Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek tale nova sociala

tale nova sociala

Recimo da imava enak dohodek. Jaz 50€ na mesec privarčujem za pokojnino, ti ga zapraviš za špecerijo ali obleke. Obe sva lastnici tistega, kar iz teh 50€ dobiva. Ti boš poleg pokojnine prejela še socialno pomoč, jaz ne, ker jaz bom z varčevanjem pokrila svoj pokojninski dodatek, s prispevki pa še tvojega. Torej krijem sebe in tebe.

Pustimo tiste, ki res nimajo in ne morejo delati. Tisti bi morali dobiti konkretno socialno pomoč (POMOČ, ne nekaj, kar bi vračali!).[/quote] – ki je ne dobijo, ker jo dobijo tisti, ki namesto da odgovorno živijo, vse zagonijo.

Očitno vas je res veliko, ki molzete državo.[/quote]

Manj kot ti, verjemi. Ne dobivam niti otroškega dodatka. Ga ne potrebujem, hvala bogu.
Mi je pa kristalno jasno, da če se kdaj znajdem v krizi, moram sama poskrbeti zase. Socialna pomoč je le izhod v krizi, začasna rešitev in dejansko posojilo.[/quote]

Če mi ne bi bilo jasno, da moram sama poskrbeti za sebe, ne bi varčevala, bila zavarovana in živela odgovorno. Ampak jaz bom poskrbela za sebe in še za vse tiste, ki ne razmišljajo enako. Če se bom še znašla v situaciji, da potrebujem pomoč, bodo mene rubili, tiste neodgovorne pa ne.
Ja, me briga za to, ker če mi ne bi bilo treba podpirat te druge, bi lahko bolje poskrbela za sebe!

Evo jaz jo pa prejmam, zdaj že 2 leti, znaša celih 360e, živim sama z otrokom. Ne vem kaj ste nam fauš, za hrano in oblačila mi ostane točno 80e, živim v podnajemu, res da neprofitno, ampak me stroški pridejo na 350e, pozimi, poleti manj. Povprečno mi torej ostane 80e. Poslala cc. 300 prošenj, 3 razgovori to je pa to. In ne vidim nekega izboljšanja v prihodnosti. In da vem kar povem, tudi če najdem kdaj zaposlitev s katero si bi lahko kupila stanovanje, pri naših plačah je to sicer nemogoče če si sam, no ni šans da kaj vrnem državi. Pri mojih 16-ih letih nam je država vzela dom, postavila na cesto 2 mladoletna otroka, res da zaradi krivde staršev ampak sama nisem imela nič pri tem. Starša vsak po svoje, spala sem pri kolegicah, kdaj tudi v parku….ma ni šans da grem čez to še enkrat.

Pa zakaj mislite da so vsi ki so na sociali vse ZAGONILI. A delavke in delavci ki so od nekdaj imeli v kakih slabših podjetjih plače edinole za preživeti skozi mislite da so šparali lahko za življ. zavarovanja in podobno. In ker so komaj shajali, firma gre potem recmo v stečaj – in dobijo soc. pomoč – so pa zdaj po vaše paraziti. Pri vas je itak samo črno in belo. Le kaj bi rekli razni delavci Gorenja, prekmurska regija – ki so hvalabogu dobili vsaj za preživet. Pa dejte no zdaj vsaka iz žepa potegniti sosedo, ki je…… in delavci niso po vaše vplačevali v državno blagajno. Samo vi ki še imate službe plačujete. Oni pa recmo 25 ali 30 let in zdaj pred penzijo v riti – so pa paraziti. A ste res postale tako brezčutne ženske. Samo na svoje riti mislite al kaj. Samo malo bolj pazite da se vam kaj ne zgodi. Kajti v današnjem in času ki nas čaka – se tole lahko vsakomur zgodi. Malo več sočutja ženske, kajti pravi parazitki bodo sedaj odpadli, a še revežem ki bodo tolče prejemal bi ve vzele še to. Vsaka čast – ženskam, ki so postale res prave možače.

Ne zavidam ti življenjske situacije, ampak za vse to si sama odgovorna! Če imaš neprofitno stanovanje, pomeni da si v urbanem središču in če imaš otroka, pomeni da si še mlada, kar vse skupaj pomeni, da bi se v dveh letih lahko postavila na lastne noge. Če ne zmoreš, poišči pomoč, ampak ne denarno, pač pa psihično podporo, berglo, da se postaviš na lastne noge.

Evo, to tudi ne razumem, kako se lahko nekdo preda in sprijazni s tem, da živi z 80€ na mesec za hrano za dva! Kako lahko svojemu otroku to privoščiš?! 300 prošenj v dveh letih? To ni nič! Na koliko vrat si potrkala?

Ne kapiraš! Če ti ostane še toliko denarja, da ga zagoniš za cunje in dopuste, brez skrbi da ne dobiš socialne pomoči. Ravno v tem je finta. Socialno pomoč dobijo tisti, ki JIM NE OSTANE NIČ. Niti za vložek za stanovanje niti za cunje in dopuste, pač pa za GOLO PREŽIVETJE. Države ne zanima, kam ti vlagaš odvečni prihodek (ali v stanovanje ali v cunje), pač pa samo to, ali imaš odvečni prihodek ali ne. In če ga imaš, nisi upravičen do socialne pomoči, ne glede na to, kam bi ti vložil ta denar.[/quote]

Ti ne kapiraš.
Jaz in ti delava 40 let za povprečno plačo. Jaz sem si kupila stanovanje in prihranila kupček, ti si vse zapravila za obleke in dopuste v eksotiki. Penzijo dobiva mizerno. Ti dobiš poleg penzije še socialno pomoč, jaz svojo razliko krijem s prihranki. Kje je tu logika? Obe sva štartali z enakimi osnovami, le da sva končali različno zaradi različnega načina življenja. Zakaj bi jaz morala kriti tvoje zapravljanje in ti podariti socialni dodatek?[/quote]

Okej, taka je pač politika vseh socialnih držav. Gre za pomoč tistemu, ki SI SAM NE MORE POMAGATI. Torej tistemu, ki je dejansko brez vseh sredstev preživljanja, pa če je brez njih zato, ker je na veliko zapravljal, ko je še imel, ali zato, ker mu je bajto zravnal potres, pa je ni imel zavarovano, ali pa zato, ker je bajto prepisal na otroke, oni so ga pa ven vrgli ipd. Pri čisto vseh, ki so ostali brez vsega, bi lahko našli kakšno neumnost, ki jo je naredil kdaj v življenju (zapravljanje, opustitev šolanja, opustitev plačevanja zavarovanja, darovanje nepremičnine otrokom, preveč otrok in premajhna plača……). Če bi šli raziskovat, kakšno bedarijo je kdo naredil in njega postavili za krivca, bi bilo super.:)) Nikomur ne bi bilo treba plačevati sociale, saj so čisto vsi po svoji krivdi ostali brez vsega (no, morda bi prišli v poštev popolni invalidi, pa še pri teh bi lahko izbrskali kakšno neumnost: zakaj, za vraga, je takrat, ko je povzročil prometno nesrečo, moral voziti tako hitro – prav mu je!).

Država enostavno ne more delovati tako, da bi iskala krivdo v tistih, ki so ostali brez vsega. Ja, seveda so naredili neumnost. Ja, seveda bi morali v življenju drugače delovati. Ampak stanje je zdaj pač tako, da v izogib temu, da se znajde na cesti brez vsega, mora dobivati vsaj nek minimalni prihodek – socialno pomoč. Ti, ki si vlagala v stanovanje, imaš stanovanje. Tako pač je, nekaj imaš, zato nisi upravičena do socialne pomoči. Če bi zdaj tebi, ki imaš stanovanje, tudi dajali socialno pomoč, zakaj je ne bi tistemu, ki ima prihranke na banki, bajto je pa dobil podedovano od očeta? Konec koncev je tudi on isto služil kot ti, iste davke plačeval državi kot ti, samo da si ti svoj keš dala za stanovanje, on ga je pa šparal. Ali pa tistemu, ki ima veliko denarja našparanega, živi pa v najemu. Zakaj on ne bi dobil sociale? Ti si si kupila stanovanje, on je denar šparal morda za neko potovanje, ko bo v pokoju. A vidiš, koliko možnosti se potem odpre? Hej, zakaj vsi ne bi dobili socialne podpore, saj konec koncev vsi delamo pošteno, tisto, kar smo našparali za stara leta, bo pa za kakšno drugo zadevo, ne za sprotno življenje.:)))

Stvar je pač taka, da država da denar tistemu, ki je resnično brez vsega, pa naj bo razlog za to tak ali drugačen. In prav je, da se država v raziskovanje razlogov ne spušča, ker šele potem bi bila zares štala.

Ne razumeš.
Popolnoma podpiram socialno pomoč za tiste, ki jo res potrebujejo.
So delavci, ki si s svojim dohodkom niso mogli omogočiti varnosti in naj prejemajo socialno pomoč, ampak 200-300€?!?! Kaj naj s tem? Komaj za rit obrisat, za položnice pa zmanjka!
So tudi delavci, ki s svojim dohodkom niso mogli varčevati, imajo pa zato kmetije, katere obdelujejo, lastniki so pa starši. So enako upravičeni do enake socialne kot prvi delavci? Po moje ne, ni pravično, ker tem drugim eksistenca ni ogrožena! Če bi te druge brisali iz socialne, bi prvi dobili več!
Smo delavci, ki z dohodkom lahko varčujemo ali pa živimo na visoki noge. Oboje ne gre. Mi, ki bomo varčevali, bomo pokrili sebe in tiste, ki bodo vse zapravili. Je to pravično?

In kam bi dala nekoga, ki živi v najemu, svoje prihranke pa ima na banki, in to v višini vrednosti tvojega stanovanja. Po tvoje si torej tudi on zasluži socialno podporo?

In ja, mi, ki imamo nekaj, bomo pokrili sebe in tiste, ki bodo vse zapravili. Točno to. Ampak to je temelj, na katerem deluje socialna država. Saj si že slišala zanjo, ne?

In enako je: vse zagonili ali zapravili. Ja hudo je, če ne moreš dobiti kar drugi, ali kaj ?! Raje skrbi za sebe, pa pusti drugim da dobijo kako drobtinico – ali je to tako hudo. Mislim da je keč v tem, da ne dobiš od teh soc. transferjev nič – ker imaš dovolj. Torej kje je tvoj problem. Imaš dovolj za sebe in svoje – kaj ne privoščiš tistim – ki nimajo ! Delavci ki so na sociali – so sebe že pokrili – večinoma. Me prav zanima kdo bo tebe pokril – če drugo leto izgubiš službo ?????

Ne zavidam ti življenjske situacije, ampak za vse to si sama odgovorna! Če imaš neprofitno stanovanje, pomeni da si v urbanem središču in če imaš otroka, pomeni da si še mlada, kar vse skupaj pomeni, da bi se v dveh letih lahko postavila na lastne noge. Če ne zmoreš, poišči pomoč, ampak ne denarno, pač pa psihično podporo, berglo, da se postaviš na lastne noge.

Evo, to tudi ne razumem, kako se lahko nekdo preda in sprijazni s tem, da živi z 80€ na mesec za hrano za dva! Kako lahko svojemu otroku to privoščiš?! 300 prošenj v dveh letih? To ni nič! Na koliko vrat si potrkala?[/quote]

No, ni ravno tako, govorim o prejemu socialne. Drugače pa ves čas delam zraven, z 80e nenazadnje ne morem preživet. Letos sem tudi diplomirala, študij sem si plačala sama. In nisem ponosna na to da jo prejemam ampak kaj naj če redne službe ni, živet pa morem. Tudi z delom na črno, ki je pa delo za šankom in čiščenje, ne dobim več kot 500e na mesec. Ne pijem, ne kadim, ne hodim ven, nimam podaljšanih nohtov, ne uporabljam na kupe ličil…ves moj “dohodek” je namenjem preživetju na neki normalni ravni. In zdi se mi žalostno,da mlad, zdrav človek, ne dobi normalne službe, v enoizmenskem delovnem času, z plačo, s katero bi lahko normalno živel.

Ali je zdaj to pravično ali ne, je večno vprašanje. Ali je pravično, da jaz plačujem vrtec 300€, nekdo pa nič? Veliko jih bo reklo, da ne. Vrtec je za vse enak in zakaj bi jaz morala, ker sem dolgo študirala in se mučila za svoj poklic, dajati denar nekomu, ki ni hodil v šole, vseeno pa ima otroke? Nepravično, seveda! Ampak tako pač je in jaz se s tem strinjam. Tako kot je nepravično, da jaz, ki sem vse življenje šparala, krijem nekoga, ki je vse življenje zapravljal. Bog pomagaj, ampak tako je. Če mi to ni všeč do te mere, da me socialna država moti, grem še vedno lahko živet v državo, ki je veliko manj socialna. Ampak ali si tega zares želim? Niti ne. Pa verjemi, da tudi ti ne.

In kam bi dala nekoga, ki živi v najemu, svoje prihranke pa ima na banki, in to v višini vrednosti tvojega stanovanja. Po tvoje si torej tudi on zasluži socialno podporo?

In ja, mi, ki imamo nekaj, bomo pokrili sebe in tiste, ki bodo vse zapravili. Točno to. Ampak to je temelj, na katerem deluje socialna država. Saj si že slišala zanjo, ne?[/quote]

Frca, ne natolcuj in ne izmišljuj si! Imeti stanovanje, prihranke na banki, delnice, umetnine, avtomobile, vse to je premoženje, v kar pač dopust v eksotiki, cunjice in hrano v smeteh ne moremo šteti.
Ali nemara ti misliš, da je varčevanje samo nepremičnina? Ne, ni, varčevanje so tudi prihranki na banki in še marsikaj, kar šteje za premoženje.

Pokrivati tiste, ki rs nimajo in ne morejo, je temelj socialne države. Pokrivati pa vse tiste, ki nimajo, bi lahko imeli in nočejo, pa ni prav!
Zdaj bova jaz in ti pokrivali nekoga, ki živi od kmetije v lasti svojih staršev?

Recimo da imava enak dohodek. Jaz 50€ na mesec privarčujem za pokojnino, ti ga zapraviš za špecerijo ali obleke. Obe sva lastnici tistega, kar iz teh 50€ dobiva. Ti boš poleg pokojnine prejela še socialno pomoč, jaz ne, ker jaz bom z varčevanjem pokrila svoj pokojninski dodatek, s prispevki pa še tvojega. Torej krijem sebe in tebe.

Pustimo tiste, ki res nimajo in ne morejo delati. Tisti bi morali dobiti konkretno socialno pomoč (POMOČ, ne nekaj, kar bi vračali!).[/quote]

Prvič, v svojem prispevku ne govorim o sebi. Malo je treba pogledati tudi ostale delavce v Sloveniji.

Drugič, nekateri nimajo niti 50 € viška. Nimajo niti za špecerijo ali obleke in niti za varčevanje !!!

Jaz pa delam že 34 let in nikoli nisem bila na nikakršni sociali, ker sva imela pač z možem to SREČO, da najini dosedanji delodajalci niso potonili. Pa tudi toliko bom že imela za varno starost, da ne bo tebi treba dajati prispevkov še zame……

Svašta – hudo mora biti v tvoji koži. Le kako bi se ti obnašala ob raznih akcijah – pomagajmo družini, pomagajmo…… ja, hudo je biti……tvoj sosed na kmetiji, a ne !? Toliko žolča in gneva spravljati na najbolj revne , da ti ti bodo zjebali državo. Ne kdo drug, ampak socialci, penzionisti , sigurno !

Torej tvoj odgovor je?

A) Človek, ki ima premoženje na banki, vendar z njim ni kupil stanovanja tako kot jaz, JE upravičen do socialne podpore.

B) Čovek, ki ima premoženje na banki, vendar z njim ni kupil stanovanja tako kot jaz, NI upravičen do socialne podpore.

Preprosto, samo povej, s čim se strinjaš, A ali B.

Kot sem že povedala, država ne more raziskovati, kdo je tisti, ki nima, ampak bi LAHKO IMEL. Tudi ne bi smeli dopustiti, da se država s tem ukvarja, ker potem ne bi bilo nikjer ne konca ne kraja vtikanju države v intimne stvari vsake družine.

Če bi država šla do konca, sem pa prepričana, da bi čisto pri vseh današnjih prejemnikih socialne pomoči lahko ugotovila, da tale bi pa res LAHKO IMEL, če bi hotel. A ti poznaš koga, ki nima in nikoli ne bi mogel imeti? Delavci na minimalcu? Ja, kdo zavraga jih je omejeval pri šolanju? Zakaj se niso bolj potrudili in delali v šoli? Zakaj niso šli v srednjo šolo in so šolo obesili na klin? Ampak njim se ni dalo učiti se, zdaj pa imajo, kar so želeli. A razumeš, kaj govorim? Če bi enkrat država odločala, kdo bi po njeno LAHKO IMEL, pa nima, kje bi bila meja?

Glede tistih, ki imajo lastništva pisana na druge ljudi, se pa okoriščajo s tem lastništvom, bi pa seveda morale biti inšpekcijske službe bolj dejavne. Konec koncev imam tudi jaz lahko 5 bajt, pa vse prepišem na svoje otroke, jaz zakonsko nimam nič in nihče mi ne more dokazati, da so te bajte v resnici moje in da v resnici jaz kasiram najemnino od njih, čeprav je pisana na moje otroke. To so seveda tiste zadeve, ki bi jih bilo treba vzeti pod drobnogled, začenši z velikimi živinami v slo politiki in gospodarstvu. Se bo pa seveda začelo pri najbolj revnih, ker bogatim in vplivnim si nihče ne upa stopiti na rep. Žal.

Točno tako. Ker velikim ne morem nič bom začela pri najbolj revnih – njih bom pa zjebala, a ne. O sveta preproščina. Koliko vašega, mojega denarja zapravijo veliki – pa jih ne dajete na tapete. Ne, udri po siromaku, naj ga zatolčem za tistih 200 300 evrov, kajti unemu z petlrat več ne morem nič !

Osnovni problem v tej debati je, da nekateri, ki varčujejo, ne vedo za kaj varčujejo in kaj je namen varčevanja. No, gremo lepo počasi naprej – če, varčujemo, varčujemo za težke čase. To pomeni, da ko bomo dela nezmožni, v pokoju ali enostavno, ko se naveličamo delati, uporabimo prihranke. Tiste, ki ste varčevale in imate po 40 letih dela stanovanje, lahko kadarkoli stanovanje prodate in greste (varno) živet v ‘eksotiko’ do konca svojih dni. Tiste, ki niso varčevale in ki so sproti zadimile plačo, bodo sedaj živele od mizerne pokojnine in mogoče sociale. V čigavi koži bi raje bile, se pa odločite same že sedaj, ko lahko kaj privarčujete.

Ste pa optimistke če takole razmišljate. Da boste zdaj varčevale in ko bo čas za penzijo – ki je itak ne bo, torej boste od tega živele – šle v eksotiko. Da eksotiko boste imele tle – ker boste tisti ki varčujete ali tisti ki ne – na istem. Kaj res mislite da bo bolje?! Varčujte raje za penzijo – ki jih takrat ko boste ve kao šle – itak ne bo. In boste od tega živele. Mislim da ne in glej ga zlomka , ker ne bo dovolj za preživet bodo fehtale državo. Če bo jasno kaj ostalo. In ob vložitvi vloge se jim bo kolcnilo – na davnega leta ko so tako vehementno pljuvale po ljudeh – kakršne so postale tudi one. Le kako je to možno. In ne mi tukaj o nekih hudih privarčevanih denarjih. Ker imate samo solidne plače si pač nekih hudih prihrankov ne boste mogle prihraniti. Jasno če se medtem že ne bo sesul sistem in bodo vaši stebri, banke propadle – le kaj potem ?!

S 300€ penzije se v Indoneziji lepo preživi. Si med bogatejšimi.

S 300€ penzije se v Indoneziji lepo preživi. Si med bogatejšimi.[/quote]

Ali na Tajskem recimo. Tja bom šla, ko grem v pokoj. Indija tudi ni slaba. Za 20€ na mesec imaš dnevno postrežbo, toliko namreč zahteva ženska, da ti dnevno pospravlja in kuha. In to dobro, da ne bo pomote.

Le zakaj ne greš že zdaj ! Če se pa tako lepo živi, a ne !? Penzije – a je kdo rekel da jo boš imela !?

Le zakaj ste potem še vsi tukaj če se tam takooooo lepo živi. Vzamete svoje prihranke in ajd čao. Ideja : dajmo vse socialce v eksotiko izseliti, pa še manj sociale bo za plačat, pa vam ki se boste tu borile za vaš boljši jutri – več ostane. Le kako da še niste tam – ko je pa tako lepo !? Le zakaj vztrajate v eni gnili državi ki vam toliko kot imate tam za preživeti kot bogataš – vzame davkov od plače. Le zakaj?! Nimate jajc , ali imate samo jezike !

Če imaš ob upokojitvi lastno stanovanje, imaš v roki cca. 100.000 Eur. Od tega se da lepo živeti. Srečnica 🙂

Ker živim lepo tudi tukaj.:))) Ko bom pa tolkla revščino in če jo bom, bom zagotovo šla. Pa še svet bom videla.:)

Ljudje pač raje tolčejo revščino kot da bi poskusili nekaj novega. Treba je seveda tudi pretrgati vezi s prijatelji in sorodstvom, kar nekaj poguma je potrebnega za oditi v neznano. Drugačne klimatske razmere tudi niso zanemarljive, pa nepoznavanje jezika.

In potem raje tukaj krpajo iz meseca v mesec, kot bi nekje na novo začeli. Sploh dokler še delajo. Tukaj imajo službo, čeprav za minimalno plačo, kako bi pa bilo nekje na novo, v državi, ki je ne poznajo? To so razlogi, po moje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close