Tedensko ali na teden
Slovar slovenskega jezika in slovenski pravopis ne ločujeta rabe besedne zveze na teden oziroma prislova tedensko. Nekateri lektorji pa, predvidevam, da zaradi internih pravil hiše, za katero delajo, ločujejo to rabo in preganjajo prislov tedensko v pomenu ‘na teden’. Po teh pravilih naj namreč ne bi bilo pravilno reči trikrat tedensko, ampak le trikrat na teden, ob tem pa se seveda ne moremo izogniti tedenskemu usposabljanju.
Predvidevam, da to pravilo prevlada zaradi pomena prislova tedensko, in sicer v smislu celote, kar torej velja ali naj bi veljalo za ves teden. Če nekaj poteka tri dni v tednu, naj bi torej veljalo le za del tedna, ne teden kot celoto, od tod razlikovanje in torej zveza, ki naj bi bila pravilnejša, trikrat na teden. Glede na to, da usposabljanje poteka npr. ves teden, pa rečemo tedensko usposabljanje. To je ena od razlag tega ločevanja, verjamem pa, da ima kateri od lektorjev še kakšno svojo. Kot sem omenila na začetku, pa slovar in slovarski del pravopisa tega ne ločujeta.
Po mojem mnenju sta pravilni obe rabi, z veseljem pa prisluhnem tudi različnim pristopom lektorjev. Tudi jaz načeloma ločujem ti dve rabi, kot sem zgoraj pojasnila. Se pa zavedam, da oba jezikovnonormativna priročnika tega ne ločujeta, zato seveda dopuščam tudi avtorjevo presojo oz. odločitev.