terenec za potep?
Spoštovani Forumovci!
Iščem avto, ki bi bil primeren za potepanje v neznano…
Pomembno je, da je avto
* dokaj varen (se pravi, spački in katrce odpadejo, čeprav so mi zelo všeč),
* zdržljiv
* vsaj malo offroad – zmožen premagovati slabe ceste in kolovoze
* neeksotičen (da ga zna oskrbet vsak mehanik, brez specialnih orodij)
* relativno majhna poraba
* cenovni razred najraje okoli 1 mio
Gledal sem nissan pathfinder, terrano, patrol; jeep cherokee; opel frontera… starejši letniki so vsi v tem cenovnem razredu. Me pa pri teh avtomobilih zelo skrbi poraba…
Kakšne so vaše izkušnje? Morda lahko kdo kaj pove iz prve roke?
Ima kdo kaj izkušenj z minimalnimi predelavami “civilnih” avtomobilov, recimo dvignjen golf 2 itd?
Vaših nasvetov in predlogov bom zelo vesel, hvala.
Dosti se prevezam tudi z terenci. Stvar je pa taka, spodoben terenec je kreeeepko preko 1mio. Za ta denar res dobis zelo star letnik. Pa tudi poraba te nebo ravno navdusila 12-14 litrov je kot bi mignil. Slaba plat je tudi vzdrzevanje terenca. Rezervni deli so katastrofalno dragi. Da pa ne omenim samo gume ki te kostajo celo premozenje, sploh ce hoces z terencem kam zlesti moras imeti tudi dobre gume, ki so pa zelo drage. Ce ze zelis imeti terenca ti pa priporocam Hyunadi Galloper, je relativno varcen (2.5tdi) okoli 10 litrov raje pa malo cez, je pa tudi zelo zmogljiv kot terenec. Ali pa kia sportage, malo denarja, dokaj poceni vzdrzevanje, pa dokaj spodoben terenec.
btw. V slo se po zakonu ne smes voziti po “off road” variantah. Ce te ustavi policaj ne bo ravno navdusen nad tvojim terencem. Pa srecno voznjo!
Z tvojo navedbo se sploh ne strinjam. Za avdija je menjava zobatega jermena z natezal 150.000 sit pri Toyoti land cruiser je pa 60.000 sit. da od ostalega ne govorimo. poglej si še to stran: http://www.4x4rollingclub.com
Dodt majn stroškov imaš z terencem kot pa z enim povprečnim os. avtomobilom… terenc pride tudi tja, kjer avto ne more….
če misliš že kupiti terenca je bolje da raskiraš v štartu malo več tako da ne boš imel kasnejših stroškov. Kar se tiče pnevmatik za terence tudi ni tako hudo saj dobiš že dobre gume A/T to na bi bile univerzalne že po 20.000 sit . kolikor sklepam se z extemnim off roadom ne boš ukvarjal. Po terenu se lahko voziš tudi po gozdnih poteh samo ne kar na po čes, tako da tudi z zakonm ne boš imel problemov. Sam sem se že veliko prevozil, tudi z lovskimi čuvaji, ki so bili tako prijazni, da so mi sami pokazali kakšno lepo turo, kakor tudi s policaji in nikoli nisem imel problema.
Pozdrav Joco
Dva dni nazaj sem bil s sestričem in njegovo suzuki vitaro (kratka verzija) na malo bolj konkretnem terenu in sicer v gozdu po zelo neurejenih poteh, strminah, blatu pa tud snega je blo še mal! Avto sm vozu jz in sm bil ful presenečen kaj zmore!!! Avto v nobenem trenutku ni dajal znaka da kje ne bo šlo ampak sm prej cviknu jz ker mal zdravga razuma morš met pri takih vožnjah!! Vozu sm tud že Grand Vitaro sam se mi zdi takratka velik boljša za teren! Vzdrežvanje ni komplicirano poraba pa okol 9-10l na manj je ne morš spravit sploh če si na terenu ne! Pa tud za 1.000.000 dobiš že dobro drgač pa ne pozabit da je Lada Niva zakon med vsemi terenci! Lp in fajn kupi!
Defender je itak prva izbira, ampak LandRoverji so dragi … kaj pravite na kake Cherokee-je ? Tako grdosijo se da dobit za 600-1200000, letnik 1993-1996.
Zgleda precej privlacno za to ceno..
Sicer pa nameravam kake take opaljene ture delat… preko balkana okoli Črnega morja ali preko Gibraltarja v Egipt, itd…
Najlepsa hvala za vse odgovore, mnenja, predloge!
Če resno razmišljaš o severni afriki, ti svetujem da kupiš tak avto, ki ga boš v teh deželah tudi lahko servisiral. Zato ti cherokee-ja odsvetujem. V teh deželah je na prvem mestu Toyota na drugem pa Nissan ostale znamke so pa zelo malo prisotne. Jaz sem bil že 5 x v Tuniziji z Galloperjem in se je odlično obnesel je pa od vseh cenovno najbolj ugoden glede na to kaj nudi pa tudi vzdrževanje ni drago. Kaj vse pa zmore si lahko ogledaš na http://www.4x4rollingclub.com
Lep pozdrav