Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika sveže artičoke

sveže artičoke

Pozdravljeni!

Moja boljša polovica obožuje artičoke, pa sem kupila en cvet z nekaj centimetri stebla.
Rada bi jih pripravila, pa jih tudi očistiti ne znam. Pomagajte mi prosim.

Lep pozdrav, Aleksandra

Hej,Aleksandra!

Ko delas prvic articoke,ni najbolj enostavno. Ker imas en cvet,ne vem,kaj mislis narediti. Jaz jih polnem,naredim samo dusene z oljem in parmezanom,pa se petersilj in cesen,rizoto…

Ocistis ga tako. Najprej odstrani tistih par trdih listov na dnu.Potem vzames oster nozic in od spodaj navzgor rezes(kot bi lupila v krogu jabolko)zgornji del ostalih listov s tistimi bodecimi spickami.Daj v vodo z limoninim sokom,da ne potemni.
Lahko ga podolzno prerezes na cetrtine;steblo olupis in narezes kolobarje.
Jaz bi en sam articok naredila kar dusen.
Te cetrtine bi dala v posodo,malo krompirja zraven,malo graha,potrosila s cesnom in petersiljem,malo drobtinic in polila z olivnim oljem in mao vode.
Vse bi popoprala in posolila in pocasi dusila do mehkega.Proti koncu se potreses s parmezanom in pustis pokrito,da se sir stopi.

To je za zacetnika najlazji nacin.

Rizoto pa tako: narezes na tanjse podolzne rezine,dodas cesen,petersilj,malo olja in na hitro poprazis(samo malo),zalijes in dusis.Ko je ze skoraj mehko,dodas riz,lahko tudi grah in naredis rizoto,kot bi delala z gobami.Pred koncem umesas parmezan.

Upam,da je moz dobil dovolj svez,ne izsusen in takega z nepretrdimi listi.

Ne vem,ce sem ti bila kaj v pomoc. En sam cvet za dva se ne splaca nadevati.

Ce pa ze hoces,nadevas med liste mesanico drobtin,petersilja in cesna,parmezana;vse poskropljeno z malo olja. Das v posodo ,malo olja,malo vode ali juhe in dusis.Jaz dam rada zraven se malo polovick
krompirja in grah. Pase skupaj. Grah in articoke se ujemajo.

Mislim,da je v enem letu ze kaksen moj post na temo in se drugih.Lp Babi

Pozdravljena Babi!

Najlepša hvala za odgovor. Kje pa sem vedela kako se pripravijo in koliko jih je dovolj za enega :)???
Lahko bi šla do trgovine in kupila še kakšen cvet, toda raje ga bom za prvič pripravila kar v rižoti, kakor predlagaš.
Drugič pa bo že lažje in sedaj tudi vem, koliko jih potrebujem 🙂

Hvala in lep dan želim.

V Franciji jih dobis kot predjed in sicer je zelo enostavno:

Odstranis samo nekaj grdih listov spodaj in jih skuhas. Kuhajo se kar dolgo, mehko mora biti pa samo “meso” na korenu lista, ne cel list.

Pripravis omako: najprej zmesas olivno olje in francosko gorcico, ki se dobi v Sloveniji (ne sme biti zenf!). Ko se to popolnoma premesa, dodas se kis.

Vsak dobi svojo articoko in majhno posodico z omako. Potem se zacne trgati liste na vrhu in se pomoci “meso” v omako in z zobmi postrga z lista kar je mehkega. Tako gre do konca. Na koncu ostane samo “cvet” s semeni na vrhu. Tista semena s z nozem postrga in prides do “srca”, ki je se najbolj okusno. Samo malo obrezes okoli in pojes.
Zelo enostavno in zelo okusno !
Dober tek,
Rubi

Jaz pa artičoke očistim in jih kuham v slani vodi kolikor je treba. Nato jih odcedim jih dam v primerno posodo tako, da so “cveti” obrnjeni navzgor. Nato jih dobro razgrnem in potrosim z parmezanom( ne šparam) in polijem z hladnim olivnim oljem. Če so ohlajeni v hladilniku so mi še boljši drugače pa naj bi stali vsaj kakšno uro
Ko trgamo lističe pomakamo in pobiramo z njimi parmezan, ki se je potrosil pa posodi.Vsi drugi dodatki se mi zdi, da spremenijo značilen okus artičoke.

Sicer pa okusi so različni in tako je tudi prav.

Pa dober tek če boste poskusili in lep pozdrav!

podobno naredim polnjene-z maslom in drobtinami in potresene s parmezanom. ko jih napolinim,jih postavim pokonci in se malo “dusim” ali “zapecem” -na hitro- v pecici. mi jemo tople. lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close