Tast prepis premoženja na snaho in sina
Z vd možem (nisva poročena, imava pa skupno gospodinjstvo in 2 otroka) sva skupaj že 15 let.
V tem času sva imela primerljive če ne kar enake dohodke.
Tast nam je odstopil starejšo hišo in kar nekaj zemlje naokoli. Tekom let sva to hišo v nulo obnovila in uredila okolico. Ocenjeno do sedaj caa 150k vse skupaj.
Sedaj bi tast rad vse skupaj prepisal na naju.
Če prepiše z izročilno pogodbo delež name, ali lahko potem v primeru morebitne ločitve (zaenkrat sicer nič ne kaže na to :D) mož ali tast izpodbijata moj delež, češ da gre za moževo posebno premoženje?
BTDT nepr., 25.10.2021 ob 09:39
Če bo prepisal nate, te čaka plačilo davka, ker nisi njegova sorodnica v prvem kolenu, poročena pa tudi nisi z njegovim sinom, zato dvomim, da je ta scenarij izvedljiv. 😉
Je izenačeno z zakonsko skupnostjo pri tem in je možno, brez davka.
Je pa možno izpodbijanje, ja. To je možno pri vsaki pogodbi, razen če bi bila to pogodba o priznanju lastništva – v tem primeru pa bi tisti delež bil neizpodbiten.
Iz dednega prava:
Kaj je izročilna pogodba
Pogodba o izročitvi in razdelitvi premoženja (izročilna pogodba) je bila do uveljavitve Obligacijskega zakonika (OZ) urejena v Zakonu o dedovanju. Z uveljavitvijo OZ pa je njeno urejanje prešlo pod omenjeni zakonik. Izročilna pogodba mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa, sicer je neveljavna. Od drugih pogodb se izročilna pogodba (darilne pogodbe, pogodbe o dosmrtnem preživljanju, preužitne pogodbe) razlikuje predvsem po tem, da se lahko sklepa le med izročiteljem in njegovimi potomci, posvojenci in njihovimi potomci (v nadaljevanju: potomci) . Pri tem mora biti izpolnjen pogoj, da se morajo z izročilno pogodbo strinjati vsi, ki bi s tako pogodbo lahko pridobili določene koristi, torej vsi izročiteljevi potomci, ne glede na to ali pogodba vključuje le enega izmed njih ali vse.
Tak primer, podoben ima moja hčerka. Sama sem ji povedala, da tudi če bi šla narazen naj vse pusti njemu. Živi na njegovi parceli, v njegovi hiši. Njena je samo polovica vložka v adaptacijo. Če bi živela v najemu bi vsak dajala recimo vsaj 400 evrov. Torej v enem letu 4800 evrov. Skupaj živita 10 let, to je 48000 evrov. Več pa sigurno ni vložila. Ali ni bolje, da pusti očetu otrok, kot enemu tujcu najemniku? No, upam, da se ne bosta ločila. Zate pa upam, da ne boš pohlepna, če pride do ločitve.
Seveda je bolje, da v primeru ločitve pusti vse njemu, gre z otrokoma v najem v 2 sobno stanovanje, tip si pripelje novo na novo izdelano, nova pripelje svoje otroke in prepriča čapca, da selje kot prej prepiše vse na njo in njene otroke, za otroke iz prejšnega zakona pa minimalno preživnino vsak drug teden. Ko bo pa treba za fotra plačevat dom, pa bodo otroci iz prvega zakona prvi v vrsti.
Če bi tvoja hčera bila pametna in rekla, da k njemu ne gre, da hoče na svoje v svojo bajto, bi po 10 letih lahko terjala svojo polovico in si kupila kaj svojega, sedaja pa je butasta vlagala v nepremično nekoga drugega in je totalno odvisna in mora požret vso govno, ker ko jo bo pri 50 ded načevljal bo ona šla kam s čim, glede na tvoj butasti nasvet.
Sicer pa butasta mati…
Pri nas je tako. Bajta je od moževih staršev. Mož ima 500 eur kredita za obnovo. Jaz pa dajem od svoje plače 500 eur mesečno v črni fond. Če me flikne kdaj iz bajte bom mu velikodušno prepustila vsa vlaganja. Še 5 let in bom imela za nov flat (sicer sem nameravala letos, pa je korona podražila nepremičnine). Kako mislim to izpeljat? Sem edinka. Bosta starša kupila in mi podarila.
Forum je zaprt za komentiranje.