Taščo sem očitno zelo užalila
Tašča mi je za RD kupila nekoliko nenavadno, ampak dokaj praktično darilo: ponev za palačinke. No, vsaj tako je sprva kazalo. Sem bila njenega darila bolj vesela, kot pa moževega, ki mi je kupil šopek rož. Kaj mi bo šopek? Čez 3 dni, je bil že v kanti. Ponev pa ti služi lahko celo desetletja, če je dovolj kakovostna. No, taščina pač ni. Ona me je pa včeraj (dober mesec po RD) po mobitelu vprašala, če sem zadovoljna z njeno ponvijo. In sem pač odkrito povedala, da ni dobra, saj se vse prime nanjo. Ona pa reče samo: “Aja”, z ne ravno veselim tonom in dodala, da zame itak nikoli ni nič dobro. Nato sva prešle na druge tematike, ampak sem čutila, kako se je počutila, saj je bila redkobesedna, kar po navadi ni, pa še tak otožen ton je imela. Tudi klic ni več trajal prav dolgo, čeprav lahko z njo klepetaš tudi po dve uri. Se ne ugasne in še kar govori in govori. Tokrat pa je ona zaključila pogovor, kar je sila nenavadno.
Ali sem bila preveč direktna? Ni bil moj namen, da jo užalim, ampak sem samo povedala, da ponev pač ni dobra. Ali naj se zlažem? Kaj naj naredim? Danes sem jo poklicala, ampak se mi ni javila. Res čudno vse skupaj… Je hitro užaljena, samo se vedno tudi hitro pomiri, tokrat je drugače.
Kako kaj naj narediš? Seveda se zlažeš. In ne skači v luft z iskrenostjo in moralizirat o lažeh. To namreč ni neka laž iz hudobije, niti ne gre za hinavščino. Gre za nedolžno laž, ki lahko naredi veliko več koristi, kot naredi resnica škode – po nepotrebnem v tem primeru. Rečeš tašči ja, je fajn in to je to. Tašča srečna, ti pa tudi, ker si nekomu naredila veselje in ostajaš v dobrih odnosih. Sklepam, da si se mlada. Tako mlada in nezrela, da ti niti to ne potegne, da tašča ni užaljena kot majhen froc (kot bi bila ti), ampak je v zadregi in ji je nerodno, da tk je izbrala darilo, ki ti ne ustreza. No, življenje te bo že naučilo, da je skrivnost miru in lepih odnosov v malih nedolžnih lažeh in jeziku za zobmi, kadar gre za take malenkosti. In za konec si predstavljaj, kakor ti piše nekdo pred mano, da nekomu kupiš darilo z vsemi dobrimi nameni, pa ti reče, da je zanič. Tudi če ti dokaže in vidiš, da je res zanič, se počutiš bedno.
Tudi slabo stvar se lahko pove na lep način, da ne užalimo človeka. Npr. a veste, da se stvari sprijemajo na ponvi? A imate vi kakšno podobno? Kako delate z njo? Mogoče jaz kaj narobe delam?
Sicer pa že leta ne prodajajo ponv za palačinke, na katere se vse sprime. Kaj ima ona še vedno šporhet na drva?
tipičen problem. bom ti dal primer. za lazje razumevanje. fant spozna punco in ona neki kuha. in on seveda reče, da ne kuha dobro. seveda da ne kuha dobro, če je 25 let jedel tako kto kuha njegova mamica zlata in gostilna kjer so kuharji in arome. zdja če res ni ona superiorna kuharca, ni šanse da mu bo dobro. zdaj pa k tebi. ja nisi bila preveč taktična. boš morala odrast. poslušaj. na trgu je veliko kložnja za kupit. težko skoraj nemogoče je kupit kakovostno in uredu. ker je vse za kurac, kar primeš. verjetno ni vedela, da je tko za kurac. predvidevam. zato bi ji mogoče rekla, tko. zdaj je ze prepozno. ampak za drugič. če se rada pogovarja. poveš normalno, da ni najboljša i nda ni ona kriva, da je pač kot sem ti povedal. mogoče je ze neki stara. napisi na produktih so izjemno mali. v cirilici, kitajščini v vseh drugih jezikih samo našem ne. verjetno je jezna, ker n itko dobro kot je želela. ljuje kupijo čoln pa ni to to. hišo pa ni uredu. nima smisla za neko pofukano ponev.
Ni problem v tem, da je tašča hitro užaljena, ampak da si ti popolnoma netaktna in ti očitno resno primanjkuje čustvene inteligence, osnovne empatije in manir.
Take stvari se pove na lep način. In sicer tako, da se ji najprej zahvališ za ponev, poveš, kako zelo si je bila vesela, ker je uporabno darilo, in da jo veliko uporabljaš. Do tu se nisi nič zlagala in lahko zaključiš tu. Če sta si s taščo blizu, pa lahko dodaš še, da si pekla na njej palačinke in si očitno nekaj naredila narobe, ker so se malo prijele, in če ima ona kakšen dober nasvet proti temu. Ali če so ji v trgovini omenili, kako je treba skrbeti za to ponev.
Težko namreč verjamem, da bi se ti dejansko palačinke prijele na ponev, če si z njo pravilno ravnala, ker se zdaj v trgovini praktično ne dobi več ponve, na katero bi se kaj prijemalo…
Ali si mogoče ponev dala v pomivalni stroj? Ali pa jo segrevala brez olja? Če ti je namreč tašča kupila kvalitetno ponev iz sodobnih materialov, potem je s takšno ponvijo treba tudi ustrezno ravnati… v navodilih vedno posebej piše, da takih ponev ne smeš dajati v pomivalni stroj. Pri nekaterih drugih piše, da je ne smeš greti popolnoma prazne, ampak je treba že takoj nanjo nekaj položiti/natočiti olje itd. Malo se pozanimaj, kakšno ponev si sploh dobila in da je nisi kar sama uničila… Če si dobila v dar res kvalitetno ponev namreč z njo ne moreš ravnati tako kot s tisto iz IKEE za 5€, ki jo lahko daš v pomivalni stroj…
Jaz mislim, da je prav da si ji povedala iskreno. Pac poveš super darilo vendar se vse nanjo prime, pač s tega vidika pa ni tok super. Pogovori se z njo in povej, da nisi mislila nic slabega pac pa si bila le iskrena. Kar pa glede na vajin odnos nebi smelo biti problem? Rajsi imam da nekdo naravnost pove kot pa da se zlaže v obraz. A ni res?
Forum je zaprt za komentiranje.