omako iz mletega mesa (polivko), vendar pa sem se tega počasi že naveličala. Rada bi preizkusila kaj novega, saj imam testanine zelo rada. Že v naprej hvala.
Jaz imam testenine najrajši z domačim pestom: ca 200g špinače operem in odstranim debelejše peclje, naribam ca 5 dag parmezana, en majhen strok česna na grobo narežem, 30g pinjol prepražim v ponvi in jih na koncu malo pretlačim z vilicami. Vse to stresem v sekljalnik in dodam še ca 50ml olivnega olja. Po potrebi ga dodaš več, če se ti zdi, da omaka ni mazljiva. Soliš in dodaš še žličko balzamičnega kisa. Navadno naredim kar dvojno porcijo in polovico shranim v kozarčku za drugič. Prija tudi kot premaz čez pečeno meso, pa h kuhanemu krompirju. 50g špinače lahko nadomestiš tudi z rukolo. Če nimaš pinjol, lahko dodaš tudi bučna semena.
Pa tudi z brokolijem in slanino niso za odmet:
na sopari skuhaš cvetke brokolija. V ponvi segreješ olje, dodaš nasekljano čebulo, na košče narezano slanino, ko je čebula posteklenela in slanina zapekla, dodaš cvetke brokolija, soliš in popraš in na koncu še malo masla. Premešaš s testeninami… njammm
Narediš lahko smetanovo omako, pa sirovo, ali pa čisto preprosto prepražiš na olivnem olju česen, da rahlo spremeni barvo, dodaš peteršilj in zmešaš s testeninami. Sama namesto svežega česna uporabljam pečenega in vloženega v olje. V pečico v foliji spečem posamezne stroke česna (v olupku, premazane s sončničnim oljem) na ca 180 stopinjah, pol urice, nato jih vložim v kozarce za vlaganje in prelijem z oljem. Dodam še malo timijana in lovorov list. Tako pustiš tri tedne in jih potem uporabljaš za omake itn. Pečen česen nasekljam, malo segrejem v olju, dodam rdečo papriko, narezano na kocke, popečem, malo peteršilja in pomešam s testeninami.
Hm, očitno sem hudo lačna, saj sem hotela napisati le en recept, pa so prsti kar zdrseli po tipkah. Gremo na malico…
Lep pozdravček in prijetno kuho, Neja
Mi smo veliki testeninarji – jemo jih vsaj 2X tedensko. Naše priljubljene omake: tuna v kisli smetani, jajčevci in bučke v paradižniku (ta je bolj poletna), bešamel s tuno in koruzo, gorgonzola s porom in orehi, v solati s papriko, koruzo in majonezo, špinačna omaka…
Zelo radi imamo tudi rezance s piščancem in zelenjavo, lazanjo z zelenjavo in kalsično.
Tudi jaz se veselim receptov ostalih, da malo popestrim jedilnik.
Dober tek.
Nam najljubša ne mesna omaka za špagete je :
Paradižnikova omaka :
1 pločevinka pelatijev ali 1/2 l pasiranega ali 3-4 sveže paradižnike narezane na koščke
1 j. kocka ali sol
poper
origano
žlička olivnega olja (lahko tudi navadnega)
3-5 zobe česna, narezane
V ponvi segreješ olje dodaš česen(lahko tudi feferon, če imate radi pekoče), da zadiši, preliješ s paradižniki, začiniš in kuhaš dokler špageti niso kuhani………10-20 minut.
Če ti omaka ostane, jo podaljšaš v juho zakuhaš riž ali priliješ v golaž…..tako, da ti omaka nikoli ne ostane…..pri nas je to že 10 let omaka št. 1, če ni ideje za kuho potem špagete s paradižnikovo omako…..
Jaz delam to omako iz mletega mesa, pa iz koščkov mesa (govedina, svinjsko, piščančje), zelo radi imamo pašto s tuno (čebula+tunina+malo mediteranskih začimbic, včasih še malo kisle smetane, če je v hladilniku), pa z raznimi siri (gorgonzola nam zelo tekne), pa z zelenjavo, včasih za spremembo naredim pa kakšne čisto drobčkene makarončke, ki jih zabelim samo z maslom in drobtincami.
Ena zbirka receptov za testenine:
in na Barrila.com se tudi najde kar nekaj…
Pri nas imajo pa otroci najrajši špagete s slanino in smetano (kalorična bomba :o) , a jih ne delam prav pogosto.
Popečem na drobne kocke narezano pečeno slanino in zalijem s sladko smetano. Vse skupaj prelijem čez kuhane špagete, dodam še malo naribanega sira, pretresem in pokrijem za nekaj minut, da se okusi prepojijo.
Lep dan!
Vladka
Kaj pa torta iz testenin?
Skuhas kaksne majhne testenine (npr. fusili). Naribas sir. V pekac nalozis pol testenin, nato plast sira (polovico naribanega), potem se drugo polovico testenin. Polijes z omako iz 2 stepenih jajc, zmesanih z malo smetane ali mleka in malo soli, na vrh pa potreses preostali sir. Peces 30 min na 200C in ponudis se toplo s kaksno solato. Njammmmmm!
Neja1, vprašanje v zvezi s pečenim česnom:
ali v kozarce vložiš česen z lupino, ali ga pred vlaganjem olupiš?
Verjetno je tak način vlaganja časna dobra rešitev, da česen ne pozeleni.
(Nekoč sem vložila svež česen v olivno olje (z začimbami, nekoč s korenjem, nekoč s papriko) in je česen grdo pozelenel, čeprav je bil v hladilniku.)
Česen gre v lončke kar v lupini. In ostane enake barve.
Tudi jaz sem hotela vložiti kar svež česen v olje, ampak če praviš, da se tako spremeni…Recept sem našla pri Dariu Corteseju – knjiga o zelenjavi. Morda bi česen morala pustiti na sobni temperaturi. Cortese ga vloženega pusti pol leta in šele po tem času naj bi bil užiten. Morda se bo pa oglasila še kakšna česnoljubka, ki ve, kako vlagati svež česen :-))
Pozdravček, Neja
Hej! Danes sva imela zelenjavno omako.
V voku sem na olivnem olju samo malo razpustila na kckice narezano panceto,odstranila in potem na istem na hitro poprazila por in bucke,odstranila,potem rdece paprike,odstranila in nazadnje se jajcevce.
Vse naj bo malo hrustljavo,na kaksna “papa mola”.Ne soli,ker bo spustilo veliko soka in se bo zelenjava kuhala.
Vse vrnila v vok,potresla z nasekljanim petersiljem in cesnom,solila,popoprala in dala malo tabaska.Pustila se kaksno minuto,da je cesen lepo zadisal,dodala malo parmezana,pokrila in odstranila.
To sem naredila ze zjutraj.Do 12 ure se je vse lepo prepojilo.Zelo dobro je tudi mrzlo ali kot priloga.Danes smo dali na rezance.Lepo je,ce naredis zvecer in je potem cez noc v hladilniku in skuhas samo testenine.
Tako omako shranim tudi za dan,dva v hladilniku. Cim dlje stoji,tem boljsa je. Omake niso vedno enake.Vcasih dodam se oljke,ali spustim bucke,namesto pora,cebula,…pac uporabim,kar imam pri roki.Tudi panceta ni nujna.Jaz jo dam zaradi moza.
Preverjeno,da se ti okusi zelo ujemajo.Jajcevci in redece paprike dajo
piko na i.
Pa ne mislite,koliko porabis. Za dva: pol bucke,pol jajcevca,pol paprike…
Hej! Danes sva imela zelenjavno omako.
V voku sem na olivnem olju samo malo razpustila na kckice narezano panceto,odstranila in potem na istem na hitro poprazila por in bucke,odstranila,potem rdece paprike,odstranila in nazadnje se jajcevce.
Vse naj bo malo hrustljavo,na kaksna “papa mola”.Ne soli,ker bo spustilo veliko soka in se bo zelenjava kuhala.
Vse vrnila v vok,potresla z nasekljanim petersiljem in cesnom,solila,popoprala in dala malo tabaska.Pustila se kaksno minuto,da je cesen lepo zadisal,dodala malo parmezana,pokrila in odstranila.
To sem naredila ze zjutraj.Do 12 ure se je vse lepo prepojilo.Zelo dobro je tudi mrzlo ali kot priloga.Danes smo dali na rezance.Lepo je,ce naredis zvecer in je potem cez noc v hladilniku in skuhas samo testenine.
Tako omako shranim tudi za dan,dva v hladilniku. Cim dlje stoji,tem boljsa je. Omake niso vedno enake.Vcasih dodam se oljke,ali spustim bucke,namesto pora,cebula,…pac uporabim,kar imam pri roki.Tudi panceta ni nujna.Jaz jo dam zaradi moza.
Preverjeno,da se ti okusi zelo ujemajo.Jajcevci in redece paprike dajo
piko na i.
Pa ne mislite,koliko porabis. Za dva: pol bucke,pol jajcevca,pol paprike…
Lep pozdrav babi
Skombiniram
(posamezno popečem in na koncu vržem vse skupaj v paradižnik, ki ga pokuham nazadnje ..ter še malo pokuham, da se zmešajo okusi):
– malo pancete
– čebulo
– piščančja prsa narezana na kocke
– narezano svežo papriko
– konzervo pelatov (sok naredi zadevo sočno)
– lahko tudi malo šampinjonov…
Forum je zaprt za komentiranje.