Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Tajnica

Tajnica

Mož je imel razpis za tajnico in mi prinesel kakšnih cca 140 prošenj. Katero naj izberem?

1. staro- mlado
2. lepo-grdo
3. poročeno-samsko-mater samohranilko
4. takšno z izkušnjami- ali takšno, ki je ravno zaključila šolanje
5. takšno z otroci ali takšno brez njih
6. takšno, ki je že dalj časa brezposelna- ali takšno, ki bi prišla naravnost iz drugega podjetja
7. takšno, ki se v svoji prošnji po mojem mnenju pretirano hvali- ali takšno, ki napiše jasno in jedrnato in našteje samo dejstva

Skratka. Med temi 140 prošnjami ima “svakojakih”. Izbor sem že zožila na 20, ampak zdaj jih moram izločiti še 15. Na razgovor jih bo namreč povabil 5. Torej?

1. mlado
2. nima veze (a to v prošnjo tudi napišejo???)
3. nima veze
4. z izkušnjami
5. z otroci (tista, ki jih nima, jih bo 1x skoraj sigurno imela – potem pa porodniška itd.)
6. nima veze
7. jasna in jedrnata dejstva

pa srečno!

Ja, veliko jih ima na svojem CV-ju sliko:)

Naš kriterij je bil, da je bila prošnja napisna v brezhibni in slovnično pravilni slovenščini… na ta način smo jih veliko večino direkt črtali. Vraga, če se niti za eno prošnjo ne potrudi, kakšne dopise bo potem okoli pošiljala!

Je pa seveda res, da mora naša tajnica zelo veliko pisati. Če bi jo vzeli ‘za kuhanje kave’, bi imeli verjetno drugačne kriterije.

malo hecno pa je-kako,da je dal odločitev v tvoje roke,ko pa imaš ti s tem toliko težav?
ali pa si pri tako delikatnem izboru ne želi kasnejših očitkov,da si je izbral to in to bejbo samo zato,ker mu je bila všeč?
Saj bo vendar njegova tajnica, ne tvoja…?:)

Cel kup vprašanj/dilem bo tudi odpadel če vzameš tajnika – torej moškega.

Slikce so priložile? 😉

Po moje tako, ki ima življenje (vsaj v prošnji) -urejeno: poročena (takšna bolje sprejema odgovornosti), z otroci(ne premajhnimi-da ne bo veliko izostankov), naj ima situiranega dedca (da ne bo šefa izkoriščala in šarmirala zarad imetja), lepa (ne preveč lepa, bolje – urejena, ker tajnica je le prvi vtis podjetja), z izkušnjami (da bo takoj začela samostojno delo), iz drugega podjetja (preveriti zakaj želi menjati službo, ker dlje nezaposlena že nekaj “nee štima”), v prošnji se ne hvali in ne jamra…

Takšne bi JAZ izbirala.

Ker pa smatram, da je mož dovolj pameten in ve, kaj hoče, bi mu te prošnje prepustila, da sam izbira. Kvečjemu bi mu svetovala, kaj jaz mislim.

Ker on bo delal z njo in on ve, kaj njegovo podjetje bolj potrebuje – ali lepo, mlado, neizkušeno – da kuha kavice in da se bo pri njemu potem naučila trikov svojega posla (seveda ima že neko izobrazbo za osnovo) ali manj lepo pa izkušeno, srednjih let…ker je ne bi rad učil, kako se obnašati do poslovnih partnerjev, kako evidentirati pošto in kako pisati dopise ali organizirati sestanke…
Samohranilka ali poročena, ločena, … to je pa odvisno od vsake osebe posebej in ne od statusa – torej po pogovoru z njo. (ker si ni dobro nakopati kakšno, ki ima že takoj polno osebnih problemov, čeprav bi se o iskrenosti kandidatk dalo razpravljati – zato je potreben še čut za ljudi in kako brezvezno vprašanje, ki ne sodi med “tajniške” posle.)

In zakaj so izključeni moški? Kak priden, olikan fant v pisarni? Pa še gospa šefova bi večkrat obiskala moža:))))

skratka odpadejo vse z diplomami, brez otrok

bravo, razmišljate na pravilen DRŽAVNI način

Jaz bi izbrala žensko, ki bi mi nekako “sedla”, da je tudi komunikativna, vesela, pozitivna, skratka z enim ciljem-ne da pride zato, ker pač rabi keš-skratka da pokaže interes! Skratka da je poleg obvladanja slovnice tudi osebnost-predvsem pozitivna.

Konec koncev je pa vseeno…kriza je, vsaka bo vesela.

1. Samozavestno in pridno
2. Urejeno in vljudno
3. Vseeno, če možu zaupaš 😉
4. Izkušnje so lahko prednost, čeprav imam zelo dobre izkušnje tudi s sodelavci, ki so prišli direktno iz šole. Take lahko bolj usmerjaš. Odvisno od tega, kako zahtevno delo imate in koliko se lahko ukvarjate z uvajanjem.
5. Tudi če že ima otroke, nikjer ne piše, da jih ne sme imeti še. Če vam je problem morebitna porodniška rabite eno 45+.
6. V teh časih je veliko dolgotrajno brezposelnih, to še ne pomeni, da je slaba delavka. Mogoče bi se taka še bolj trudila, ker ve kako je težko brez…
7. Definitivno tako, ki napiše kratko in jedernato. Predstavljaj si, da napiše poslovnem partnerju dopis, kjer 5 strani naklada. Še prebral ne bo. Vsekakor je pomembno, da zna napisat samostojno kak dopis, slovnično pravilno.

8. Tako, ki se bo ujela v tim. Če je šefu ali drugim sodelavcem antipatična, bodo težko skupaj delali kot ekipa.

Sem skoraj ze obupala nad Mnovkami, pa se je le ena nasla…

A tajnico izbirate tako kot avto? Se pri izbiri gostilne vam je bolj pomembna “osebnost”…
Kot je “srf” napisal/a, jaz bi povabila vseh 20 na razgovor in izbirala glede na osebnost, na vtis, glede na pozitivno naravnanost, nasmejanost in energijsko usklajenost z mano.

Izbiram jaz, ker je mož rekel, da se mu ne da. Da ga je začela boleti glava, ko je samo videl kakšen kup prošenj je prišel. Mene je začela boleti, ko sem jih vseh cca 140 prebrala.

Rok-1, ne boš verjel, ampak med temi 20, sta tudi dva moška. 🙂

Kar se tiče tega, da naj jih povabi vseh 20. Zaradi mene jih lahko povabi 100, ampak mož je sam rekel, da jih bo 5 dovolj. 🙂

@Srf, glede na prebrane poršnje so vse vesele, pozitivne, komunikativne, s ciljem, zanesljive, urejene, odgovorne,…. skratka same sanjske ženske. Zato je izbira toliko težja. 🙂

polovica tvojih kriterijev pade, če se te kdo odloči tožit za diskriminacijo.

če pa me že sprašuješ
rabiš osebo, ki bo organizirana, sposobna, vljudna, urejena, diskretna, neposredna, komunikativna – in vse to ziher odseva tudi iz prošnje – pa ne samo iz tega, kaj je napisano not.

poleg tega, ne se omejit na pet kandidatk. naj jih pokliče na razgovor deset in jim da za rešit kak test s konkretnimi problemi, ki nastopijo v vaši službi.

če je pa možu dober izbor odveč in se mu ne da ukvarjat s tem, pa naj izbere najbolj luštno. če mu bo s svojo nesposobnostjo šla na živce, jo bo vsaj lahko gledal.

Uh, imam srečo:)

Ne sicer za tajnico, pa so se vseeno odločili zame, čeprav nisem poročena, nimam otrok, partnerja nisem omenila ne v prošnji ne na razgovoru, imam pa izkušnje in svoje delo znam zelo dobro opravljati.

Največja napaka je , da v slovenskih družinskih podjetjih možje prepuščajo to izbiro svojim ženam -iz več razlogov:

1. Ljubosumnost: če bo nova delovna sila= tajnica dobro izgledala in če bo njena storilnost nadpovprečna, se bo žena požla od zavisti in ljubosumja in zasenčenosti;-) Ker v njej vidi konkurentko, pa čeprav čisto nupravičeno tekmuje z njo 😉

2. Mož misli, da če to odločitev in izbiro prepusti ženi, da pri njej dobi še večje zaupanje in ugled ( napaka- tak mož je ponavadi velika “copata” tako doma kot v poslu)

3. Žena ne bo nikoli izbrala ustrezne kandidatke za svojega moža – vodjo firme, ker tisto malo zdrave delovne “kemije” med moškim in žensko mora biti že na začetku – žena bo to takoj izločila in preprečila na intervjuju s strupenimi pogledi 😉 Pa ne gre za nikakršno flirtanje, da ne bo pomote!

4. Lahko mu bo izbrala po papirjih in referencah odlično kandidatko, ko jo bo videla pa še v živo, kako dobro izgleda kljub dvema otrokoma in družinskem življenju in delu, se bo pa požrla od zavisti in bo isala in iskala napake in pomanjkljivosti na intervjuju do obisti – ker vidi v njej hudo konkurentko 😉

Draga “katero naj izberem”,

da boš mirno spala, ti predlagam, da obrneta vlogi: on naj izbere ustrezne kandidatke, ti pa na koncu mej glavno besedo, saj jo imaš verjetno tako ali tako, ali ne ? 😉

Največja napaka je , da v slovenskih družinskih podjetjih možje prepuščajo to izbiro svojim ženam -iz več razlogov:

1. Ljubosumnost: če bo nova delovna sila= tajnica dobro izgledala in če bo njena storilnost nadpovprečna, se bo žena požla od zavisti in ljubosumja in zasenčenosti;-) Ker v njej vidi konkurentko, pa čeprav čisto nupravičeno tekmuje z njo 😉

2. Mož misli, da če to odločitev in izbiro prepusti ženi, da pri njej dobi še večje zaupanje in ugled ( napaka- tak mož je ponavadi velika “copata” tako doma kot v poslu)

3. Žena ne bo nikoli izbrala ustrezne kandidatke za svojega moža – vodjo firme, ker tisto malo zdrave delovne “kemije” med moškim in žensko mora biti že na začetku – žena bo to takoj izločila in preprečila na intervjuju s strupenimi pogledi 😉 Pa ne gre za nikakršno flirtanje, da ne bo pomote!

4. Lahko mu bo izbrala po papirjih in referencah odlično kandidatko, ko jo bo videla pa še v živo, kako dobro izgleda kljub dvema otrokoma in družinskem življenju in delu, se bo pa požrla od zavisti in bo isala in iskala napake in pomanjkljivosti na intervjuju do obisti – ker vidi v njej hudo konkurentko 😉

da boš mirno spala, ti predlagam, da obrneta vlogi: on naj izbere ustrezne kandidatke, ti pa na koncu mej glavno besedo, saj jo imaš verjetno tako ali tako, ali ne ? ;-)[/quote]

Vse zapisano je odveč, ker sploh ne gre za družinsko podjetje. Mož je zaposlen v firmi, kjer zbira tajnico za svoj oddelek. Jaz s to firmo nimam nič, z bodočo tajnico pa še manj. 🙂

Stvar bo najbolj preprosta, če izbere moškega, saj se najdejo dobri in odgovorni tajniki in ti boš brez skrbi, kdo kuha kavico.
Tudi minic ne nosijo:)

naredi, kot je delal naš profesor: vrzi liste v luft in kar ostane na mizi, pride naprej, ponavljaj postopek, dokler ne bo na mizi samo ena. tista bo taprava! 🙂

Še bolje, da meče kandidatke v luft in katera ostane najdlje na nogah, bo prava……………eh čudna so pota življenja….:)

Potem pa je možakar čisto brez “jajc”, ker je vse prošnje ženi prinesel, da mu predlaga kandidatke, ki se njej zdijo ok….

Če ne gre za vaše podjetje, potem je pa vseeno, če je ločena, poročena al lepa al grda…ker jaz sem prej gledala na dobrobit podjetja – da bi pač izbrali žensko, ki bi zmogla biti vdana podjetju, brez, da je “vdana” šefu;).

Če je pa za oddelek, bi bilo pa pošteno od njega, da vpraša za mnenje sodelavke in sodelavce in nikakor svojo ženo….

A ko gre na malico, mora tudi račun domov prinest??

Uh, imam srečo:)

Ne sicer za tajnico, pa so se vseeno odločili zame, čeprav nisem poročena, nimam otrok, partnerja nisem omenila ne v prošnji ne na razgovoru, imam pa izkušnje in svoje delo znam zelo dobro opravljati.[/quote]

Ja, še dobro, da takile povsod ne zbirajo zaposlenih – pol bi ble vse neporočene in ženske brez otrok in dobro situiranih dedcev na cesti.
Človek ne more verjet, kaj so za nekoga kriteriji za sprejem v službo. Kaj znaš, seveda ni pomembno.

Ma da je nekdo TOLKO, ma TOOOOOLKOOOOO ZABIT???? Neverjetno. 😮

da boš mirno spala, ti predlagam, da obrneta vlogi: on naj izbere ustrezne kandidatke, ti pa na koncu mej glavno besedo, saj jo imaš verjetno tako ali tako, ali ne ? ;-)[/quote]

Vse zapisano je odveč, ker sploh ne gre za družinsko podjetje. Mož je zaposlen v firmi, kjer zbira tajnico za svoj oddelek. Jaz s to firmo nimam nič, z bodočo tajnico pa še manj. :)[/quote]

Ti povem pravo rešitev za kadrovsko službo v tem podjetju (glede na to, da praviš, da ni vaše družinsko podjetje!) – odpoved tvojemu možu, saj ne zna samostojno izbirati sodelavcev v dobro podjetja in pa ker službene stvari prevaljuje na tuje ljudi izven podjetja.

Tajnica mora biti taka oseba, ki bo dobro sodelovala z vsemi, tudi če se vodstvo menja, če tvoj mož menja službo, če reorganizirajo oddelke…

Pa še to: večina žensk, ki so poročene in z otroci oddela svoje in ob poteku delovnega časa piči domov. Ne vse, večina pa. Sploh tiste, ki so si morale nekaj rodit, da imajo življenjski smisel, ker si ga drugače ne znajo najti.

Bistveno bolj boš lahko ‘izkoristila’ žensko, ki ji je služba v veselje in izziv in je karakterno naravnana tako, da se hoče dokazat, naučit, tega pa se ne da ugotovit iz prošnje, ampak šele takrat, ko bo kak dan ali dva delala. Pa lahko ima/nima otrok in partnerja, prav tako niso leta pomembna. So mlade in sveže s faksa, ki so zabite kot noč (ker jih nič ne zanima) in so tiste sredi mene, ki so polne energije in imajo poštimano podstrešje. In obratno seveda.

@Barca, a ni naloga kadrovnic in kadrovske službe, da izbirajo nove kadre, ne pa da svoje naloge prenašajo na druge zaposlene???? Torej bi zaradi nesposobnosti izbrati novo sodelavko, kadrovnice vbistvu morale odpustiti same sebe.

In če lahko kadrovnice prelagajo delo na mojega moža, potem ga lahko tudi on name. Ker njemu dobsesedno dol visi kakšno tajnico bo imelo podjetje. Kadrovnice pa so zato, da najdejo najboljši mogoči bodoči kader.

Očitno je kadrovski oddelek v dogovoru s tvojim možem prepustil izbiro njemu…
Svojemu zaposlenemu in ne ženi nekega zaposlenega.

Drugače pa ja, naj vse prošnje/prijave enostavno odnese v kadrovski oddelek in jim pove, da so oni tam zato, da izberejo primerno osebo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close