Tehnični faks izguba časa
LP
Jaz zdaj sam ne vem kam bi se prekvalificiral. Sam sem zdaj študent strojništva pred diplomo in vsa leta študija sem preživel s sliko brilijantne prihodnosti tehničnih poklicev, ki naj bi bili kao deficitarni in super dobro plačani. To leto sem nameraval delat prakso in da bi pri praksi delal tudi diplomo. Že tukaj ni blo videt kakšne dificitarnosti. V prvem in edinem podjetju kjer sem bil je bla katastrofa. Od vseh se je pričakovalo da bodo delali po 10-12 ur na dan in morala vseh je bla totalno na dnu. Naročil in vsega so imeli več kot so zmogli in delavcev, od katerih je blo veliko študentov (ki so po par tednih zbežali) sploh ni brigalo kako kaj opravijo. Pol ko mi je en inženir tam povedal za kakšne plače delajo me je samo stisnilo. Še sam je rekel da lahko v strojništvu pričakujem sranje.
Pol sem malo poizvedoval in brskal po internetu in stvar je katastrofa. Kot sem izvedel da je začetna plača povsod skoraj minimalec, se pravi toliko kot čistilka ki gre po 8 urah domov in sem lahko srečen če dobim po 10 letih 800 evrov. Poleg tega sem ugotovil da se jaz v strojništvu sploh ne vidim,da bi se jaz zajebaval po cele dneve in še doma premišljeval kako bom kaj naredil.
Vprašanje je kaj zdaj. Trenutno še če grem polnit police v Mercator bom dobil več kot inženir strojništva v 8 urah. Razmišljam da bi se vpisal na kakšno Fakulteto zaUpravo ali Ekonomijo ampak mi domači težijo da tam ni služb. Ali je to sploh res ali je to še en mit kot je deficitarnost tehničnih kadrov?. Še FDV je objavila neko poročilo, da večina njihovih diplomantov dela in ni res da so na zavodu. Sploh pa ko pogledam strani za službe kot so MOJEDELO.COM je tam tisoče oglasov za ekonomiste. Zanima me vaše mnenje o teh dveh drugih faksih????
Jaz sem drugače ekonomistka, sedaj pa delam tehnični faks (elektro), plače nikjer niso nekaj bajnega. Sploh na začetku. Pri nas ing. začetniki dobijo cca.1000 neto. Drugače ti pa predlagam da greš na magisterij na ekonomijo. Recimo logistika. Glede na to da verjetno nimaš problemov z matematiko ti bo šlo super. In ta kombinacija ekonomist-strojnik je super. Čeprav v tem času je vse isti d***.
jah problem pri vas iz faksa je v tem, da mislite, da boste dobili dobro službo z dobro plačo kar tako na lepe oči, takoj, ampak realnost je povsem drugačna … predvsem gre za to, da se moraš najprej izkazat, nekaj pokazat, potem pa morda dobiš kaj boljšega, ne glede na dokončan faks ali poklic … delavcev je dovolj, odgovornih in samoiniciativnih delavcev pa ne ravno … aja, ti ne bi popoldan razmišljal o službi :))
mogoče je res bolje potem filat police v merkatorju, ko greš domov službo izklopiš 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}
Hey!
Espirit, zanima me, če študij opravljaš v Lj ali Mb? Jaz tudi študiram strojništvo v Mb in moram reči, da kot tudi ti, nimam nekih pozitivnih izkušenj. Prakse sploh v Slo nisem mogla dobit, da o redni zaposlitvi sploh ne sanjam. Znanje, ki ga pridobiš na faksu je v večini primerov neuporabno. Sama ciljam na tujino in se tudi dodatno učim Nemščine. Jezi me, da so nas na faksu vsa ta leta forsirali samo zaradi števila in lepo služili na nas, noben pa ni bil toliko dober, da bi kaj spremenil na boljše. Učni programi so za moje pojme totalno zanič.Jaz na srečo študiram na programu pri katerem pridobiš še znanje ekonomije, tako da upam, da mi bo to prineslo kakšen plus. Naslednje leto, ko bom morala začet iskat zaposlitev, pa se mislim osredotočit na Avstrijo in Nemčijo, ker doma prideš do službe sam prek poznanstev.
meni pa se strojna fakulteta zdi super študij. Moraš biti pa tudi človek za to. Res pa je, da so sedaj slabi časi za vse, ne gle de na to, katero smer si študiral. Kakšnih 5 let nazaj smo na na zavodu povpraševali, če imajo kakšnega strojnika, pa so se nam smejali, češ, da strojnikov ni na zavodu. In še vedno sem mnenja, da je dobrega strojnega projektanta težko dobiti.
Bodočastrojnica, jaz študiram v Ljubljani. Ubistvo meni se zdi da je 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} predmetov bolj tako za razširit svoje obzorje, unih 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ala Tehnična dok.,MATLAB,Strojni elementi,Izdelovalne tehnol, potrebnih. Drugače največ narediš če se sam naučiš uporabljat CATIO(ali kakšnen drug modelirnik) kot jaz ker brez tega ne gre.
Najbolj zanimivo je koliko negativnih komentarjev inženirjev o svojem poklicu je na internetu. Samo na STROJNIŠTVO.com lahko ene par dni bereš komentarje kako se pritožujejo nad svojimi plačami. Tega ni pri nobenem drugem poklicu.
Jaz sam ne znam nemško in tako tudi ne morem it v Nemčijo. Drugače sem se malo pozanimal o ZDA, kjer tudi rabijo inženirje, samo so baje tudi tam zelo podplačani.
A ti mislis, da pa so ekonomisti kaj bolje placani, ko pridejo s faksa???
Minimalc, ce spoh dobijo sluzbo. Na zavodu jih je miljon. Na eno del.mesto se jih prijavi po 500. Na koncu pa jih pol dela kot blagajnicarke v sparu. Kot strojnik bos vsaj sluzbo dobil in verjemi, po par letih bos imel dosti boljse pogoje. Zacetniska pa je povsod zanic… Da ne govorim o tem, da po petih letih faksa razmisljas se o dodatnih petih…. Kdo ti jih bo placeval?
Meni se zdi da se je zdej malo zašlo s teme. Razlog da je tako malo strojnih inženirjev na zavodu je po moje, da smo to bolj delovni ljudje, ker strojnega faksa ne končaš kar tako če nimaš delovnih navad, v mojem letniku jih je do zadnjega letnika prišlo od enih 30-40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Mene zanima je prihodnost v ekonomiji in upravi ali me tam čaka ali zavod za zaposlovanje ali ista beda???
Sami pesimistični komentarji. Poleg tega mene ne zanima začetniška plača, jaz sem pripravljen prvo leto delat celo zastonj, če imam možnost napredovanja. V strojništvu te možnosti ni, realnost je 800-850 neto in pol lahko prilezeš gor samo preko trupel kot mi je rekel en inženir. Poleg tega delaš vsaj 50 če ne 60 ur na teden. Drugje so plačane nadure.
Bolj bedno kot je strojništvo ni pomojem nič, greš pa lahko v tujino kar ne nameravam.
Okej. Ampak moraš pogledati tudi z drugega zornega kota. Ne morejo nekomu, ki je končal faks, ponuditi minimalca, tako kot vsem trgovkam, tehnikom in tistim z šesto stopnjo (vse te višje strokovne šole bi pravzaprav lahko ukinili. razpisanih je po 500 poslovnih sekretarjev, ekonomistov za ne vem kaj in ostale neuporabne zadeve).
Seveda je možnost napredovanja, odvisno od firme, vsekakor si po cca. 10 letih kot inženir v katerikoli stroki zelo dobro plačan, vendar moraš biti pripravljen kaj več vložiti od sedenja na šihtu: specializacija za kakšno redko področje, odpreš svojo firmo, ipd.
Sicer pa – zakaj ne v tujino? Skoraj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} lahko najdeš v tujini službo, kjer ti bo kljub večjim stroškom bivanja ostalo konec meseca več denarja kot v Sloveniji.
Kaj pa CNC operater/programer? Kot strojniku osnove verjetno že poznaš, plača pa, glede na to, koliko jih iščejo, verjetno tudi ni tako nizka. Malo preveri.
Glede ekonomije pa mislim takole. Tako kot ostali poklici je tudi ekonomija takšna smer, da ti mora “ležati”. Eni se v pisarni dobro počutijo, drugi pa ne. Kot študent morda lahko poskusiš za pokušino najti tudi kaj v tej smeri, potem boš pa videl, ali ti odgovarja ali ne. Oglasov pa ni tisoče, no. In četudi bi jih bilo, je tudi kandidatov na desettisoče, verjemi 🙂 “Na tisoče” je le oglasov za zavarovalne agente, svetovalce, zastopnike, blablabla.
Naslovno vprašanje kaže da sicer študiraš strojništvo, ampak te zadeva v bistvu ne zanima. Zato ne prideš dlje od nizkega povprečja, kateremu je potem primerna tudi plača. V strojništvu lahko zaslužiš komaj za kruh in sol, lahko pa postaneš glavni inženir v NASI. Je samo od tebe, tvojega znanja in sposobnosti odvisno. Vprašaj strojnike pri Akrapoviču, koliko zaslužijo. 800€? Ampak da te Akrapovič zaposli, moraš v živo pokazati obilo znanja, spretnosti, inteligence in delovnih navad. Kaj takega pa očitno ni zate, ki zase praviš da se bolj splača voziti robo po Merkatorju. Se pač sprijazni, da si vreden le 800€ an mesec. Od papirja samega pa ne bo imel noben delodajalec nič. Če ni podkrepljen s strokovnostjo je natanko toliko vreden, kot rolica skretpapirja.
Ti bom skopiral komentarje s teme o Akrapoviču s te strani:
Pogoji dela so nevzdržni : če ne delaš obveznih nadur greš na disciplinsko!
Za 515 neto plače mislijo da so te kupili iz familijo vred… Delavce ocenjujejo kot da niso vredni nič !!! Mislim , da g. Igor Akrapovič nima pojma kaj delajo predpostavljeni z zaposlenimi !!!
Apeliram na g. Akrapoviča: ZBUDI SE !!!
vi pravite 1500 evrov plače, ne verjamem moj moz je delal tam tri leta in lansko leto in z vsemi nadurami malico in prevozom je zasluzil največ 1200 evrov, povem vam da za tak denar in delo in pogoji, bi mogli delavci zasluziti ob normalnem delavniku 2000 evrov, ne pa da so vec v firmi kot doma, hvala bogu da je zamenjal sluzbo in da je zdaj vec z nami zasluzi pa podobno, ni dober tam delat, in vsekakor ni tako dobra plača kot se govori, verjetno je zdej kaj večja, ampak moras dejansko imeti na mesec več kot 40 ur nadur, da zasluzis nekaj cez 1200 ur, govorim za delavce ki delajo v kompezitih, skratka ne splača se, pa odnosi ki jih govorite, to ne drzi, moz je rekel, da odkar je sel on stran, jih je slo zihr ze ene 5 komadov, s tem da je moj moz zapustil firmo kaksne 8 mesecev nazaj in da so mu se dolzni ostali eno celo plačo, tako da moj nasvet zene, matere, punce, ce imate rade svoje naj si najdejo, drugo sluzbo!
VARILEC 720 EUROV BRUTO TKO DA NE BLUZITE
ja 720 eurov bruto, ali okoli 515 netto je plača, odnosi do delavcev pa nemogoči, še v zaporu je bolje.
Če je to paradni konj oz smetana slovenske strojne industrije se lahko samo zamisliš kakšmna je prihodnost v strojništvu. To mi je vse potrdil brat od mojega bivšega cimra ki je ta delal.
Moj mož, dipl. ing. strojništva na vodilnem delovnem mestu in dodatno izobrazbo iz managementa, je zaslužil po nekaj letih od 1500 neto do 2500 neto brez malice in potnih stroškov, plus bonitete (avto, telefon…). Je pa res dober inženir, ampak ko je hotel menjat službo, so mu drugod ponujali tud minimalca, pa je imel 15 let preverjenih izkušenj in referenc. Žal mu tujina ne diši, sem pa sama takoj za. Ne si mislit, da je za elektro inženirje drugače, tudi znanec, ki je želel menjat, 20 let izkušenj, ponujali so minimalca. Firm ni več, propadle – ja, rabijo se inžinerji, sam plačal jih nihče ne bi in po slovenski logiki, lastniki neradi vlagajo v razvoj, raje siromašijo podjetja. Moj se ni pustil izkoriščat, je pa sicer na začetku tako, da moraš nekaj vzet kot pridobivanje izkušenj, po drugi strani je pa res nizkotno, da ima inženir pa čistilka, isto izhodiščno plačo. Ali pa d aje učiteljska začetna okrog 950 neto – ne bom primerjala težavnosti – ampak oba sta delala faks in oba sta pomembna, ampak zakaj je inženir manj? Ker dela v gospodarstvu, očitno in ga ne ščiti sindikat…
Forum je zaprt za komentiranje.