tel. zrezki v omaki
Pozdravljene!
Jaz sem sicer bolj za mediteransko, zelenjavno-morsko kuhinjo, ampak moj dragi začne vsake toliko že križem gledati, če ne dobi poštenega kosa mesa. Tako sem danes dala iz zamrzovalnika telečje zrezke. Pri mesu mi domišljija ponavadi bolj peša, zato sprašujem vas:
– kako naredite kakšno fino omakico, brez gob (ker jih dragi ne je), morda pa s kakšnimi finimi (svežimi?) začimbami?
– zraven bomo imeli kvinojo, zato je fino, da je omake malce več, ne le za vzorec.
Hvala že vnaprej za ideje!
Vse vrste zrezkov se dobro obnesejo v taki omakici (trenutno celo mozna, ker je sezona sveze zelenjave)… Zrezke na hitro poprazis na cebuli (lahko dodas se kak strok cesna – stisnjen, seveda), jih pokrijes, da spustijo tekocino, dodas (po potrebi) vodo in “dusis” (“tinstas”, mi temu recemo), dokler niso pol-mehki. Nato dodas na koscke narezano papriko in paradiznik, ki ju lepo poleg mesa dusis. Jaz osebno zacinim seveda s soljo, malo popra, in majaron ali baziliko, mislim pa, da bi se tudi origano, rozmarin ali timijan odlicno obnesli (pac po zelji in okusu – samo ne pretiravat z zacimbami, ker ponavadi dobis cudovit okus samo z eno zacimbo). “Omako” lahko “izboljsas” se npr. s kislo smetano ali jogurtom (boljse za poleti).
Sem pa na kulinariki videla en recept za zelo dobro omakico (sicer ne vem, kako se obnese s telecjimi zrezki…). Meso najprej nasolis in popopras, nato povaljas v moki in popeces na olju (malo olja) in dusis. Potem dodas precej cesna (nekje en strok na zrezek – stisnjen seveda), kaksne pol zlicke do zlicko majarona in dusis, dokler zrezki niso mehki. Omaki na koncu dodas se kislo smetano in po potrebi zgostis z moko. Zelo preprosta zadeva, ki pa ima cudovit okus…
Hvala obema, sem tokrat res poskusila s česnom (veliko česna!) in malo belega vina in veliko majarona in je bilo prav OK.
Glede kvinoje ti prav veliko ne znam napisati – pri nas jo je “uvedla” sestra, ki živi v Nemčiji in se prehranjuje “bio”, se pa dobi kvinoja zdaj tudi že pri nas, recimo na tržnici v BTC-ju, tam pri zdravi hrani, pa tudi v DMu jo imajo – od Al Nature – to je žito, doma iz Južne Amerike, menda ena od redkih stvari, ki še ni bila gensko obdelana, uporablja se lahko povsod tam kot riž, vendar ima za moje pojme sama po sebi precej več okusa, z njo lahko narediš tudi recimo kvinojin narastek, pa hladno solato (kot riževo) in podobno. Je pa menda res zelo, zelo zdrava – kaj vse ima noter, sem pa že pozabila…tipično zame… bi morala vprašati sestro…:-)) Mi jo imamo radi, celo moj najdražji, ki sicer prezira vse, kar naj bi bilo “zdravo”.
Forum je zaprt za komentiranje.