Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Tanek led

Tanek led

Ob branju Eno leto vdova (Irving) mi je padla v oko zanimivost, da se tudi tam, sicer le parkrat, pojavi ‘tehnika glede tega’. 🙂 Najbrž zanimivo naključje, pisateljske vode so jih polne.

K.

Aha, dober izbor :-).

Haha, torej gre LL res v smer, ki jo je zaslutila Titija :-).[/quote]

Hmmm, celo ameriškega igralca, ki bi ga lahko igral, si že predstavljam 🙂

:))[/quote]

tempo založbe pri izdajanju je, vsaj glede na prve tri, po en Vrenkov primer na leto, torej v letu 2010 Evropa, 2011 Hotel Abbazia in 2012 to, kar nastaja zdaj. Vedno pa nekje med aprilom in julijem – torej še pred dopusti in vsakoletnim pritiskom bralstva na plažno čtivo.

odlično!

>Hmmm, celo ameriškega igralca, ki bi ga lahko igral, si že predstavljam 🙂
[www.imdb.com]

Meni se pa tale zdi za odtenek preveč mačo in za kako leto premlad. “Moj” Vrenko ima zagotovo nekaj maščobe okrog pasu, kak las manj in malce manj nabildano čeljust (BTW, ne vem, zakaj je hipertrofirana čeljust v ZDA filmih tako čislana). Skratka, predstavljam si ga kot na zunaj prej bledega možakarja, neizstopajočega, takšnega, ki dame osvaja z “notranjo lepoto” 😉

Če prav razumem, bi bil tale Levstek, ne Vrenko.

Mah, ne, kar Vrenko se mi zdi tak 😉

😀
Ja, tudi jazu ga vidim tako. Tale z linka se mi zdi da je meant to be LL 🙂

Seveda, na linku je Levstek, ne Vrenko.

Seveda, na linku je Levstek, ne Vrenko.[/quote]

Seveda je mišljen Levstek.

tako pa Vrenka vidi Ciril Horjak, enkrat po nareku na tiskovni konferenci, drugič pa pred kratkim za Večer.

pilgrim, pacek!! ne to!! zakaj?! meni je bil pa levstik kar simpatičen, zej pa to … : (

nekaj me že muči odkar sem začela brat to serijo – a imata renk pa gospa kej otrok? drugače mije zadnja knjiga najbolj temačna od vseh. nisem pa še čisto pri koncu.

mislim, da ne, vsaj glede na spodnji navedek:

“Zaradi vsega naštetega ni čudno, da je Mojca Vrenko, ki zaradi teh ali onih razlogov nima svojih otrok, voznika pred seboj na glas preklela.” (Hotel Abbazia, 9. poglavje)

>pilgrim, pacek!! ne to!! zakaj?! meni je bil pa levstik kar simpatičen, zej pa to … : (

Ker se ti čez kake tri knjige ne bi več zdel simpatičen, ampak dolgočasen 😉 Tako pa se bo lahko Levstek še v marsikaj zapletel (zasebno, poklicno …) in bo kriminal, ki je bil za Vrenka vendarle nekaj anonimnega, nekaj, kar se v njegovi bližini ne dogaja, dobesedno vstopil v njegovo pisarno. Skratka, mislim, da je pilgrim to naredil zato, da bo imel v naslednjih knjigah kaj zanimivega pisati in si pač pripravlja teren.
Če so bile nekoč trde droge drage in tako rekoč eksotične, njihova raba pa omejene na redke razvajene mulce, se je s padcem cen pač zgodilo, kar se je po ekonomskih zakonitostih imelo zgoditi: razširile so se v vse kroge. In če je kokain tako priljubljeno delovno pomagalo & vikend rekreacija med poslovneži, pzp. tudi v številnih drugih krogih, zakaj bi bil nanj imun kdo iz policije? Skratka, ni razloga, da se ne bi mogel “zgoditi” tudi Levsteku.

Pilgrim, popravi me, če se motim.

@pilgrim: se opravičujem, ker sem požrla pol črk in še nekaj vejic. glede “glede” ; ) … mene pravzaprav niti ni motilo, ker so bile poten podane kake zanimive spremne informacije. sem pa pred časom brala en fantazijski roman, o čarovikih ipd., ki je imela polno opomb pod črto. večina jih sicer ni imela kaj dosti opraviti z zgodbo zgoraj, so bile pa zanimiva popestritev. si mogoče razmišljal, da bi stvar rešil na ta način?

@katja10
: se strinjam s tvojo analizo. verjetno so teji mladi, po uspehu hlepeči izobraženci in poslovneži, vedno pod pritiskom ipd. idealni uporabniki takih “pomagal”.

@enka
: a ima tale feler, ki si ga omenjala, kaj opraviti z levo in desno?

Noup.

@Katja10: vsekakor je zanimivo, kar pišeš. z levstkom (sicer nujnim stereotipom negativnega stalnega lika) se nasploh kaj dosti ne ukvarjam, v četrtem primeru, npr. sploh ne nastopi, to s kokainom pa je samo sovpadlo v nek kontekst. prej bi se mu znalo zgoditi, tako kot v realnosti tu in tam, da bi kot zelo ambiciozen povzpetnik zapustil državno službo in odšel med odvetnike.

@šecjen: sem pomislil tudi na uporabo opomb pod črto, pa me je odvrnilo pravilo, po katerem se je potrebno izogibati vsem nepotrebnim mašilom. kak odstavek tu in tam si je še moč privoščiti, skakanje na opombe pod črto pa bi – no, po moje – oblikovno in vsebinsko preveč motilo tok sledenja osnovni detektivski zgodbi. raje vstavljam slike, načrte stanovanj, v Evropi recimo skeniran recept za pravo italijansko minestrone 🙂 in reprodukcijo hrastoveljskega mrtvaškega plesa ter podobno.

OOO, to bo še veselo!!
Se strinjam glede opomb pod črto. Bolj kot to me (z)motijo samo še opombe na koncu knjige.

>Bolj kot to me (z)motijo samo še opombe na koncu knjige.
Pod črto so mi čisto okej, znorim pa nad opombami, za vsakim POGLAVJEM. Če opombe niso pod črto, jih preprosto ne berem, pa četudi bi bil v njih razložen nastanek sveta.

No, evo, pa sem prebrala tudi sama. Začela sem s tem zadnjim delom, a bom zdaj prebrala tudi prva dva dela.
Priznam, všeč mi je bilo. Sploh uporabljanje prihodnjika (v smislu: takrat še ni vedel, da bo… in podobno).
In pa, hvala bogu, da smo dobili tudi Slovenci eno pošteno serijo ‘kriminalnih’ romanov. Čeprav se načeloma bolj ali manj izogibam kriminalkam, ker me ponavadi dolgočasijo,pa me sem in tja kakšna dela prevzamejo, tvoje je seveda med njimi.
Prijetno presenečenje! Tisti prihodnjik pa… ne vem, če ga ne bom kdaj tudi sama kam vtaknila, popestri dogajanje, potegne te naprej. Knjiga niti za hip ni dolgočasna in važen mi je bil lep in tekoč jezik, vsebina sama mi je bolj obrobna, kot ne.
Čestitke za zelo dobro opravljeno delo torej, tudi z moje strani!

Evo, tudi sama sem naposled prebrala Tanek let, naravnost ekspresno, in se strinjam s predhodniki, da je tretji Vrenko absolutno najboljši. Čestitke!

Marko je čedalje boljši lik, njegova dolga lajtenga in neomajna, da ne rečem jeklena “volja do pronicljivosti”, ki bi si včasih zaslužili še kakšno ostrejšo oznako, sta super. Bog ne daj, da bi ga izkušnje + druženje z Vrenkom sčasoma naredila kaj veliko prodornejšega. Se pa človek vpraša, zakaj ni na njegovem mestu Brajdič, zdajšnji “kriminalist 1” pa v uniformi 😉 Ampak je pa res tako prikupno smotan, da ga preprosto moraš vzljubit.

Še jezikovno cepidlačenje:

Zelo so mi všeč Markova poročila – pravo policajsko opletanje (skoraj kot tisti vic o glavi na trot …/vozišču).
Ampak niti teoretično ni možno, da bi bil Marko, ki je napisal “vsebinsko in slogovno čudno poročilo”, tako trden v slovnici, da bi pravilno napisal “3- , 5-, 10-litrski”. To je stvar, ki je v 90 % ne zapišejo prav niti ljudje, ki pišejo 90-odstotno pravilno 😉

Katja10, hvala za mnenje.

forenzičnih poročil, kriminalistovih zapiskov, različnih uradnih dokumentov in podobnega – v Evropi bo to med drugim tudi izvleček iz strokovnega mnenja sodno zapriseženega psihologa – ne dajemo lektorirati, saj jih tudi v realnem svetu ne. morda bi ti deli besedila potrebovali obraten pregled :).

Brajdič Oskar ima žal končano samo peto stopnjo izobrazbe.

Tudi za Breznika imam že izbraega igralca (igra pomočnika odvetnika Kingdoma v istoimenski angleški seriji).

Če smem priporočiti :))))

>morda bi ti deli besedila potrebovali obraten pregled :).
Ja, prav to sem imela v mislih 🙂

New Report

Close