teorija v glasbeni šoli
dober večer!
imam veliko prošnjo.
pomagajte meni in moji hčeri pri teorija v glasbeni šoli.
Hčerka je stara že 11 let. Lansko leto se je vpisla v glasbeno šolo in igra klavir. Glede na to, da imajo večjo skupino takšnih otrok z njimi delajo hitreje in več kot z ostalimi prvčki. Do polletja ji teorija ni delala težav, bila je super pri klavirju in teoriji. potem je zaradi bolezni 2x ali 3 krat izostala od pouka teorije in sedaj ne pride na zeleno vejo. Enostavno ne ve. Vse tiso kar ima zapisano seveda ve ampak učiteljica potem vpraša še kaj in ne ve. Zadnjič je dobila v podpis , da se naj uči. potem se je učila, nekaj sem jo spraševala imela sem občutek, da je znanje zadovoljivo. Toda pri spraševanju je bila nula, temu primerna ocena 1.
Prosim vas, če kdo obvlada teorijo naj nama pomaga. Torej učijo se g- dur lestvico,tonika, subdominanta dominanta, OKTAVE, ki jih ne razume, tetrakord itd. Če se kdo razume ve zakaj gre. Učbenika nimajo, tako da?
Jaz pa tudi ne znam, da bi ji razložila.
Hvala in lahko noč.
Kaj pa če stopiš do učiteljice in ji to kar si napisala poveš? Jaz verjamem, da bo pomagala rešiti težavo. Drugače pa ima hčerka verjetno kakšnega sošolca ali sošolko pri teoriji in naj se dogovori, da se skupaj učijo, pa še razložijo ji lahko.
Upam, da rešite zadevo čimprej, predno se bo deklici vse skupaj zamerilo.
lp
Hey!
Jaz pomagam, ni problema!
G-dur lestvica:
sestoji iz tonov: g a h c d e fis g
g je prva stopnja, a druga, h tretja in tako naprej do osme, ki je hkrati prva naslednje oktave…
osnovni ton ali tonika, vedno prva stopnja v lestvici je ton g
subdominanta je vedno četrta stopnja v lestvici in je v tem primeru ton c
dominanta je peta stopnja v lestvici in je v tem primeru ton d
oktave… kaj misliš s tem?
oktava je ponovitev istega tona višje… se pravi G dur
g1 (naprimer) a1 h1 c2 d2 e2 fis2 g2
* * to kar je označeno z zvezdico je oktava, od g1 do g2
Sestavljena je iz 8 stopenj g a h c d e fis g je osem stopenj
oz. je iz 6 tonov oz. 12 poltonov
Tetrakord je zaporedje štirih tonov!
Lestvica je sestavljena iz dveh tetrakordov:
prvi, npr. v G-dur lestvici je g a h c imenujemo pa ga tonični tetrakord
sledi mu dominantni tetrakord in je sestavljen iz tonov d e fis g
To velja za G-dur!
Če ni kaj jasno, vprašaj.
1) učiteljica je tam, da otroke nauči, zakaj ne izkoristite možnosti, stopite do nje (najbolje takoj po izostanku od pouka), ji zaupate, kje ima hči težave in prosite za dodatno razlago? Nisem še slišala, da bi kje kak učitelj tako prošnjo zavrnil.
2) hči bi morala poskrbeti, da bi takoj po izostanku zamujeno snov prepisala od sošolcev v skupini – naj si izmenja gsm s katerim od sošolcev in ga prosi za 1-ali2-dnevno izposojo zvezka, da bo prepisala zamujeno (tudi to je treba narediti takoj po izostanku od pouka).
Vse o glasbeni teoriji je zapisano v knjigi Pavla Mihelčiča: Osnove glasbene teorije.
Uporabna bo mogoče tudi ta stran:
http://muzikologija.ff.uni-lj.si/ptg/index_slo.html
Preko net-a je težko razlagati – pa saj niti ne vemo, česa recimo pri g-duru ali oktavah ne razume.
Torej, v glasbeno šolo k učiteljici, kupita knjigo ali posrfajta na ne-tu, otrok pa naj tudi poskrbi za prepis zamujenega.
Pozdravljeni!
Hvala za razlago.
Ta glasbena šola je v M.Soboti in nimajo učbenika!!!!!
Kot sem že omenila do sedaj ni imela težav. Torej nismo vedeli kaj ji manjka. Prepisala je vse kar so delali v času njenega izostanka, torej smo poskrbeli za vse.
Žal je zadnja dva tedna njeno znanje nazadovalo do 1, prej same 5. Sem poskušala v petek ko je dobila to 1 do učiteljice, vendar mi je po čudni poti odšla. Peljala sem se z liftom v nastropje učiteljica po stopnicah v zbornico (hčerka jo je videla, ker me je spodaj čakala). Ko sem hotela do nje v zbornico, pa je že odšla pri drugih vratih. Hčerka ni bila edina, ki je v dveh tednih pokasirala 1, bili so še drugi, a o tem ne bom. Rada bi samo, da hčerka osvoji znanje, jaz pa ji ne znam pomagati.
Hvala bom še poiskala na int.
pozdrav iz prekmurja!
Prosim še za tole, jaz ti pomagm, klavirka!
Mala oktava, velika oktava v basovskem ključu- razlaga.
Enočrtana, dvočrtana, trikratčrtana oktava v violinskem ključu- razlaga.
Narisati je morala veliko oktavo!!!
Nakar so si zadevo napisali ( pravi, da se še niso učili in naprej ni več poslušala, ker je bila šokirana)
Hvala, saj ne vem pravzaprav kaj mora vedeti.
lep pozdrav!
Če dovoli jaz ti pomagam, klavirka ti tu jaz odgovarjam in upam, da ti pomaga moja razlaga oktav. Torej, veliko oktavo sestavljajo toni od C (C pisan z veliko črko!) do c (pisan z malo črko, kot potem tudi vsa ostala imena not), malo oktavo toni od c do c1, enkartčrtano oktavo toni od c1 do c2, dvakrat črtano toni od c2 do c3 in trikratčrtano oktavo toni od c3 do c4. V basovskem ključu se torej ton C, ki s tonom c1 sestavlja malo oktavo nahaja v drugem praznem medčrtovju, torej med drugo in tretjo notno črto. To je torej ton C, ton c1 pa leži v prvi pomožni črti nad notnim črtovjem. To je torej velika oktava. Omenjeni toni sestavljajo tonski sistem (izpuščena je kontraoktava, ki leži še pod malo oktavo), ki si ga lahko predstavljaš kot nabor tonov s katerim se tvori glasba. V danem primeru, ob naboru tonov, ton C (pisan z veliko črko in je izhodišče male oktave) predstavlja najnižji ton, ton c4 pa najvišji ton.
Če ti to kaj pomaga me bo veselilo, če ne vprašaj dalje, lahko pa pustiš e-mail in ti, če mi uspe namestiti skener lahko pošljem slikovni prikaz omenjenega problema. Sicer pa veliko uspehov hčerki na njeni glasbeni poti!
Če dovoli jaz ti pomagam, klavirka ti tu jaz odgovarjam in upam, da ti pomaga moja razlaga oktav. Torej, veliko oktavo sestavljajo toni od C (C pisan z veliko črko!) do c (pisan z malo črko, kot potem tudi vsa ostala imena not), malo oktavo toni od c do c1, enkartčrtano oktavo toni od c1 do c2, dvakrat črtano toni od c2 do c3 in trikratčrtano oktavo toni od c3 do c4. V basovskem ključu se torej ton C, ki s tonom c1 sestavlja malo oktavo nahaja v drugem praznem medčrtovju, torej med drugo in tretjo notno črto. To je torej ton C, ton c1 pa leži v prvi pomožni črti nad notnim črtovjem. To je torej velika oktava. Omenjeni toni sestavljajo tonski sistem (izpuščena je kontraoktava, ki leži še pod malo oktavo), ki si ga lahko predstavljaš kot nabor tonov s katerim se tvori glasba. V danem primeru, ob naboru tonov, ton C (pisan z veliko črko in je izhodišče male oktave) predstavlja najnižji ton, ton c4 pa najvišji ton.
Če ti to kaj pomaga me bo veselilo, če ne vprašaj dalje, lahko pa pustiš e-mail in ti, če mi uspe namestiti skener lahko pošljem slikovni prikaz omenjenega problema. Sicer pa veliko uspehov hčerki na njeni glasbeni poti![/quote]
TAKOJŠENJ POPRAVEK! NUJNO! Lapsus calami, se opravičujem!
Se pravi, beri dalje od V basovskem ključu se torej ton C … Napaka, se pravi, ton C, ki s tonom c tvori veliko oktavo, se nahaja pod notnim črtovjem med drugo pomožno črto in s tonom c, ki se nahaja med drugo in tretjo notno črto, tvori veliko oktavo!!! Malo oktavo tvori ton c (med drugo in tretjo črto v basovskem ključu) in c1 (nahaja se nad notnim črtovjem med prvo pomožno črto). Enkrat črtana oktava (notirana v violinskem ključu) tvori ton c1 do c2, dvakrat črtano ton c2 do c3 in trikrat črtana c3 do c4. Ton C (pisan z veliko črko) predstavlja izhodišče velike oktave, ton c (pisan z malo črko) izhodišče male oktave, ton c1 je izhodišče enkratčrtane, ton c2 izhodišče dvakratčrtane in ton c3 izhodišče trikratčrtane oktave.
Če ti to kaj pomaga me bo veselilo, če ne vprašaj dalje, lahko pa pustiš e-mail in ti, če mi uspe namestiti skener lahko pošljem slikovni prikaz omenjenega problema. Sicer pa veliko uspehov hčerki na njeni glasbeni poti![/quote]
TAKOJŠENJ POPRAVEK! NUJNO! Lapsus calami, se opravičujem!
Se pravi, beri dalje od V basovskem ključu se torej ton C … Napaka, se pravi, ton C, ki s tonom c tvori veliko oktavo, se nahaja pod notnim črtovjem med drugo pomožno črto in s tonom c, ki se nahaja med drugo in tretjo notno črto, tvori veliko oktavo!!! Malo oktavo tvori ton c (med drugo in tretjo črto v basovskem ključu) in c1 (nahaja se nad notnim črtovjem med prvo pomožno črto). Enkrat črtana oktava (notirana v violinskem ključu) tvori ton c1 do c2, dvakrat črtano ton c2 do c3 in trikrat črtana c3 do c4. Ton C (pisan z veliko črko) predstavlja izhodišče velike oktave, ton c (pisan z malo črko) izhodišče male oktave, ton c1 je izhodišče enkratčrtane, ton c2 izhodišče dvakratčrtane in ton c3 izhodišče trikratčrtane oktave.[/quote]
In morda še tole … http://trzalica.com/sola_01/page1.html
Ja, Adam, drugič si prav napisal… Se zgodi, napake se dogajajo…
Hja, takoj se mi je zdelo, da glasbena šola ni nekje v kakšnem večjem mestu… pa vseeno! Učni načrt je enako za vse nižje glasbene in po pravilih, bi morali imeti učbenik!
Sicer ne poučujem v gš in ne vem kaj morajo pri teoriji znati v drugem razredu glasbene, ampak tole očemer pišeš je kar zahtevno, če vemo, da ok, tvoja hči igra klavir, pa ji ni jasno, kaj pa otroci, ki igrajo violino npr. ki si še manj predstavljajo te oktave ipd
No, če rabiš vedeti še kaj, vprašaj.
Mogoče ti pomagam še malo na drugačen način:
DVOČRTANA OKTAVA
sem našla link, to so note od c2 dalje (spodnja vrstica)
http://images.google.si/imgres?imgurl=http://www.soft3k.com/imgs/Happy-Note!-Treble-Clef-and-Bass-Clef-w300-3379.jpg&imgrefurl=http://www.soft3k.com/Happy-Note!-Treble-Clef-and-Bass-Clef-p3379.htm&usg=__x-3TKKQai-CZ2EZgLkWb4YDyCvk=&h=225&w=300&sz=24&hl=sl&start=18&um=1&tbnid=Iat2H56DOqXykM:&tbnh=87&tbnw=116&prev=/images{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3Fq{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3Dmusic{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Bnotes{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Bbas{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}26hl{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3Dsl{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}26um{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3D1
TRIČRTANA OKTAVA je nadaljevanje dvočrtane navzgor
MALA OKTAVA
Je v basovskem ključu, zapišeš jo tako, da začneš pri malem c-ju (nahaja se v drugi praznini-od spodaj navzgor), v tem primeru je to spodnja vrstiva, prvih 8 not
http://images.encarta.msn.com/xrefmedia/aencmed/targets/illus/ilt/245dd834.gif
Pozdravljene!
Hvala za pomoč, zdaj bova šli skozi in če ne bo kaj jasno bova spet vprašali.
Hčerka igra klavir, meni se zdi, da že kar zahtevne stvari, ji učiteljica klavirja pokaže in potem igra.
Za klavir ima učbenik in sicer SIKORSKI 2353 BAND 1
DIE RUSSISCHE KLAVIERSCHULE, kjer nekaj teorije na začetku tudi je, je pa v nemškem jeziku tako da…. Če pozna katera ta učbenik – vaja 149. Etude G-dur. kakšna zahtevnost je to nimam pojma, ampak moram reči, da igra in je učiteljica klavirja zadovoljna.
Hvala za pomoč, pa sigurno bom še kaj vprašala.
Lep dan!
POZDRAVLJENI, GLASBENIKI IN VSI, KI UŽIVATE/VČASIH TRPITE Z NJIMI!
Pred kratkim sem odprl s.p. MusicART-M, kjer med drugim pomagam ravno takim, ki jim v GŠ ne gre oz.tja niti nočejo/ne morejo iti.
Za osebno pomoč/inštrukcije – takole preko teh nasvetov, ki so, za glasbenika, odlični, za laika pa še vedno ‘joj stvar’ – me lahko kontaktirate na:
verjamem, da bomo zelo hitro rešili tovrstne težave in vrnili nasmeh na obraze mladih glasbenikov!
*Se priporočam!
Prekmurec
G-Dur lestvico sestavljajo toni: G, A, H, C, D, E, Fis, G
Vsaka lestvca vsebuje: TONIKO, ki jo v lestvici označimo s črko T, DOMINANTO, ki jo označimo s črko T, SUBDOMINANTO, ki jo označimo s črkama s.d in VODILNI TON, ki ga označimo s črkama v.t
Tonika v G-duru je ton G (prva stopnja lestvice – 1. ton)
Dominanta v G-duru je ton D (peta stopnja lestvice – 5. ton)
Subdominanta v G-duru je ton E (šesta stopnja lesvice – 6.ton)
Vodilni Ton v G-duru je ton Fis (Sedma stopnja lestvice – 7.ton)
Poznamo intervale:
-PRIMA npr. ton C1-C1
-SEKUNDA npr.ton C1-D1
-TERCA npr. ton C1-E1
-KVARTA npr. ton C1-F1
-KVINTA npr. ton C1-G1
-SEKSTA npr. ton C1-A1
-SEPTIMA npr. ton C1-H1
-OKTAVA npr. ton C1-C2
Osnovni Akord – Kvintakord
Sestavljen je iz dveh TERC v G-duru je to G-H-D
TO JE VSA OSNVA, KI SE JO ONI UČIJO 😉 LP