Najdi forum

sveži sir?

Eno neumno vprašanje, če dovolite.
Gledala sem en recept na coolinariki.com, kjer je med sestavinami naveden “sviježi kravji sir”. Zdaj pa mi ve povejte kaj je to ;-)).

Meni hodi po glavi skuta ampak nisem sigurna če nisem mimo usekala??

mogoce je misljen mladi sir. skuta!? mislim,da skuti recejo tudi sirak ali sirek!? poglej,ce je naveden se kak izraz. lp petra

Nič ni neumno vprašanje, pač , ti tako misliš. Ampak sveži sir pride pakiran na pladenjčku in je shranjen v tekočini. Je lepo mehak, lepo se reže , tudi okus je dober. Vsaj meni. Dober je tudi narezan na kocke, prelit z olivnim oljem, pa malo česnčka , peteršiljčka, mogoče tudi na drobno narezane paprike – rdeče pečene. Nam je to dobro !
Sedaj morava pa počakati, kaj mislijo ostali sodelujoči tukaj :)))))
Lep dan, nasmeh pa v tej megli mora biti še večji, da se lahko sploh opazi :))))

;-))
Saj zato vprašam. V bistvu sirov kaj dosti ne poznam. Je že res, da maram samo takšne sir, ki nimajo kakšnega zelo izrazitega okusa, potem sem pa “mrzla” ko berem recepte ;-)).

Kakšno pa je pakiranje tegale sirčka kot ga opisuješ Pepelka? sicer bi pa meni morala itak narisati, da bi v tgovini našla kar išem ;-))

Mogoče bi bil dober približek “Beli sir”, ki je pakiran v plitkih lončkih. Enkrat je imela tudi neka fetka tak okus. pa ne vem, a je bila tako mlada….

Pepelka je pravilno napisala, gre za mladi sir, ki ga prodajajo ponavadi v delikatesnem delu v posodah v slanici ali pa na tržnici pri sirarjih in ti ga odrežejo. V Ljubljani imaš zelo dobre sveže sire npr. v pokritem delu tržnice (pod arkadami) pri Pustotniku ali pa zraven pri domačih sirarjih. Imajo tudi mlade sire iz kozjega ali še boljše – iz ovčjega mleka. Okus ni tako izrazit kot pri staranih sirih, se lepo topi in je izvrsten nariban za kakšne solate, kuskus ali pa mariniran, kot piše Pepelka.
Zelo priporočam.
lp. m

Ok, zdaj pa vidim da bo treba narediti eno “odpravo” v tgovino in si vzeti čas in vse pregledati ;-)). Punce hvala za napotke, čeprav je ljubljanska tržnica malo daleč zame – verjetno bom tudi v kakšni od večjih trgovin našla kaj pravega. Hvala res.

no, potem sem imela prav. mladi sir,torej. petra

Jaz pa imam še vedno občutek, da je to skuta… npr. poglej tale recept… jaz tega ne bi delala z ničemer drugim kot s skuto…

Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

No, jaz sem gledala tale recept:

Kjer tudi piše, da sveži sir razporediš (torej bi rekla da ga nadrobiš), edamca pa naribaš…. joj kaj pa vem?!?

Ampak Vladka, tole torto pa res ne bi delala z drugim kot s skuto ;-))

Vladka, se strinjam s teboj. Takoj sem pomislila na skuto.
Lep pozdrav

Dreja

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Sicer ti bom pa takole povedala… morda edina razlika je v tem, da je skuta kisla, ta sveži sir pa ne…
tole mi je prišlo zdaj na misel, ker jaz tudi pri nas ne dobim skute, sem pa našla nekaj zelo podobnega in gor res piše “Fresh Cheese”, ki se prodaja v lončku, formiran pa je v kocko, ki še plava v tekočini… ko se to odlije in razdrobi oz. spasira, je pa to tako kot skuta, le kislo ni seveda…
Verjetno bi pa na pizzo res to bolj pasalo, ker ni kislo… tudi mi smo rabili nekaj časa, da smo se navadili na tak sir (nekisel) v štrukljih, zavitkih…

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Zdravo!
No, saj velike razlike med skuto in tem sirom resnično ni. Le bolj kompakten je in se drži skupaj. Prav tako se skuta bolj skupaj drži, če jo vročo odcedič. Potem dobiš tak kolut in ga kar režeš. No, na pico bo res bolj pasal sirček, v kakšno drugo jed bi šla pa ravno tako skuta.

Lp

Sonce, to je sigurno skuta.
Pozdravček, oli

Saj, saj – pri nas v piceriji imajo tudi pico s skuto, tako da…. Morda bi bilo za poizkusiti ;-)).

Bom pa pogledala vseeno se za tele ostale “mlade” sircke.

mislim da bo kar skuta.

Ej, sonce, tu pa res ni treba komplicirati. Lahko daš gor skuto ali pa kak mlad sir ali pa mocarelo – v vsakem primeru bo dobro. Če bi brala jaz recept, bi verjetno mislila, da gre za skuto – večkrat jo dam na pico in nam je všeč.

Bravo misa. – problem rešen ;-)). vidiš, me bi filozofirale, misa. gre pa v akcijo in nas postavi pred dejstvo ;-)). Hvala.

Latinski: caseus
Engleski: farmer´s cheese, cottage, creamed cheese
Regionalni nazivi: sirac, sirak

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g
kcal/kJ 103/432
Ukupno bjelančevina (g) 12,49
Ukupno ugljikohidrata (g) 2,68
Dijetalna vlakna (g) 0,00
Ukupno masti (g) 4,51
Kolesterol (mg) 15,00
Opširnija tablica
Usporedi namirnice

Opis i podrijetlo
Svježi kravlji sir dobiva se tradicionalnim postupkom od kravljeg mlijeka i zatim se oblikuje cijeđenjem kroz gazu i cjedilo. Bijele je boje, rastresite konzistencije, mekan, maziv, svojstvenoga aromatičnog mirisa i blago kiselkastog okusa. Trajnost mu je do 14 dana. Ako je sir svjež, na njemu nema vidljive kore ili rasta plijesni. Blago trpak miris sira, popraćen sivkasto smeđom ili tankom neprozirnom plijesni i gorkim okusom, označava da sir više nije svjež.

Torej ta sir je najbolj podoben naši skuti. LP Silvia

Hvala punce res.
Saj vem da je bolj ali manj vseeno, a kot rečeno se na sire spoznam jako slabo.

Silva si na netu kje našla tale slovar?? Bi še kdaj prišel prav – včasih smo sicer znali “srbohrvaško” kolikor so naš naučili v šoli, a kje je že to – pa tudi jezika sta se malo spremenila (no, vsaj hrvaščina).

To sem na hitro skopirala iz coolinarike.com. Se opravičujem, če vse ne razumerš, lahko ti prevedem. LP Silvia

Oj, Silva. Razumem napisano (no, priblizno), samo zato sprašujem, ker večkrat ne vem kaj pomeni katera od sestavin, pa sem mislila, da imaš kje pri roki kakšen hrvaški slovar (saj sem trapasta, če bi ga imela bi pisalo v slovenščini verjetno ;-)) ).

Tisti sveži sir, ki ga prodajajo v delikatesah v vodi ali pakiran Vipavski beli sir (v beli posodici, v slanici) je res krasen, nekaj vmes med skuto in sirom. Nareži ga na kocke, povaljaj v posušenih mediteranskih zeliščih, naloži v kozarec za vlaganje in nalij gor oljčno olje. Čez teden ali bolje dva – super. Za narezke, za dodatek temu in onemu ali pa kar tako. Recept je sicer za feta sir, vendar žal je drag.
LP Mimi

Hej!

Ker sem se dva dni potepala po Benetkah, sem se ponovno srecala z njihovimi svezimi siri. Italijani imajo najrazlicnejse, da se komaj znajdes.
Natancno so oznaceni: svez, staran, extrastaran ( vsi mehki).

Ricotta – nasa skuta (sladka), potem razni pripravki, ki niso skuta in niti nas beli sir ala feta. So gladki, v kockah in lepo mazavi. Uporabljajo jih pri raznih zelenjavnih pogacah in sladicah. Seveda ima vsak svoje ime in v receptih je tocno doloceno, kateri naj bi to bil. Potem pa gruntas, s cim bi to zamenjal.
Jaz kar poenostavim:)
Tudi mozzarella je dnevno sveza( ?) in mascarpone…
V cem je razlicnost priprav, mi je se vedno skrivnost:)))

Je pa svezi kravji sir nasa skuta; tako mi je povedala soseda iz Beograda.

Lep pozdrav pod vtisom S. Dalija ( razstava) Babi

Oj , zivjo, sonce rumeno !
Oprosti, da ti šele zdaj odgovarjam, prej očitno ni bilo mogoče. Ta sir pride pakiran na pladenjčku in si mislim, da bi ti bil prav všeč. Ne vem zakaj to mislim, a morala sem napisat :)))) V trgovini pa poišči v odprtem hladilniku.
Pozdrav !

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close