svinjska ribica po kraško
Ta teden dobim obiske, ki bi jim rada pripravila svinjsko ribico po kraško. To pomeni svinjska ribica zavita v pršut in teranova omaka. Osnovni recept poznam. Me pa zanima, če je že kdo to počel in ima kakšen super recept, trik, karkoli. Kaj pa za prilogo? V mislih sem imela kuhano zelenjavo in pečeno belo poletno. Zraven verjetno paše teran. Kako bi šlo z muškatom? Vem, da imajo radi muškat, vendar če ni kompatibilno, potem bodo pač brez. 🙂 Hvala za nasvete!
Ribica je suha in bi jo sama raje ovila v panceto in ne pršut, ki je tudi suh.
Pršut raje ponudi kot predjed z belim grozdjem recimo.
Teran pač prilivaš po potrebi. Bi pa k ribici dala par brinovih jagod.
Bela polenta pa po moje ne paše. Boljša je koruzna v katero vmešaš še malo sira, razporediš na pladenj in popečeš.
Ne pozabi na rožmarin.
Rumeni muškat niti slučajno ne paše, ker je to sladko vino in je primerno za sladice. Teran bo kar vredu. Pazi le, da ne bo trpel kak praznični bel prt.
Svinjska ribica s pršutom in belo polento je tipična kraška jed in seveda zelo paše skupaj.
Ribico zato, da ostane sočna najprej na hitro popečeš na vroči plošči. Da naredi škorjico in ne izpusti soka. Nato jo pa zaviješ v pršut in nadaljuješ s pripravo. Bela polenta zelo paše zraven. Če imajo radi rukolo tudi lepo paše zraven.
Lahko pa uporabiš tudi kraško panceto bo tudi zelo dobro ampak za sočnost je bistveno to, da jo prej popečeš in ne to ali bo pršut ali panceta.
Vino pa seveda teran oziroma, če ga ne marajo mogoče refošk, ki je malo lažji za pit. Nikakor pa ne belo vino.
DOber tek:)))
Forum je zaprt za komentiranje.