Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika sveži koriander

sveži koriander

Mogoče kdo pozna to začimbo? Kako jo vzgojiti? Pri katerih jedeh jo uporabljate?
Večkrat vidim, da jo Jamie naseklja v kakšno jed, vendar te začimbe nisem še nikjer zasledila, razen v zrnu.

Mogoče kak nasvet?

Hvala!

Hej, Marusa!

Zet brez te sveze zacimbe ne more. V Angliji jo kupis v lonckih kot petersilj.
Tam sem zel tudi spoznala.

Lani sem nacela to temo( poglej v iskanje) in povedali so mi, da se na lj. trznici dobi. Potem sem sledila nasvetu, namocila kupljena koriandrova zrnca in v zemljo. Vzklije hitro in lepo raste. To ponavljam tudi pozimi. Zdaj mi raste na balkonu. Tako skoraj vsak dan meljem zrna in rezem zel.
Imam ga zelo rada.

Samo se opozorilo: To zelisce nima najbolj prijetnega vonja in roke bodo tudi malo smrdele, ampak v jedeh je imeniten.
Hcerka ga ne prenese, zet in jaz ga pa veliko uporabljava. V jedi tudi nje ne moti; le smrdeci prsti. Ima opravka s pacienti in se vedno boji, da ne bi zavohali.:)))

J O ga res veliko uporablja in ne brez razloga. Lp Babi

Babi, zrna imam, toda ne vem, kako naj jih prisilim v kaljenje. Dala sem jih na vatko, kakih 20, pa se je vsekupaj posušilo. Mogoče jih kar posadim v zemljo in čakam?

lani sem ga imela v loncku na balkonu. semena sem cez noc namocila v vodi,potem pa kar posejala. ne morem se spomniti tocno- zdi se mi,da je kalilo priblizno en teden. zrastel je prav lep grmicek. lp petra

Koriander za en dan namoči v vodo in potem posadi direktno v zemljo. Ne pregloboko. Pravijo, da ima koriander slabo kaljivost. Moji izkušnje so ravno nasprotne. Sejala sem v Sloveniji kupljena semena koriandra (zrna sem kupila kot začimbo v kozarčkih) in vedno so mi bogato kalila in pognala.

Uff, meni je tako smrdel (ko sem ga vsadila, sem bila na začetku nosečnosti), da sem vse sadike populila in vrgla stran :-)) , ker mi je bilo grozno slabo, ko sem ga zavohala..

Sadike se spomladi dobijo v Lj. na tržnici v BTC-ju.

Hvala vsem .. še tole me zanima … namočim v vodo, pomeni da plava ali so zrna samo zmočena? Ko posejem, v kolkem času lahko pričakujem, da bo kaj pokukalo iz zemlje? Postavim lonček na kakšno posebno mesto (toplo, mrzlo, temo, sonce?)? Zemlja je dobra vsaka?

No, pa še to me zanima, za kaj vi uporabljate ta sveži koriander? H katerim jedem (meso, zelenjava na kakšen način) in kako ga dodate (zmleto v možnarju, sesekljan?)?

Hvala!

kot sem ze napisala,namocis v vodo za cez noc-toliko,da je pokrito. posejes v loncek/lahko tudi na vrt/…kali pribl. en teden. jaz sem imela loncek na pol soncni strani…cisto o.k. lp petra

ne vem pa, ce je casovno o.k.!? jaz sem ga posejala pozno spomladi- v zacetku poletja. bo se dobro zrastel !? lp petra

Hej, Marusa!

Odgovore si v glavnem ze dobila. No , se moje izkusnje.
Naredila sem tako kot Ljubljancanka. Zrnca niso ravno plavala, ampak lepo z vodo pokrita v skodelici. Sadim jih v tako pravokotno glineno posodo;
spodaj prst, nato semena in na njih na rahlo potrosim se nekja prsti. To postavim na balkon v senco ostalih rastlin. Ko vzkali in malo pozene pa imam v polsencnem preostoru(moj balkon je poleti zelo soncen). Pozimi ponavljam in imam na okenski polici v kuhinji.
Potem kar rezes in ko ti zmanjka, ponovis. Lahko das v plasticne posodice, v katerih kupimo sadike. Ni nic komplicirano.

Kako ga uporabljam? Ves, jaz imam zelisca in zacimbe rada in jih veliko uporabljam. Narezem ga k omakam kot petersilj, v zelenjavne minestrice in surovega tudi v zeleno solato, k paradizniku, v radic…, marinade. Tudi v jajcek ga umesam in naredim omleto.

Zrna pa skoraj povsod; v vse omake, juhe, marinade,na sir, vcasih mi nadomesti poper. Celo v polnozrnat kruh ga nameljem in k posebnim zimskim pecivom, medenjakom tudi pase.

Ti najprej poskusi, kako ti je vsec in potem bos videla. Ne sodi po zacetnem, res ne vsem prijajocem vonju. V hrani nekako ta vonj zgine.
Tudi rukule vsi ne marajo.

Zelim ti prijetne izkusnje in lep dan brez neviht Babi
To zelisce in semena so v uporabi ze iz davnih casov.

O super ste. Bom danes takoj dala v vodo zrna, pa da vidimo kako se bo obneslo. Upam, da mi bo okus všeč. Okus zrna, ko ga pregrizneš v mesni omaki mi namreč ni ravno prijeten, rukole pa tudi ne maram. Sem pa skorajda obsedena z zelišči (kurkuma, garam masala, tandori masala in podobne eksotične mešanice).
Mogoče še to: kje bi se dalo dobiti kardamom? V Angliji sem jedla en biskvit (v katerega je gospodinja dodala kardamom), okus je bil božanski. No, zraven smo jedli še pečene slive in kislo smetano. Njamiiii. Samo kardamoma nisem našla ne v Angliji in ne v Sloveniji .. še …

Hvala!

Hej!
Kardamom v zrnju in zmlet ga dobis v Angliji povsod. Jaz ga imam stalno na zalogi in je redno v uporabi; ce ne drugje, pa v dusenih jabolkah, visnjah… V pecivu in v kuhanem vinu je tudi njami.

V LJ ga bos prav gotovo nasla. Celo Droga (Maestro) ga je nekaj casa imela; zdaj ga ze dolgo nisem videla. Pozimi je v LJ bil. Poglej na kaksen bolj specializiran oddelek. Zgleda pa kot manjsa pistacija, lupinico odpres in v njej so drobna crna zrnca.
Meni ga preskrbijo iz Anglije. V Italiji in Avstriji ga tudi dobis.

Ce te zrna koriandra motijo, jih zmelji na sir.
Ob zgoraj nastetih zeliscih in zacimbah se moj zet kar topi.Njegovih skatlic in vreck s tem sem vedno vesela. Zame je to dragoceno darilo.

Mislim, da bos tudi koriander osvojila. Lp Babi

Hmmm, kar se tiče trgovin v Angliji sem bila kar malo razočarana. REs pa, da Londona nisem poznala nič, tako da je bil Marx&spencer in Sainsbury edina prehrambena trgovina, ki sem jo obiskovala, tam pa tega niso imeli. Nabavila sem si le odlične marinade za indijsko hrano. Njami.
Pri nas pa kardamoma še nisem zasledila, vonjala in videla pa sem ga v Angliji pri tisti družini, ki me je gostila z biskvitom.
Mogoče ga pa kje po naključju ujamem 😀
Blagor vam, da vas zet zalaga s temi živili iz Anglije 😉

Hej, najvec pa se iz Izraela. Tam imajo cuda tega, tudi take, ki so omenjane ze v ” Svetem pismu stare zaveze”:))

V Oni sem te dni videla sestavek s slikami zacimb, ki jih lahko prinesemo domov iz raznih dezel – kot najlepsi souvenir. Pa se res je. Lp Babi

Ima kdo infrmacijo kje dobiti scezi koriander ali semena??
hvala za pomoc!
lp
maja

Pri zeliščarjih na glavni tržnici, tudi v Kosezah ga imajo (ne vem, kako je zdaj, spomladi se ga je kar dalo dobiti), sama sem kupila sadiko in ga imam zdaj doma. Iz semen mi nekakor ni ratal dovolj velik, je bilo vse skupaj bolj klavrno. Na vrtu se pa preveč razraste, smo ga vrgli ven, ker je bil že nadležen (kot plevel). Za pozimi si ga pa zamrznem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close