Teisti vs Ateisti
Ma ej, jaz sem že napisala nekje, da imam več ateistov med frendi kot pa vernikov. Nimam jaz problemov s tem. Tudi če mi Matkic pripisuje križarski pohod. Ni bojazni, da bi jaz tukaj koga pokristjanjevala. Naj delajo kar hočejo, ampak naj tudi drugim pustijo, da delajo, kar hočejo in naj se ne norčujejo iz njihovega verovanja na pravljičnem nivoju, če niti tega ne vedo na kakšnem nivoju kdo veruje in v kaj.
Mene ne moti, če kdo verjame v palčke, ali če enači Boga z Božičkom. Naj ga. Ampak vera je, in ni treba it na križarski pohod za to, nekaj bistveno širšega in veliko več od tega.[/quote]
Bikini ti si DANES v tej temi povedala da tisti ki ne verjamejo v boga na tak pravi način (kot ti verjetno) oz nekaj več in rečejo da to ni res ali da je pravljica, da so bolj neumni kot ti… oz kot tisti ki na tak način to razumejo
a boš prosim to povedala vsem prijatlcam naslednjič ko se vidite… ?[/quote]
Ne, dragi, jaz sem povedala oziroma hotela povedati, da ljudje, ki so verni niso to zato, ker bi verjeli v pravljice. In če napišem, da moraš bit mal pameten, da si veren, pomeni to, da to ni kar tako kot si nekdo poenostavljeno predstavlja. Po mojem večina vernikov je, tudi če jih kdo tukaj označuje za maloumne. Vsi pa morda niso, ne vem.Jaz vem, da ljudje hodijo v cerkev iz različnih razlogov. To poznam iz prakse in kaj bi se sprenevedala. Ampak verni ljudje niso kar eni bebci, ki zase ne vedo in verjamejo v pravljice, kakor to poskušate prikazat v tej temi. Vera za razliko od vraževerja ne bazira samo na tem, da nekaj slepo verjameš. Gre tudi za to, da razmišljaš o določenih stvareh, in to terja razmišljujočega človeka. In vem, da so tega sposobni tudi ljudje, ki nimajo niti osnovne šole končane. Jaz jih ne podcenjujem niti jim ne vsiljujem svojih pogledov na vero. Vem pa, da ni vere brez tega, da se je človek sposoben vsaj nad sabo zamislit. Od tukaj izhaja vse. Zato tudi obstajajo določene svetopismeske zgodbe, da ljudem na poenostavljen način približajo SPOROČILO te zgodbe ne pa vero v pravljico. Kaj je pravilno in kaj ni pravilno ne določam jaz, pogosto pa tudi župnik sam opozori kakšno žensko, da recimo malikovanje ni v redu in podobno. Tako da… ja, da se tudi govorit o tem, kaj je ok in kaj ni, ampak jaz tega ne počnem. Pa razumi ti to kakor hočeš. Če hočeš em pa lahko tudi kam prijaviš za sovražni govor, če v mojih besedah resnično vidiš toliko sovraštva.
In prosim, ni mi treba polagat v usta besed, ki jih nisem izrekla. Kar zadeva moje prijatlejice, pa jih večina ni vernih. Ampak mene to ne moti in jih ne obsojam, tako kot tudi one ne mene. Če ma kaj vprašajo, jim povem, sicer pa to med nami niti ni neka pogosta tema pogovorov. In tudi na forumu se tem debatam raje izognem.
Ti si povedala nekaj zdaj pa govoriš to kar si DEJANSKO hotla povedat prej… prej se je slišalo češ če označiš Vero kot pravljico si neumen in tega ne moreš zanikat ker je zgoraj napisano.
Ja Bikini… se strinjam…. odebeljeno pa hja… po tvojem… po mojem izkušnje kažejo zel odrugače…
Moja babica recimo SRČNO verjame da bo po smrti šla v nebesa če bo delala dobro na zelji…. čeprav je učinek na zemlji PRAVILEN (zaradi njene miselnosti) je njeno baziranje da pride do tega NAPAČNO… kajti poraja se mi dvom da če te baze (torej nebesa, pekla) nebi bilo da nebi imela ”motiva” delat dobro… in deluje kot da je njena edina zelja priti v NEBESA vse ostalo je pač ”means to an end” bi rekli po angleško…
in to se meni gabi…
Dovolj je da bazira 0.000001% na tem…. to jo dela najbolj nevarno…. ker je to sredstvo za manipulacijo mnozic!
Ampak hudič je v tem da ne POTREBUJEŠ vere da uspeš in delaš vse to kar ti govoriš….
Naučeno trobljenje Svete marije in oče naša v 1 rog v cerkvi nima veze z poglobitvijo samega vase… to lahko delaš doma brez verovanja v Očeta sina in Svetega duha…. in posmrtno življenje…
Verjemi da sem teh zgodbic slišal na tone…. vso osnovno šolo sem jih poslušal…. in verjemi da OBSTAJAJO podobne zgodbice z NEAKIMI nauki brez apostolov in poveličevanja enega in edinega boga Jezusa kristusa….
Verjemi da v življenju nebi nikogar prijavil za tak govor tudi če bi bil obrnjen proti meni…. jaz to po ”moško” sprejmem!
To sem samo izpostavil zato ker se je NMW tako pizdil z tem govorom!
Nisem ti polozil besed v usta, vse kar sem napisal si izrekla sama, jaz sem samo sklepal na podlagi tvojih besed ki si jih sama izustila(napisala)
Sama si zapisala:
Torej je tu LOGIČEN sklep da vsak ki razmišlja karkoli o veri in pride do zaključkov kot je ta (da je to pravljica ali karkoli podobnega) je neumen… ker če ni pameten je naumen (to je kontra temu kar ni )
To je logično zaporedno sklepanje tvojega pisanja… pa če priznaš ali ne….
Zakaj pa je potem toliko poudarjanja na tem, da je treba slediti “božji” besedi in ostalim naukom, ki jih recitirajo iz Svetega pisma, kjer je zapisana Resnica ?
Vsak dvom pa se obsoja in te označuje, da nisi pravi vernik, ker dvomiš v “božjo” besedo.[/quote]
Vsak vernik je kdaj v dvomih in vsak kdaj podvomi v svojo vero. To je normalno. Nihče od vernika ne zahteva, da se obnaša kot robot. Sam mora poiskat svojo vero.
Kot sem že rekla, v Svetem pismu je tudi veliko prispodob, ni to vse dobesedno. Mogoče bi tisti, ki imajo težave s prebiranjem Sv. pisma oziroma njegovim razumevanjem, morali posikat še kakšno drugo knjigo. Obstaja recimo knjiga z naslovom Svetopisemski vodnik, ki zna bit zanimiva tudi še bolj zahtevnemu intelektualnemu umu.
ojej ojej … kolikim še ni kapnilo, da se verovati in verjeti sploh ne srečata. Nimata nič skupnega
verjeti je, da npr. da je neka pesmica dobra, ker je bila par milijonkrat kopljeba, downana …
verovati pa, da bo isti avtor ustvaril še večji hit ☺
Zahteven intelektualen um se zanaša na znanje in dejstva, ki bazirajo na dokazih…Bolj malo pa na vero. :)[/quote]
Ta knjiga Svetopisemski vodnik je zannstvena. :)[/quote]
Kaj pa ima Sveto pismo skupnega z znanostjo ? 🙂
Vera bazira na nepredstavljivem in na nečem kar je onkraj našega razumevanja in dojemanja.
Ko nekaj veš in razumeš, več ne rabiš verjeti. S pametjo in razumevanjem, se zato spreminja razmerje med verovanjem in znanjem v korist znanja. Bolj kot človek razume sebe in delovanje vesolja, manj je prostora za verovanje. Kar pomeni, da s pametjo pada količina vere in narašča količina razumevanja in dojemanja resnice.
Zato se strinjam..Moraš biti mal pameten, da si veren…A moraš biti še bolj pameten, da razumeš sebe in svet v katerem živiš. 🙂
[/quote]
Da se lahko nekatere prigode zapisane v Sv. pismu tudi znanstveno dokažejo – človeku razumljiv način. Prepričana sem, da je naš razum (na splošno) premajhen, da bi lahko razumeli več od tega kakor v povprečju razumemo.[/quote]
Če bi še vedno vladala cerkvena oblast s svojimi prigodami iz Svetega pisma, bi se še dandanes učili, da je zemlja ploščata, center vesolja…. Če bi se samozadovoljevali, bi jih s palico dobili po prstih…..Vse tiste, ki bi na znanstven način dokazali karkoli kar je v nasprotju s svetopisemskimi prigodami in “resnicami”, pa bi preganjali, zatirali in pobijali.
Svobodomiselni in tisti, ki razmišljajo s svojo glavo, so vedno predstavljali grožnjo. Tako, kot to predstavljajo še dandanes. Zato se cerkev mora in je prisiljena se prilagajati znanstvenim dognanjem in ne obratno.
Res je normalno, da podvomi…A to ni dobro, da dvomi v svetopisemsko resnico, v boga in božjo ljubezen….Če dvomi, potem ni na pravi poti. Mora spet najti svojo vero in jo sprejemati. In v tem mu drugi pomagajo in ga prepričujejo, da več ne dvomi.
TOČNO TAK Robi aleluja… hvala kurcu da si končno povedal točno tak kot je… Cerkev in z njo njena VERA je vedno bila in bo Zaviralka razvoja človeštva… nikdar cerkev v svoji 2000 letni zgodovini (skoraj) ni naredila nekaj NAPREDNEGA… še danes so proti splavom, proti kondomom (kontracepciji nasploh)
Zažgali so Galileja ker je ”pokazal” da se zemlja vrti itd….
Cerkev in z njo vera je epitom slabega in zaviralnega človeštvu in znanosti… vse tiste zgodbice apostolov pa najdemo z enakimi NAUKI tudi v drugih zgodbah BREZ verskega podtona in malikovanja.
Matkic – Blagor tistim, ki niso videli in verujejo! Zakaj njih je Božje kraljestvo.
http://www.jesus.707.cz/TATIANA_BELOUS.pdf
“Zlatorogi” – 31.08.2013
“Glas koncila poroča, da Tatjana Anisimova Belous gre prav v tem času na turnejo po Hrvaški, po vseh večjih mestih. Pojdite na kako srečanje in ji postavite kako vprašanje v zvezi z njenimi doživetji. Tatjana je pravoslavka, ki katoliškega nauka o poslednjih rečeh ne pozna; njeno pričevanje potrjuje, da je katoliška vera prava pot v nebesa. “
Lenoba je pač huda stvar.
Mir in dobro!
[/quote]
Da se lahko nekatere prigode zapisane v Sv. pismu tudi znanstveno dokažejo – človeku razumljiv način. Prepričana sem, da je naš razum (na splošno) premajhen, da bi lahko razumeli več od tega kakor v povprečju razumemo.[/quote]
Jaz imam eno samo vprašanje, no, če slučajno kdo ve… Kakšna je pa biološka razlaga brezmadežnega početja? Sem že različne ljudi spraševala o tem, pa mi doslej še nihče ni uspel razložiti, tudi par duhovnikov in nun…
Morda bi morali vsakega na hitro skurit pa da vidimo kolko se jih bopotem z božjo ljubeznijo in vsemogočnimi dejanji VSTALO od ”mrtvih”
Kdo pa ljubi islam tule? jaz sem proti vsem religijam… briga me…. mi je pa ena stvar pri muslimanih všeč… da majo lahko več žensk! in če je kaj vredno vzet od religije je to to….
Za svet bi bilo bolje če bi se otresli vseh religij za vse večne čase… in vseh podjetij (Vatikan) ki uravnavajo religije in imajo DOSMRTNE MANDATE (papež)
RKC spada na seznam totalitarnih režimov in zato ker tam manjka take resolucije RS nebi smela nikdar sprejet in se zavzemat da RKC pride na seznam ob bok Stalina, Hitlerja tudi Tita če kdo želi tole slišat… ampak če je Tito zločinec potem je RKC tam zraven 10000%
Kdo ljubi islam ?
Sem proti vsem organiziranim religijam in proti temu, da se na podlagi vere, ki odseva posameznikovo občutljivo področje doživljanja in občutenja realnosti, ustvarja nek posel ter s pomočjo ustrahovanja zlorablja šibkost v korist fanatičnih vernikov, ki se jim gre samo za moč in oblast.
Robi…dj no..z vsem spoštovanjem ker si glih moderator….
preglej si mon…glej ateiste proti cerkvi..poglej potem glede islama kako ISTE osebe nestrpno čakajo na đamijo v ljubljan…
mal si moraš način določene osebe v glavo zabit in ga takoj spoznaš s katerimi nicki piše…ko ima prijavljenega seveda piše da je ateist…
še veliko bolj je to očitno na aterju…
mene ne morte farbat…zelo težko
pa ne govorim zdele zate ..da se razumeva..
Vse vere (verstva) učijo dobro! Verovanja (vere) so skvarile institucije!
Že nekaj časa načrtno berem različna “sveta pisma”, vendar nikakor ne pridem do originalov, ki so jih institucije skrile pred verniki in javnostjo.
Do prave resnice bomo prišli, ko bodo institucije padle!
Jebiga, po naši ustavi muslimanom v Sloveniji pripada pravica do svojih prostorov za izvajanje verskih obredov, in če je lahko na praktično vsakem hribčku ena cerkev, naj pa še oni dobijo svojo džamijo.
Jebiga, po naši ustavi muslimanom v Sloveniji pripada pravica do svojih prostorov za izvajanje verskih obredov, in če je lahko na praktično vsakem hribčku ena cerkev, naj pa še oni dobijo svojo džamijo.[/quote]
je še bolj preprosto, muslimani naj enostavno konvertirajo v krščanstvo, pa bodo lahko brezplačno koristili vse te cerkve, ki stojijo in, bodimo odkriti, dajejo tudi svoj šarm naši pokrajini z svojo lepoto….saj potem ko odidejo nazaj v muslimanske države pa lahko zopet prestopijo v svojo vero…kako naj se izrazim…za čas bivanja v krščanskem svetu zamrznejo svojo članstvo, kot pingvin Janković recimo…..se sploh zavedate kakšno družbeno olajšanje bi bilo to? kako svobodno bi muslimani zadihali..
Forum je zaprt za komentiranje.