Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis tako v Kranju kot v Ljubljani

tako v Kranju kot v Ljubljani

Se pravilno piše “tako v Kranju kot v Ljubljani” ali je v redu tudi “tako v Kranju kot Ljubljani”?
Po moji logiki si tudi Ljubljana zasluži svoj predlog v, tako kot Kranj, in je pravilen prvi zapis.
Zanima pa me, ali je možna izjema in bi v zapisu “tako v Kranju kot Ljubljani” predlog v pred Kranjem lahko veljal tudi za Ljubljano. Ali pa bi, če bi se hotela izmuzniti z uporabo samo enega predloga v, morala napisati: “v tako Kranju kot Ljubljani” (čeprav slogovno tole najbrž ne bi “šlo skozi”, logično pa, mogoče).

Bonus vprašanja: ali je v zgornjem zapisu povsod pravilna raba oz. neraba vejic?
V zvezi “tako v Kranju kot v Ljubljani” (oz. “tako v Kranju kot Ljubljani) vejice pred “kot” ni, je tako?

Raba vejic v povedi “Po moji logiki si tudi Ljubljana zasluži svoj predlog v, tako kot Kranj, in je pravilen prvi zapis.” je pravilna?
Vejici, ki oklepata zvezo “tako kot Kranj”, označujeta, da gre za vrinjeni stavek, je to res?
Bi bilo pravilno zapisati tudi npr. takole: “Po moji logiki si Ljubljana zasluži svoj predlog v tako kot Kranj, in je pravilen prvi zapis.”? V tem zapisu izpustim prislov tudi in prvo vejico, druga vejica pa lahko ostane?

Bi imel lektor še katerokoli drugo pripombo na uporabo ločil, skladnjo, slog, oblikovanje besedila (krepki in poševni tisk, …) v celotnem gornjem zapisu?
Se lahko lektorju keglja pred očmi, ko se sooča s takšnimi vprašanji (in z vsemi izjemami, ki jih je treba upoštevati, in z mnogoterimi rešitvami nekega problema)? (Je predlog s/z potrebno napisati v vseh treh primerih, ali zadostuje tisti na prvem mestu?)

Hvala.

New Report

Close