Svojilni zaimki in trpnik
Pozdravljeni, imam dve vprašanji in prosim za vašo pomoč!
1. moj lepi avto, njegov racionalni odgovor
ali
moj lep avto, njegov racionalen odgovor
Zanima me, ali za svojilnimi zaimki VEDNO mora stati pridevnik v določni obliki (s končnico -i)?
2. Oblekel bom dolge hlače, ker me zebe.
kakšna oblika je v zgornji povedi “me zebe”? Gre morda za trpnik (pasiv)?? Če ne, kako imenujeno takšno glagolsko obliko oz. stavčni člen?
Hvala vsem in prisrčen pozdrav, super ste!
1. Moj lepi avto vsekakor, pri racionalnem odgovoru pa bi rekel tako kot včasih v šoli: s celim stavkom, prosim 🙂
Na hitro sem pregledal pravopis in nekako nisem našel nič o določnosti/nedoločnosti pridevnika. Vendar pa je na spletu tega precej – če na najdi.si vtipkamo ‘določna oblika’, dobimo kup virov z nasveti. Problematika pa nikakor ni enostavna, ker v nekaterih predelih Slovenije ‘pretirano’ uporabljajo določno obliko.
Pravilo, da bi zraven svojilnih pridevnikov morali vedno uporabljati določno obliko, ne obstaja. Morda pa obstaja pravilo, da jo uporabimo, če ta pridevnik izraža svojino. Vem, sliši se smešno, ampak če ponazorim z dvema primeroma:
– Ogledoval si je svoj novi avto.
– Njegov racionalen odgovor mi je dal misliti. (Kakšen odgovor, ne kateri odgovor.)
V drugem primeru je bil odgovor res njegov, vendar ne njegov v smislu svojine, lastnine.
2. Po mojem mnenju to ni trpnik, ker lahko vstavimo vršilca dejanja, čeprav zveni čudno: ker me ONO zebe. Pri trpniku tega ne moremo: Sodba bo izvršena (ne: Sodba bo ONO izvršena). Jaz bi stavčne člene določila čisto preprosto: me – predmet v tož., zebe – povedek.
Podobno je z glagolom boleti in še katerim. Imamo pač glagole, ki jih skoraj nikoli ne uporabljamo v drugih osebah kot v tretji.
K.
Hvala obema za odgovor!
Ker še vedno čisto ne razumem odgovorov na svoji dve vprašanji, prosim še koga, če bi mi morda lahko še kako drugače pojasnil. Še vedno sem malce zmedena …
Torej za svojilnimi zaimki ne stoji nujno določna oblika pridevnika?
“me zebe” – če ni trpnik, kaj je potem?
Tisočkrat hvala!
Slučajno sem zdajle še pogledal, če je kaj novega, preden grem na drugi današnji polčas narave.
Seveda ni vljudno na vprašanja odgovarjati z vprašanji, vendar:
“Torej za svojilnimi zaimki ne stoji nujno določna oblika pridevnika?”
– Zakaj bi morala?
“me zebe” – če ni trpnik, kaj je potem?
– Zakaj bi moral biti ravno trpnik? in če ni trpnik, je pač tvornik, tak napol brezosebni, po domače povedano.
1. Sama bi uporabila za svoj. zaimkom določno obliko pridevnika. Čeprav tudi v Bobovem odgovoru je logika, raba kaže na določno obliko (pa ne mislim narečij). Takoj ko pred pridevnik damo zaimek, s tem določimo svojino in posledično tudi to, da gre za natančno določeno stvar.
2. Kot pravi Bob. Tvornik.
K.