Svinjska buča
Kolikor vem , so to tiste velike buče na poljih, ki jih gojijo za svinje oz. prašiče, pravzaprav NAJ BI jih goliji zanje………zato vas vse skupaj lepo prosim, povejte mi ali lahko te buče uživa tudi človek? meni se zdi da ja, nisem pa sigurna…..tudi večkje zasledim kakšen recept z veliko rumeno bučo, npr. juha, bučnica, …..ampak ne vem ali je to ta buča?!
Babi, kaj pa tista bučnica – zavitek iz Zablok ali nekaj takega, za katero si enkrat razlagala, ali je to zavitek s to “svinjsko bučo”, ali je katera druga?
in vse tiste ameriške pumpkin pie, pumpkin ne-vem-vse-kaj-še……ker se mi zdi da imajo te buče oni za simbol haloweena, praznika čarovnic.
zelo si želim jetsi in eksprementirati v kuhijni s takšno bučo, zato mi bo vsak namig dobrodošel – od nasvetov do receptov.
LP
Hej,Zala!
Iz prve roke.Poklicala sem bako.Ja njena bucnica je nekaj zelooo dobrega.
Najraje jo naredi,ko dobi iz Zaboka pravo prasicjo buco.Najboljsa je v avgustu;tudi september je se v redu. Baka si naredi zalogo v zamrzovalniku,ker je rojstnih dni veliko in prav vsi cakamo bucnico.Buca mora biti primerno zrela,torej lupina se zelena,da gre noht notri.Ko je rumena in noht ne gre vec notri,pomeni da je samo se za prasicke.Lahko je podolgovata ali okrogla.Mora pa biti velika za en zavitek-bucnico,ker je meso zelo vodeno.
Zvecer jo olupi in nariba ,posoli in v posodi obtezi cez noc.Drugi dan dobro stisne,da izzame vso vodo,potem izdatno prelije s kislo in sladko smetano
in pocaka,da buca vse vpije(namesto prejsnje vode).Cimbolj bos radodarna s smetano,tem boljsa bo.Vmesaj se vsaj tri jajcka.S tem premaze doma narejeno vleceno testo,ki ga raztegne cez celo mizo.To je treba videti!Hja,pozbila sem povedati.Se prej izdatno pokaplja z raztoplenim maslom.Tudi po vrhu premaze z maslom.Naprej pa ze znas ,kako zaviti in speci.
Ce nima buce iz Zaboka,pac vzame kaksno iz Istre,ali veliko,prveliko
cuketo,ki so jo prezrli in je zrasla ogromna.
Najboljsa pa je tista za prasicke.
Zdaj sem pisala kot prvosolka.Ampak tocno tako mi je baka povedala.
Ko sem ji rekla,zakaj sprasujem,je bila zelo vesela,da bo njena bucnica na internetu in jo bodo brali celo na Svedskem ali v Kuvajtu.
Ce bos skrta z mascobo,bo dieteticna,tudi bolj zdrava,toda ne tako enkratna kot bakina.
Petra je zadnjic verjetno mislila,da sem jaz bila v Zaboku.Ne,baka zivi ze leta v Kopru.Vse zgoraj opisano pa je dobila od tam na zagrebski trznici
in prinesla nam lacnim,ki smo jo jedli na svakov r.dan. Vsi smo bili veseli in zadovoljni. Tak je vedno zadnj stavek v pravljici.
Zala,oprosti za malo sale in stilu pisanja.Sem se pod vtisom bakinega
veselega opisovanja. Lep pozdrav in nam porocaj,kako je uspelo.
Bom povedala baki. Babi
Tudi jaz večkrat uporabim te buče, ki jih kupim kar na tržnici, kadar me pot
zanese v Maribor. Iz njih naredim dober štrudel. Na razvlečeno testo pokapljam malo olja, izdatno “namečem” naribane buče in “fejst” posladkam, ker je te buče treba bolj sladkati kot ostale. Zavijem, prelijem še z oljem in spečem. Okus je malo drugačen, ampak ko se ga navadiš je pa super dobro. ( v Srbiji pravijo temu bundevara ).
Babi,
najlepša ti hvala za tako dober recept!!!!!!!!!!!!!
skuto pa bi sama dodala v zavitek, tudi če mi je ti ne bi omenila, ker meni noben zavitek ne uide brez skute….zellllllooooo dobra varianta ko jo delam je tudi ta:
vrtno bučo olupi,osoli itd…..na vlečeno testo daš bučo, potrosiš čez mlet mak, nato pa daš gor še malo naribanih jabolk, nato pa še skuto z jajčki…….nadaljuješ klasično. JE ODLIČNO!!!!!!!!!!!!!!!
torej, le še nekaj: ali so zdaj septembra te buče še zelenkaste in bolj trde?
kaj pa , če bom lahko dobila že rumeno oziroma oranžno bučo? a potem ni več za jest ali kaj? pri tem te še prosim za navodila…..
jaja, praviš da si baka naredi zalogo v zmrzovalniku, prosim če lahko opišeš, na kakšen način bučo tako shrani, če tebi in tvoji baki s tem ne nalagam preveč dela seveda:)…..
hvala in LP ZALA
Hej,Zala-upam,da to ni samo link,da ti je res tako ime!
Torej,baka pravi,da rumene niso vec dobre.Verjetno zgubijo socnost in so bolj puhle.Bi morala imeti kak primerek,da bi videla.Ampak,ce ona tako rece,drzi( noht in skorja).Septembra bi pa morale se biti dobre.Toda letos
nekako prej vse dozoreva.
Z oranznimi ,ne vem,ker so na nasi trznici neke okrogle,na vrhu malo udrte
buce,ki jih nekateri pecejo v pecici.To niso za prasicke.Iz teh kuhajo tudi juhe in marmelade.Mogoce bi bil zavitek tudi dober.
V zamrzovalnik spravi naribane,ozete(kot bi delala zavitek),da je cimmanj prostornine in jih da v vrecke ali vecjo vreco za enkratno peko.Ko to odtaja,
nadaljuje kot s svezo.
Upam,da si razumela,da je to slana jed.Ker,sem potem razmisljala,bi lahko kdo vprasal,kje je pa sladkor.
Sem sla zdaj pogledat svoj recept,saj je jasno,ker je naribana buca osoljena.
Ko se pogovarjam z bako,je tako zabavno,da vcasih moram ponovno prositi za recept,ker si pol ne zapomnim.
Tvoj recept je tudi prima.Zdaj pa jaz vprasam,glede na dodan mak in jabolka.
Je to tudi slana jed? Kaj pa mak,ga kaj poparis ali skuhas na mleku kot za potico ali kar tako?
Glej,skuta je meni ena najboljsih jedi.Tudi,ce bi strokovnjaki ugotovili,da ni zdrava,bi jo jaz se naprej jedla na vse nacine.
Zelo rada imam krompir v oblicah in skuto kar tako kot jo kupim.
Lep konec tedna v upanju,da dobis se zeleno buco Babi
Živjo Babi,
hvala z dodatne informacije – res sem mislila da je ta bučnica sladka.
Pa vendar bi se jo dalo verjetno pripraviti tudi na sladek način, s sladkorjem ali medom po moje.
Aja, danes sem dobila manjšo bučo, ki je bledo rumene barve, hoče že vleči na oranžno in mislim da bo takšna buča ustrezna za tvojo bučnico. AMpak je pa bolj podolgovata, ovalna….mislim da je bolj jedilna oranžna buča vendar nisem 100%…..ali je takšna tudi primerna?
Glede mojega bučnega zavitka pa takole:
moja bučnica je sladka jed – pozabila sem napisati še sladkor, ker ga sama nikoli ne uporabljam in vedno namesto sladkorja dajem domač gozdni med od mojega dedka in mu dodam obilo cimeta. Za mak pa kakor te je volja, lahko ga prej skuhaš na mleku, toda meni je bolj všeč če ga kar tako portosim na debelo (lahko pa ga nato preliješ s sladko ali bolj redko kislo smetano)…..ni pa slabo če ga prej skuhaš!
Torej – ožete bučke, potrošen mleti mak, pokapaj s tretjino medu, ki ga lahko prej rahlo! segreješ da bo bolj tekoč oz. gosljat in malo potrosi s cimetom, sledijo naribana jabolka SKUPAJ Z NAMOČENIMI ROZINAMI (prej sem jih pozabila naposati) ki jih je lahko kar precej, nato druga tretjina medu in malo cimeta, in zadnja plast je še skuta s kakšno jajčko in po vrhu zopet pokapano z zadnjo tretjino medu in malo cimeta.
Skute nikoli ne sladim, niti z medom, ker da že ostali med dovolj sladkobe.
Nadeva pride kar precej debelo, zato glej da boš imela velik “prtič” vlečenega testa (meni ga vedno mami potegne čez celo mizo, redkokdaj pa ga tudi kupim) in nadev razporedi malo čez polovico površine vleč.testa.
Ko zaviješ v štrukelj, lahko s tanko in dolgo iglo prešpikaš na nekaj koncih in po špranjicah zliješ lepo počasi sladko smetano, s katero nazadnje s čopičem premežeš še celotno površino zavitka – testo zavitka bo tako zunaj zelo voljno in mehko, kar topilo se bo v ustih. Enak učinek je že, če zavitek premažeš z mlekom, ampak moraš napojiti res zelo močno.
POMEMBNO JE da zavitek napojiš (testo) z mlekom ali smetano pred pečenjem, tako sem naredila že nekajkrat in je bilo super, med peko sploh nisem rabila polivati ali premazati, testo se sploh ni žgalo,…..
LIGHT VARIANTA TEGA ZAVITKA – ZA STAŠO IN VSE OSTALE:
prav dobro je tudi (meni se zdi odlično), če zmanjšaš količino medu na minimum (le kakšno žlico ali pa še to ne), meni ponavadi zadostuje že sladkoba jabolk in rozin (domačim moram sladkati), mak si kar tako potrosim in ne polivam s smetano, dodam cimet, tudi skuti zase ne dodam niti enega jajca- kljubtemu da dam skute ogromno poleg ostalih sestavin nekje okoli 750 g. Zavijem in izdtano namočim zunanje testo zavitka z mlekom. Spečem pri 190 °C nekje za prb. 45 – 60 minut.
Ufffff, se je pa nabralo:) Za kakršnokoli vprašanje pa me kar “pocukajte za rokav”.
Dober tek!
LP Zala
Hej,Zala! Podolgovata buca bo v redu,saj baka uporablja vcasih tudi velike jedilne za bucnico.Poskusi narediti slano,je res dobra.Mi jo jemo kot zacetno jed na kaksnem r.d.,ker ne strpimo in vsi jemo najprej to.
Hvala za recept,se zlasti za sladkanje z medom.Jaz imam krasnega iz Poljanske doline.Tisto ,da navlazis testo skozi luknjice,je imenitno in me spominja na recept za dobro kvaseno sladico,ko avtor pove,da v ze vzhajano testo,preden ga das v pecico,s prstom pazljivo porines koscke surovega masla.Od takrat redno delam tako.
Te lahko vprasam,iz katerega konca Slovenije si?
Nekaj podobnega zelo socnega kot je tvoj recept sem nekoc,dalec nazaj
jedla na Stajerskem,v vasici naprej od Ptuja ze skoraj na hrvaski meji.
Lep pozdrav Babi
Pozdravljena Babi,
bučnico bom 100% delala v kratkem in potem poročam kako je uspela.
Ja, tudi “moj bučni zavitek” je krasen, se mi pa zdi da ima veliiiikkoooo boljšo aromo če je slajen z medom + cimet.
Tega da koščke masla porineš v luknjice kvašenega testa maslo pa še nisem poskusila, mislim pa da mora biti okusno.Mi lahko zaupaš za kakšno dobro sladico (pri tebi tako ali tako vedno) gre v tem primeru?
Jaz sem pa iz koroškega konca, natančneje iz Slovenj Gradca (sem pa res bolj MLADA kuharica, prosim ne čudi se:), imam 17 let in pol) ampak obožujem nove okuse, sevtovne jedi, eksotične in res rada kuham in sveda poškilim med tvoje recepte in tudi recepte drugih.
No, v načrtu imam telo kmalu tudi peko korenčkovega peciva, in seveda bučnico!
LP Zala
Recept za tele rumene buče (dela tudi po septembru, tudi oktobra in novembra, ko so buče čisto zrele! Bojda se jih da celo tako pospraviti, da so dobre še februarja, ampak nisem še izvedela, kako se to naredi):
Najprej – vse buče so jedilne tudi za ljudi. Bolj kot je rumena, več okusa ima. Bučo prerežeš na pol, pobereš ven seme (in ga očistiš, je zelo dobro pečeno v olupkih, pečeš ga cca 30 min na 175) in namažeš čisto na tenko z oljem. Obrneš tako, da je lupina proti gor in daš peč. Tudi nekje na okrog 200. Pečeš, dokler ni tako mehko, da gredo vilice skozi lupino in je meso lepo mehko. Vzameš ven, počakaš, da se ohladi, obrneš na prav in z žlico izdolbeš ven vse meso. Otisneš vode, kolikor gre, oziroma sproti malo odcejaš. Vse meso streseš v multipratik in dobro zmiksaš. Preložiš v z gazo/s plenično predlogo/s filtrom za kavo obloženo dovolj veliko cedilo, čez krožniček, obtežiš in pustiš stati čez noč tako, da lahko tekočina odteka. Ali pa jo nekajkrat odliješ. Zjutraj imaš čudovito maso, iz katere smo naredili že: štrudel (smetana, sladkor, med, rozine, vanilija in hop v pečico), pito (na tisti klasični krhko-masleni polpečeni osnovi) in celo marmelado (zavreš, dodaš sladkor in vanilijo in zložiš v kozarce). Marmelada je pici picikato, obljubim.
Jaz sem začela buče gojiti pred dvema letoma in sem nad njimi vedno bolj navdušena. Oboževalka, takorekoč. 🙂
Hej,V Italiji in na Primorskem tudi tako pecejo in juho delajo.Sedaj je na
trznici polno tistih lepih rumenih okroglih buc.Ideja,da ze peceno meso porabis za nadeve,je imenitna in jo velja udejaniti.Tako jaz pecem cele jajcevce in potem naredim namaz z dodatki.
V romanih,ki opisujejo jug ZDA ,so vedno pasusi,kako so suznji kuhali marmrlado iz buc. Zanima me,ce je zelo sladka,oziroma bi te lepo prosila,ce nam zaupas recept.Bo slo? Lep pozdrav Babi
Jaz delam marmelado tako, kot piše na gelfixu – na 1-1,25 kg sadja 0,5 kg sladkorja in en gelfix. Zadnje čase folk, ki pride k nam na obisk, ne vpraša več za kruh, sir in salamo/pršut, ampak za kruh z maslom in marmelado. In to celo slivovo. Tko da…
Na ta način še nisem naredila slabe marmelade, pa sem delala tudi že kombinacijo korenček+jabolko, banana+kivi+limona, pomaranče+limone, jabolko+banana in same take “čudne”.
Hej,Zala in ostale!
Ravnokar sem gledala oddajo Na vrtu,kjer so povedali o BUCAH skoraj vse.
Zelo zanimivo.Zal,sem dober del zamudila.
Marmelada,zelo preprosto.Bucin pire,dodamo cimet,malo l.soka,sladkor in
tudi sadje.Enkratna naj bi bila marmelada v kombinaciji buce-hruska.
Kuhamo in spravimo.Tudi sladoled je krasen.
Jutri grem na “bucelov” (ze vem,kdo jih ima)in bom naredila s hruskami malo marmelade.
Joj,koliko razlicnih buc in kaj vse je bilo na mizi!Zadnja ,ki so jo predstavili,je bila manjsa podolgovata buca z nekakimi izrastki na lupini in ima fantasticen okus po kiviju,banani in ne vem se cem.Zacne se na k.
Lep bucasti pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.