Temperatura pečenja
Kokoš ali pa tudi pečenko najprej pečem pri nižji temperaturi (160, 170oC) in sicer vedno pokrito (če drugače ne, s folijo). Zadnjih 10 minut meso odkrijem in pečem pri 230 oC, da se naredi lepo zapečena skorjica (meso v sredini je potem sočno). Je pa res, da bi bilo bolj zdravo peči na nižji temperaturi dalj časa (samo računice glede elektrike potem tudi ni…).
Večino jedi okrog 200.
– pečenko vsaj 1 uro pokrito, 1/2 ure odkrito (vmes 2X obrnem, po potrebi podlijem)
-piščanca vedno odkritega, ker imamo radi rdeče zapečeno kožo: 1/2 ure na hrbtu, 10 do 15 minut na trebuhu, potem spet obrnem na hrbet in pečem še kake 1/2 ure (ali več, odvisno od piščanca). Zelo malo podlivam, in vedno samo v pekač, ne po piščancu. Pa ni suh. 🙂
– mladi krompir na 220
– pizze na 250, na najnižji rešetki, 5 do 10 minut
– krvavice, kašnice… ves čas pokrite, 1/2 ure na 150, 1/2 ure na 180 in 1/2 ure na 200
Je pa zelo uporaben trik, ki sem ga videla pri Jamieju Oliverju – kos peki papirja namočiš in ožameš, da se zmehča, in uporabiš za pokrivanje jedi pri pečenju v pečici. Papir ravno prav zatesni – ne preveč in ne premalo, pa še vsaki obliki pekača se prilagodi.
Forum je zaprt za komentiranje.