Najdi forum

Terjak

Zanima me, če ima katera na tem forumu izkušnje s kuhanjem terjaka. Kako in koliko časa ga kuhate, da je dovolj gost? Je mogoče bolje, da je malo redkejši in da ne izgubi vseh zdravilnih sestavin?

Za kakršenkoli nasvet hvala in LP, Sanja

A smem vprašati, kaj je terjak? So rekli, da kdor vpraša, je pet minut neumen, kdor pa ne vpraša, pa je neumen celo življenje :).

Lp, mishika

Terjak je gosta lepljiva zmes bezgovih jagod in sladkorja, ki se shranjuje v kozarce (kuha se tako dolgo, da je gosto) in potem vroče napolniš in zapreš. Točnega recepta tudi jaz ne vem, zato sprašujem.
Potem pa to lepljivo tekočino zmešaš z vodo in dobiš en poseben čaj, ki naj bi bil zelo zdravilen (1 žlico na cca. 2 dcl vode). Meni je sam okus zelo všeč.

Terjak? To pa zanima tudi mene. Letos sem prvič skuhala malo bezgovih jagod, malo sladkorja, spasirala, kuhala naprej, nalila v stekleničko. Dobila sem seveda samo eno majhno stekleničico. Naj bi bil sirup, ki bi ga rada dajala otrokom, če ga bodo le hoteli piti… Nisem še niti odprla.

Terjak je torej gostejši? Ni pasiran? DRugo leto imam namen nabrati precej več bezga…
Pozdrav, Mimi

Evo, toliko časa sem brskala po internetu, da sem nekaj našla. Citiram :

Včasih so pravili, da je črni bezeg tako zdravilen, da ozdravi praktično vse bolezni. Uporaben je ves: korenine, lubje, cvetje, jagode… Ravno zaradi svoje zdravilnosti je na Gorenjskem poleg vsake kmetije rastel tudi velik bezgov grm.

Na Gorenjskem stari ljudje poznajo učinkovito domače zdravilo iz zrelih bezgovih jagod, ki so ga včasih uporabljali za zdravljenje pljučnih in nasploh prehladnih obolenj.

Nabrane zrele bezgove jagode so potresli z malo sladkorja in jih pustili stati 24 ur. Nato so skuhali iz tega na sokovniku sok, in kolikor so dobili soka, toliko so potem dodali še sladkorja. Včasih so gospodinje to počasi cmarile na robu zidanega šporgeta na drva, ki seveda gorel večino dneva, tri dni skupaj. Danes se kuha na modernih štedilnikih toliko časa, da se od žlice potegne gosto in lepljivo. Nalije se v kozarce (ne v steklenice) in dobro zapre. Jemlje se po potrebi po žličkah večkrat na dan, lahko se doda tudi v čaj in popije.

Mimi in ostale kuharice,

kako pasirate bezgove jagode?
Ali imate kakšno posebno pasirko ali kar skozi cedilo?

Jaz sem včeraj uporabila kar sokovnik.

Letos sem prvič delala sirup iz bezgovih jagod, ker sem tudi sama že večkrat zasledila kako zdravilen je. Bezgovim jagodam sem dodala malo vode in kuhala približno 5-10 minut, da so jagode počile. Nato sem jih zmlela v multipraktiku, dodala sladkor in kuhala še nakaj minut, nato pa nalila v segrete kozarčke. Sladkorja naj bi bilo toliko, kot je teža kuhanih bezgovih jagod, vendar sem dala polovično količino. Ta sirup že pridno dodajam sinu v čaje ali pa mu ga ponudim razredčenega z vodo. Zaradi pečk, ki jih multipraktik ni zmlel pa sedaj sirup precedim, ko odprem kozarček. Sprva me je tudi skrbel okus, saj so mi vsi govorili, da bezgov sirup ni dober. Sedaj pa smo doma vsi enotnega mnenja, da je odličen.

Hvala za pojasnilo – pa naj še kdo reče, da se na internetu ne da najti tudi poučnih stvari :).

Lp, mishika

Pasirala sem kar na navadno pasirko. Je res navadna, ima luknjice, kakršne pač so, ne da se menjavati ploščic z velikostjo. Moram priznati, da soka še nisem odprla, vendar se mi pri kuhanju ni zdelo, da bi bilo kaj dosti pešk. Na cedilu so zagotovo ostale lupinice.

Sanja, hvala, da si se potrudila z iskanjem info.
Pozdrav, Mimi

Sama vsako leto skuham terjak, po starem receptu in s pomočjo nove tehnike. Terjak je praviloma gost, kot zelo gosta marmelada, tako da se ga z žlico reže. Uporablja se ga tako, da se ga da v vročo (ne vrelo)vodo in spije.
Moj prirejeni recept:
Zares zrele bezgove jagode v posodi z malo vode (toliko, da se takoj ne prime) malo pokuham, toliko da jagode počijo. Potem bezeg postopoma spustim skozi najgostejšo pasirko na multipraktiku (moj multipraktik je čudežen), tako da odstranim vsa semena in ostanke vejic (pri trganju jagod nisem preveč natančna). Ker so semena zelo trda in jih je zelo veliko, je treba pasirko večkrat očistiti. Bezeg nato kuham kot marmelado, in to kar nekaj časa (najmanj uro in pol). Vroče nadevam v vroče oprane kozarce.
Sama terjaka ne maram, ker mi surov bezeg zelo smrdi. Mož ga pa hvali in pije. Zelo dober naj bi bil proti prehladom, zniževanju temperature.

Pozdravljeni ljubitelji zelišč.

Žalostna sem!
Včeraj sem skušala narediti terjak pa mi je ratalo kar nekaj… čisto tekoče, kot sok od rdeče pese npr.
Žalostna ponovno!
Jagode sem pokuhala, da so začele pokat, dala čez cedilo in krpo… potem dodala sladkor (res ga nisem dala preveč- mogoče 5 velikih žlic) in potem kuhala na malem uro in pol… vse tekoče v kozarcih…

Sem začetnica, zato sem pričakovala tudi to… no, upala sem vseeno da mi uspe v prvo.
Kje sem ga pobiksala in ali se da še kaj popravit?—> bi lahko tekočino dala iz kozarcev in kaj naumila?
… je krivo to, da sem dodala premalo sladkorja, sem kuhala premalo časa?

Hvala za pomoč!

Gatmana25

mene pa zanima, kako je lahko tale terjak zdravilen, če ga pa toliko časa kuhate, saj se vsi vitamini uničijo z vročino.

Hmm

Terjak delamo skoraj vsako leto.
Naberem jagode jih osmukam od vejic in STISNEM V STISKALNICI,da dobim sok.
Potem se soku doda sladkor(3kg na 20l-po okusu)in se ,da kuhat na zmeren ogenj(samo toliko,da malo poskakuje:)).Kuha se toliko časa da se zmes zgosti obvezno je smetano ,ki nastane zaradi kuhanja pobirati stran!(tako me je naučil dedek).
Gotov sok nalijemo v steklenice(še vroč) in zapremo s zamaški iz plute,ki jih nato zalijemo z voskom.
Jagode,ki so ostale od stiskanja se posušijo in sparavijo za čaj.

Jagod se ne PASIRA saj dobite preveč gosto zmes in še težko jo je potem precediti.

Pri nas se TERJAK uporablja kot sok za zalivanje,dodatek k čaju ali kar”po žlici”.

lp

Naberemo samo zrele jagode in jih zmečkamo.Za precejanje je najbolje, da uporabimo tkanino. Z njo lahko res iztisnemo vse, fako da ostanejo v tkanini samo peške in lupinice.Dodamo sladkor (lahko tudi limono) in kuhamo toliko časa, da je gost kot marmelada. Tako kuhan ima boljši okus, pa tudi skisa se ne. (To se lahko zgodi pri premalo kuhanem !) Nalijemo v kozarce, kjer lahko ostane tudi par let.
To je verjetno najboljše domače zdravilo ob pljučnici, zato bo uroraben tudi ob novo gtipi…

Dragi moji,
ne komplicirajte. Izvrstne stvari so običajno preproste. Meni se zdi terjak kot marmelada premočen, zato naredim sirup. Je odličen, za bolne in zdrave. Moji obiski ga ne morejo prehvaliti.
Takole:
Osmukam zrele bezgove jagode. Jih preberem, nezrele izločim. Stresem v čudoviti stari EMO sokovnik ( saj veste, v spodnjo posodo vodo, v zgornjo pa bezgove jagode ). Dobim čisti bezgov sok. Na 1 liter tega soka dam 60 dkg sladkorja, zmešam in skupaj prekuham. Pene poberem. Nalijem vroč sok v steklenice, kakršnekoli, in zaprem. Voila!

Zanimiva tale tema . Bezgove jagode so eno najbolj zdravih sadežev oziroma plodov.Če preberete ORAC lestvico, boste videli, kako visoko so, samo malo za aronijo.

Delamo pa vsi napako, ko jagode pasiramo. Največ vsega je namreč v kožici plodu. Aronijeve “lušine ” posušijo in prodajajo kot enega najbolj cenjenih čajev.Isto bi morali narediti tudi z bezgovimi jagodami.

Nikar pa bezgovih jagod ne jejte surovih, saj vsebujejo strupeni glikozid sambunigrin, ki pa strupenost s kuhanjem popolnoma izgubi , tako da lahko pojemo kolikor hočemo prekuhanih dobrot iz bezgovih jagod.
Najboljša je marmelada, s pomarančo in limono.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close