Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika svedski kruhki – za Babi

svedski kruhki – za Babi

Babi, tu ti posiljam recept za dvoje tipicnih svedskih kruhkov: Lucijine macke in cimetove strucke. Lucijine macke (lussekatter ali lussebullar) Svedi pecejo za Sv. Lucijo, to je 13. decembra in ponudijo zraven glog, ki je podoben nasemu rdecemu kuhanemu vinu, samo da notri plavajo se mandeljni in rozine. Cimetove strucke pa se je vse leto. Torej, izvoli:

1. Lucijine macke

Sestavine:
1 g zafrana
150g masla
4dcl mleka
50g kvasa
250g keselle (to je mehak mlad sir, ko sem jaz to pekla, ko sem bila za Bozic na obisku v Ljubljani, sem dala kar navadno skuto, pa je bilo ok)
1 jajce
1.5 dcl sladkorja
1 kavna zlicka soli
1.5 kg moke
po zelji 1 dcl rozin
stepeno jajce za premaz

Zafran in zlicko sladkorja dobro zdrobimo v moznarju (gre tudi brez tega).
V stopljeno maslo zamesamo mleko in ohladimo na temperaturo koze (37C). Dodamo kvas, zlico moke in zlico sladkorja in pustimo 20 min, da vzhaja.
Ta cas v skledi zmesamo moko, zafran, sol, sladkor, jajce in kesello. Dodamo
masleno zmes in zgnetemo v gladko testo. Pokrijemo in pustimo vzhajati
30-45 minut. Pecico segrejemo na 200C. Testo pregnetemo in razdelimo na
majhne kose, ki jih zavijemo v obliko crke S (glej sliko). Polozimo jih na pekac,
v vsak zavoj crke S vtisnemo nekaj rozin in premazemo s stepenim jajcem.
Pustimo 20-30 minut,da vzhaja. Pecemo v razgreti pecici cca. 10-15 minut.

Moja varianta je, da, namesto,da bi rozine od zunaj vtisnili v zavoje crke
S, rozine zamesam kar v testo. Druga moznost je, da se zavoj crke S zavije
preko majhnega koscka marcipana (zelo dobra kombinacija okusov skupaj z zafranom), v tem primeru se rozine spusti.

Aja, se slikco sem obljubila. Evo:

2. Cimetove strucke

Sestavine: iste, kot za Lucijine macke, le da spustimo zafran in rozine.
Potrebujemo pa cimet in nekaj sladkorja za posipanje.
Na isti nacin kot pri mackah pripravimo kvaseno testo. Ko je vzhajano,
ga razvaljamo na 0.5cm debeline. Po celem testu sedaj posipamo sladkor
in nanj na debelo cimet. Zvijemo v rolado, od katere nato narezemo polzke
debeline 2 cm. Polzke postavimo na pekac tako, da pride ena od strani,
na kateri se vidi “nadev”, spodaj, druga zgoraj. Premazemo z jajcem, pustimo
vzhajati in pecemo enako kot pri Lucijinih mackah.

Te strucke so najpogostejse svedsko pecivo. Ce vam ponudijo kavo, bodo skoraj zanesljivo zraven tudi cimetove strucke. In to kadarkoli v letu, ne tako kot macke samo v adventu.

Pa uspesno peko in dober tek!

Draga Ursa,zlata si!
Sem bolj skeptik,toda sedaj bi skoraj verjela v prenos misli.Zakaj?Imam 13 letnega vnuka,ki s starsi zivi v UK.Veliko je pri nas od malega in je preprican,da babi zna vse pricarati.Rad pece z mano in obozuje slovenske struklje.Cimet ima zelo rad in si ga tlaci povsod.Veckrat me je prosil,naj mu naredim “Danish cinnamon pastries”(kot je on imenoval).V nasi trgovini je videl orehove polzke in je bil preprican,da je to.Seveda je bil razocaran.Hotela sem mu ustreci in poskusila sama speci.Ker pa nisem vedela, kaksno testo je (kvaseno,listnato,krhko),sem le scimila nekaj podobnega ,glavno,da je bil cimet.
Sedaj vem,kaj je mislil.Hvala za oba recepta.Slika mi je vse potrdila.Ko ga grem v soboto iskat na letalisce,mu bom to nesla.Ponavadi sede na Brniku na klopco pod brezo in poje.Prvic je prisel sam,ko je imel tri leta.Pogumen fant.
Na Svedskem sem bila pred dvema letoma poleti.Verjetno sem tvoje pecivo prezrla,ker ob kavi ponavadi ne jem.Najvec smo pojedli peciv z jagodicjem.
Zacimbe,ki so jih severnjaki prinesli iz kolonij,imam zelo rada.V Angliji kupim zelo preprest hlebcek,ki ga dobis vedno svezega”Crossbun”.Kvaseno testo s cimetom in rozinami.
Hvala,se enkrat. Imej lepe praznike,zelim ti uspesen studij in uzivaj!
Moja hcerka je bila na medicinski praksi v UK in tam tudi ostala.Usoda!

Se topel pozdrav s Primorske babi

Le ena pripomba. Za “danish pastries” je testo kvaseno listnato, tako kot je za francoske rogljice. V principu naredis kvaseno testo, ga razvaljas, oblozis z maslom in zlozis kot pismo, spet razvaljas, zlozis in das v hladilnik za pol ure, postopek veckrat ponovis (podobno se zlaga listnato testo). Naprej je pa postopek enak kot pri cimetovih struckah.
lep pozdrav, Misa

Imas prav.Takrat sem kupila Pecjakovo listnato testo.Bilo je poleti in sva se cele dneve kopala.Prva pripomba je bila,da je premajhno in pretanko.Po vrhu pa je sam s copicem popackal se icy(Sneg s sladkorjem in limonco).Takoj sem pomislila,da bi moralo biti kvaseno listnato testo.Sama sem ga naredila le nekajkrat.
Sedaj bom pa naredila svedske kruhke po Ursinem receptu. Glavno,da je cinnamon.Saj sprejme vse,kar je iz mojih rok. Iznasla sva tudi varianto Russian cips:na majcene kocke narezan krompircek,ki se takoj zapece.Zdaj ga ne delam vec,ker se bojim kemicnih toplotnih sprememb. Hvala in lep pozdrav babi

Mislim da bodo tudi ti kruhki odlicni. Morali bi mu biti celo bolj vsec – ker bodo narejeni z ljubeznijo, posebej zanj.
pozdravcek, Misa

Ne vem, ce imajo na Danskem iste kruhke, ampak najbrz bi lahko bili podobni, ja.
Bom poskusila najti kaksno slikco, da si lahko predstavljate. Se to sem vceraj pozabila, da je mozno stvar po vrhu potresti z grobim sladkorjem za okras.
Evo slikce, sicer je bolj majhna, pa vseeno, upam, da se bo dalo videt:

Poleti imajo res zelo veliko tortic iz jagodicja, ker jim tukaj raste borovnic, brusnic, gozdnih jagod, malin, itd. toliko, da z njimi ne vedo kam in jih izvazajo po celi Evropi. Pa se tako menda ostane v gozdovih na severu 90% tega divjega jagodicja neobranega.

Bom se kaksen recept napisala, ampak danes imam guzvo v sluzbi, tako da mi najbrz ne bo ratalo. Jutri… :)))

Lep soncen pozdrav v Slovenijo!

Od prijatelja na Danskem sem dobila tale recept za cimetove polžke. Ker mi ga je poslal v angleščini in trenutno nimam časa prevajat, ga kopiram kar v originalu. Če kdo ne razume, lahko to popravim kasneje. Izgledajo pa točno tako, kot na misini slikci.

KANELSNEGLE (CINNAMON SNAILS)

You take

Doug:
200 g flour
25 g yeast
75 g butter
2 spoons of sugar
1 egg
3/4 dl milk

Filling:
100 g butter
2-3 spoons of sugar
2-3 spoons of powered cinnamon

You crumble the butter into the mix of flour and sugar. Add the egg. Warm the milk till it’s barely warm and crumble the yeast into it and mix it with the butter-flour-sugar mix. Work the doug well. Put it to rest somewhere warm and let it rise for 10-15 minutes.

While waiting for the doug to rise you prepare the filling. Mix the sugar and powered cinnamon and work the butter into the mix until you have a soft brown cream. Roll out the doug in roughly a square and spread the butter-sugar-cinnamon cream all over the dough. Now roll the doug and cut the resulting roll into slices (roungly 1-2 cm thick). Bake the spirals at 200 degree celsius for 12-15 minutes. Enjoy.

Upam, da bodo ti pa res pravi. Meni so se že na Danskem zdeli božanski in so mi vsakič bolj. (Tudi kalorije so božanske, pa nič zato.)

Mateja

Draga Mateja,najlepsa hvala.Ta moj fant je silno natancen in ko bo se on prebral recept,bo rekel :To je to.Vedno,ko pride v Slovenijo,mi razlaga o tem pecivu.Ko pa sem pri njih,se niti enkrat ne spomni,da bi jiih kupili,tako nisem imela prave predstave.Najbolj nazorno je pokazl na orehovih polzkih.Meni pa je bila uganka,s cim namazati,da ne bi bil samo cimet.Ker sem rahlo pod pritiskom,da ne bo pravo,se zgodi,da ne pomislim na najbolj preprosto stvar kot je maslo.
Bomo naredili vse,tvoje in Ursino.Lepo se imej babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close