sveži sir?
Nič ni neumno vprašanje, pač , ti tako misliš. Ampak sveži sir pride pakiran na pladenjčku in je shranjen v tekočini. Je lepo mehak, lepo se reže , tudi okus je dober. Vsaj meni. Dober je tudi narezan na kocke, prelit z olivnim oljem, pa malo česnčka , peteršiljčka, mogoče tudi na drobno narezane paprike – rdeče pečene. Nam je to dobro !
Sedaj morava pa počakati, kaj mislijo ostali sodelujoči tukaj :)))))
Lep dan, nasmeh pa v tej megli mora biti še večji, da se lahko sploh opazi :))))
;-))
Saj zato vprašam. V bistvu sirov kaj dosti ne poznam. Je že res, da maram samo takšne sir, ki nimajo kakšnega zelo izrazitega okusa, potem sem pa “mrzla” ko berem recepte ;-)).
Kakšno pa je pakiranje tegale sirčka kot ga opisuješ Pepelka? sicer bi pa meni morala itak narisati, da bi v tgovini našla kar išem ;-))
Pepelka je pravilno napisala, gre za mladi sir, ki ga prodajajo ponavadi v delikatesnem delu v posodah v slanici ali pa na tržnici pri sirarjih in ti ga odrežejo. V Ljubljani imaš zelo dobre sveže sire npr. v pokritem delu tržnice (pod arkadami) pri Pustotniku ali pa zraven pri domačih sirarjih. Imajo tudi mlade sire iz kozjega ali še boljše – iz ovčjega mleka. Okus ni tako izrazit kot pri staranih sirih, se lepo topi in je izvrsten nariban za kakšne solate, kuskus ali pa mariniran, kot piše Pepelka.
Zelo priporočam.
lp. m
Sicer ti bom pa takole povedala… morda edina razlika je v tem, da je skuta kisla, ta sveži sir pa ne…
tole mi je prišlo zdaj na misel, ker jaz tudi pri nas ne dobim skute, sem pa našla nekaj zelo podobnega in gor res piše “Fresh Cheese”, ki se prodaja v lončku, formiran pa je v kocko, ki še plava v tekočini… ko se to odlije in razdrobi oz. spasira, je pa to tako kot skuta, le kislo ni seveda…
Verjetno bi pa na pizzo res to bolj pasalo, ker ni kislo… tudi mi smo rabili nekaj časa, da smo se navadili na tak sir (nekisel) v štrukljih, zavitkih…
Vladka
Latinski: caseus
Engleski: farmer´s cheese, cottage, creamed cheese
Regionalni nazivi: sirac, sirak
Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g
kcal/kJ 103/432
Ukupno bjelančevina (g) 12,49
Ukupno ugljikohidrata (g) 2,68
Dijetalna vlakna (g) 0,00
Ukupno masti (g) 4,51
Kolesterol (mg) 15,00
Opširnija tablica
Usporedi namirnice
Opis i podrijetlo
Svježi kravlji sir dobiva se tradicionalnim postupkom od kravljeg mlijeka i zatim se oblikuje cijeđenjem kroz gazu i cjedilo. Bijele je boje, rastresite konzistencije, mekan, maziv, svojstvenoga aromatičnog mirisa i blago kiselkastog okusa. Trajnost mu je do 14 dana. Ako je sir svjež, na njemu nema vidljive kore ili rasta plijesni. Blago trpak miris sira, popraćen sivkasto smeđom ili tankom neprozirnom plijesni i gorkim okusom, označava da sir više nije svjež.
Torej ta sir je najbolj podoben naši skuti. LP Silvia
Hvala punce res.
Saj vem da je bolj ali manj vseeno, a kot rečeno se na sire spoznam jako slabo.
Silva si na netu kje našla tale slovar?? Bi še kdaj prišel prav – včasih smo sicer znali “srbohrvaško” kolikor so naš naučili v šoli, a kje je že to – pa tudi jezika sta se malo spremenila (no, vsaj hrvaščina).
Tisti sveži sir, ki ga prodajajo v delikatesah v vodi ali pakiran Vipavski beli sir (v beli posodici, v slanici) je res krasen, nekaj vmes med skuto in sirom. Nareži ga na kocke, povaljaj v posušenih mediteranskih zeliščih, naloži v kozarec za vlaganje in nalij gor oljčno olje. Čez teden ali bolje dva – super. Za narezke, za dodatek temu in onemu ali pa kar tako. Recept je sicer za feta sir, vendar žal je drag.
LP Mimi
Hej!
Ker sem se dva dni potepala po Benetkah, sem se ponovno srecala z njihovimi svezimi siri. Italijani imajo najrazlicnejse, da se komaj znajdes.
Natancno so oznaceni: svez, staran, extrastaran ( vsi mehki).
Ricotta – nasa skuta (sladka), potem razni pripravki, ki niso skuta in niti nas beli sir ala feta. So gladki, v kockah in lepo mazavi. Uporabljajo jih pri raznih zelenjavnih pogacah in sladicah. Seveda ima vsak svoje ime in v receptih je tocno doloceno, kateri naj bi to bil. Potem pa gruntas, s cim bi to zamenjal.
Jaz kar poenostavim:)
Tudi mozzarella je dnevno sveza( ?) in mascarpone…
V cem je razlicnost priprav, mi je se vedno skrivnost:)))
Je pa svezi kravji sir nasa skuta; tako mi je povedala soseda iz Beograda.
Lep pozdrav pod vtisom S. Dalija ( razstava) Babi
Forum je zaprt za komentiranje.