Tako sem jezna
Hvala ti preljuba Slovenija, hvala za vse….
Danes bi se najraje spakirala in kar sla.
Pa kaj je to danes? Kaksna fora je s to minimalno placo in kreditno sposobnostjo? Wtf!!
Delam kot nora, v treh izmenah, vikende, praznike…place dobim 1200e. Danes sem vprasala za kredit, ker bi zamenjala 14 let star avto. Ma ni sanse, sem kreditno nesposobna, zakaj? Ker imam stanovanjski kredit 200eur in enega otroka? Pa mi recejo: gospa s poplacilom obveznosti, boste imela vec moznosti?
Ja kaj, kako? Prodam stanovanje? A dam otroka v rejo?
Pa ne bi kupila ne vem kaksen drag avto, nekaj kot toyota auris ali swift? Pa se taksno placo uspem nekaj prisparati ampak teh prihrankov ne morem in nocem porabiti za avto.
Noname743, 09.02.2022 ob 12:04
Hvala ti preljuba Slovenija, hvala za vse….
Danes bi se najraje spakirala in kar sla.
Pa kaj je to danes? Kaksna fora je s to minimalno placo in kreditno sposobnostjo? Wtf!!
Delam kot nora, v treh izmenah, vikende, praznike…place dobim 1200e. Danes sem vprasala za kredit, ker bi zamenjala 14 let star avto. Ma ni sanse, sem kreditno nesposobna, zakaj? Ker imam stanovanjski kredit 200eur in enega otroka? Pa mi recejo: gospa s poplacilom obveznosti, boste imela vec moznosti?
Ja kaj, kako? Prodam stanovanje? A dam otroka v rejo?
Pa ne bi kupila ne vem kaksen drag avto, nekaj kot toyota auris ali swift? Pa se taksno placo uspem nekaj prisparati ampak teh prihrankov ne morem in nocem porabiti za avto.
Lizing. Priporočam Unicredit Leasing. Zelo ugodni. Pa auris tudi. Imamo že par let in smo prezadovoljni.
pojdi še na kakšno drugo banko.
če imaš 1200 EUR neto plače, z 200 EUR obstoječih obveznosti in enim otrokom, potem imaš še lufta za 100 EUR dodatnih obveznosti
https://www.delavska-hranilnica.si/osebne-finance/informativni-izracun/kreditna-sposobnost
Na žalost otroka štejejo kot vzdrževanega člana in ti na minimalno plačo odštejejo še vzdrževanje otroka v višini 237,28 eur (če nisi samohranilka gre ta znesek na pol, za več otrok pomnoži ta znesek na število otrok). Minimalna plača se vsako leto malo dvigne kar je sedaj že 1024 eur bruto.
Jaz bi vzela leasing.
Ja, to je svinjarija. Kredita ne dobiš, nihče se pa ne vpraša, če lahko plačuješ najemnino, ki je praviloma še višja. Kredita za avto ne dobiš, lahko pa dobiš leasing, ki je običajno manj ugoden.
In seveda lahko kredit vzameš tudi drugje, ne pri banki, za dvojne obresti, pa upaš, da ti ne polomijo nog, če se kaj zalomi.
Fun fact, pri reprogramiranju kredita, ki je bil sklenjen pred to glupostjo, se je izkazalo, da po mnenju države nisem sposobna plačevati obroka, ki ga mirno in brez zapletov plačujem že deset let.
Svet169, 09.02.2022 ob 12:20
A ni zanimivo, ko primerjas kredit z ustvarjanjem druzine ali pa sklapanjem zakona…
Dajo kredit vsakemu? Ne.
Moraš biti zmožen, sposoben, v stanju…
Neki standardi so…. Mere… Nekaj moraš izpolnjevat. Ni samo izvoli.
Moraš jamčit.
Barbari.
O Somebody, ne morš se skrit. -))
Leeleenrpr, 09.02.2022 ob 12:28
Ja, to je svinjarija. Kredita ne dobiš, nihče se pa ne vpraša, če lahko plačuješ najemnino, ki je praviloma še višja. Kredita za avto ne dobiš, lahko pa dobiš leasing, ki je običajno manj ugoden.
In seveda lahko kredit vzameš tudi drugje, ne pri banki, za dvojne obresti, pa upaš, da ti ne polomijo nog, če se kaj zalomi.
Fun fact, pri reprogramiranju kredita, ki je bil sklenjen pred to glupostjo, se je izkazalo, da po mnenju države nisem sposobna plačevati obroka, ki ga mirno in brez zapletov plačujem že deset let.
Kaj je večja svinjarija – to da banka zahteva neko garancijo, da boš najeti denar tudi poplačala ali to, da v primeru nezmožnosti poplačila kredita in nezmožnosti, da bi ti za poplačilo vzeli kaj drugega, poplačilo na koncu pade na vse davkoplačevalce?
Jbg, življenje ni šala, treba je poskrbet, da imate za to kar potrošite tudi kritje.
Leeleenrpr, 09.02.2022 ob 13:00
Tu govorimo o zakonskih omejitvah, ki vežejo banke. Banke kot take bi z veseljem dale več kredita, brez skrbi. Za zavarovanje pa tudi poskrbijo.
Ja…. in zakonske omejitve so zato, ker za banke na ozemlju Slovenije jamči Slovenija. 😉
…in ker se je to v preteklosti na veliko izkoriščalo (bančna luknja – bankomat zastonjskega denarja za kaviar levičarje), so posledice kot so omejitve kreditne sposobnosti in omejitve jamstva za vloge ipd…
Za kaj ravno kredit? Že vrabci čivkajo da je lizing (najbolj) ugoden.
Očitno še nisi bila pri kakšnem od trgovcev da bi ti naredil izračune. Moj predlog je, da pojdi najprej v kak salon.
Drugače pa dam banki prav. Če dobiš 1.200 in daš več kot 200 evrov za stanovanjski kredit, ti ostane ravno še za preživet 2 osebi. Ne za živet, za preživet.
Moj nasvet bi bil da si poiščeš bolje plačano službo.
Jaz dam bankam prav, da so omejitve, sploh pri potrosniskih kreditih za razne luksuze, tud avto je luksuz. Nekateri so vcasih se za potovanja vzeli kredite.
Edino kar ne bi smelo biti tako strogih omejitev pa je stanovanjski kredit. Nekateri ne dobijo kredita, imajo pa lahko visji obrok najemnine in tukaj otrok se bolj nastrada. Tudi otrok mora nekje ziveti, zato je tisti znesek zaradi otroka previsok, otrok ima namrec tudi drugega starsa.
Dvig minimalne plače slabi kreditno sposobnost. Minimalna plača je letos 1074 in ne 1024, kit piše ena. Ostati mora 816 neto, pri avtorici se sešteje še 237 za vzdrževano osebo, če sta oba starša, če je eden pa 309. Ker je že obstoječa obveznost 200, presega cenzus. Minimalna plača že lep čas podaja mejo kreditne sposobnosti. S poplačilom obveznosti je mišljeno, da obstoječi kredit poplačaš z novim kreditom. Sicer se pa obrni na več bank.
Če za avto potrebuješ kredit, potem si avta preprosto ne moreš privoščiti. Banka ima v tvojem primeru prav, da ti kredita ne odobri. Ker moraš tudi živeti. Vsaj na otroka misli, če ti je že zase vseeno.
Rabljeni avti se pa dobijo že za male denarje, tako da če je tvoj povsem zanič, si boš drugega, rabljenega seveda, za gotovino lahko kupila.
Forum je zaprt za komentiranje.