Tajnini krofi
Tole sem si jaz shranila, kopiram:
Potrebujemo: 1 kg moke (pol gladke, pol ostre moke)
9 dag kvasa
1/2 l mleka
7 rumenjakov
6 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
1 dl olja
1/2 dl ruma
1 kavna žlička soli
1/2 limoninega soka
Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor miksaš da postane masa penasta in naraste. Dodaj olje in rum. Mešaj dalje in počasi dodaj sol, limonin sok, kvas, mleko in moko. Mešaj približno 10 – 15 minut. Ko je zmešano, maso zajemlješ z jedilno žlico in oblikuješ kroglice (približno 7 – 10 dkg mase v kroglici) in jih pustiš hajati približno 30 minut. Med hajanjem jih lahko obrneš, tako hajajo z obeh strani. V kozico daj za 3 prste olja in v ne prevroči maščobi zlatorumeni spečeš jih.
narediš prvi del recepta tako kot je opisano, ko dodaš še moko in mleko, potem še nadrobiš dve kocki kvasa in zgneteš testo da je gladko. oblikuj kroglice, jih malce stisni med dlanmi, da dobijo ploščato obliko (da niso kot žoga) in jih daj na prtiček vzhajati. -Segrej maščobo in potem začni s peko krofov: ko dajaš krof v vročo maščobo jo obrneš tako, da je zgornja stran v maščobi spodaj.
kvasa ne hajam več, ampak ga nadrobim v pripravljeno moko., dodam ostale sestavine v receptu in vse skupaj zgnetem. No recepta pa še nisem popravila.
Iz tega testa naredimo 24 krofov.
Glede priprav jaz nič ne kompliciram. Moko vzamem v kuhinji iz omarice, jajca iz hladilnika. kroglice oblikujem z roko in jih polagam na pomokan prt kar na mizo. še nekaj idej za dekoracijo: krofe namažemo s čokoladno glazuro in posipamo na grobo narezanimi mandeljni, lešniki ali posipamo s kokosovo moko…
Še nikoli nisem delala krofov in napočil čas, da jih poskusim in tale recept mi je všeč.
Pa me kot začetnico zanima še tole:
1. rumenjake, sladkor in vanilij sladkor stepaš na mešalnik?
2. dodaš rum in olje in še stepaš na mešalnik?
3. ko pa dodaš še sol, limonin sok, moko, kvas in mleko pa mešaš naprej na roke?
4. ali moraš prej narediti kvasec? (kvas vzhajaš v toplem mleku?)
Punce, hvala v naprej.
Naj dodam še jaz izkušnje s tem istim receptom…. jaz sem se lotila recepta, kot za vsako drugo kvašeno testo, delam ga v multipraktiku… vzhajani kvasec stresem na moko, na hitro premešam in dodam mešanico vseh ostalih sestavin, ki jih dobro razmešam kar s paličnim mešalnikom.
Tudi pri nas bodo krofi v kratkem še enkrat na vrsti 🙂
Vladka
Drage gospe, pobrskala sem po mojih receptih in našla res dober in malo nenavaden recept, ki mi ga je dala taščica mojega sina. Takih dobrih krofov še v življenju nisem jedla (naredila pa tudi še ne!). Ker je podoben Tajninem receptu ga tule posredujem in ker ste željne vsega novega, verjamem, da ga bo katera tudi preizkusila!
1,5 kg mehke moke
10 rumenjakov
2 sladki smetani
sok 2 pomaranč
dišave (limona, vanili)
kvas (1 kocka in pol)
5 žlic sladkorja
po potrebi mleko
Rumenjake, dišave, sladkor in smetano zmešamo, zlijemo v moko in zgnetemo testo. Pustimo vzhajati kratek čas, nato oblikujemo z žlico enakomerne hlebčke, pustimo še enkrat vzhajati in na zmerni temperaturi ocvremo. Dobimo približno 45 krofov.
Meni se je zdel ta recept kar malo nenavaden in bolj podoben miškam kot krofom, zato ga nisem upala preizkusiti, priznam pa tudi, da (Dindonove) krofe zadnje čase kar kupim, ker bi jih sicer preveč pojedla, glede na to, da jih imam zelo rada…In kot pravi Babi – tehtnica tamle v kotu preži, da je groza..
Vsem lep pozdrav!
Ojla Mitka
Kako te je lepo brati po dolgem času. V torek bom delala krofe iz tvojega recepta oz. tvoje taščice.
Samo nekaj bi te še vprašala. Kako to, da pri 1,5kg moke daš samo 1,5 kocko kvasa, ker baje na 1kg moke gre 7g. kvasa, če ne pa ne vzhaja lepo. Ena kocka tehta 4g. Veš po čem sem se prepričala. No, pa ti jaz sedaj napišem mojo štorijo z potico. Jaz drugače delam potice 1 A. To me je naučila moja taščica in to bivša. Nato sem vseskozi delala in delala oz. mesila potico vzhajala pa ni in ni. Joj, kako sem se presekirala, preživcirala, pa vem kako dobro potico spečem. Včasih sem pekla potice za poroke itd. 1 leto sem premišljevala pa kako noče mi potica vzhajati, vse je bilo ok. hiša topla vse kot običajno. Hehehe sem že mislila, da me je nekdo začaral. Pred enim tednom pa pokličem bivšo taščo in ji povem zakaj mi potica ne vzhaja. Prišle sva, do zaključka, da zaradi kvasa, ker na 1 kg. moke sem dala 1 kocko kvasa in ni mi hotela vzhajati. Nato sem šla takoj delati potico in sem dala 2 kocki kvasa in poglej šmentana muha potica kot se šika. V 3-h urah sem imela potico pečeno. No, potem sem se jaz spomnila, da včasih sem kupila na dkg. kvasa in normalno, da sem dala malo več kvasa, ko sem pa prešaltala na kocke so se pa začele ceremonije. No, to je to. Zato te vprašam.
Kaj rečeš?
Hvala ti in lep pozdravček z obale.
Doroteja
Evo, tudi po petih letih nespremenljivo zanimanje za tvoje krofe. Moram reči, da jih še nikdar nisem delala, niti jedla jih nisem rada. In enkrat sma se z mojim dragim pogovarjala, in on je dejal, da se mu luštajo krofi. Seveda zame nov izziv, tako,da sem šla na net in brskala za recepti in našla seveda tvoj recept. Prešla sem v množično proizvodnjo, naročila so se kar vrstila in vsak krof je bil čudovit, z gromozanskim ringom in enostavno najboljši. postala sem prav odvisna od peke(150 krofov)in ni bilo možnosti, da ne bi uspel. A pust je minil, ljudje so se jih prenajeli,sedaj pa ponovno čakam naslednje leto, da bom lahko ponovno šla v akcijo. Super enostaven recept. Hvala Tanja LP
Forum je zaprt za komentiranje.