svedska solata-ursa!?:)
v mercatorju sem parkrat kupila svedsko solato. sedaj me pa zanima,kaksna je “prava” svedska solata!?? ce sploh obstaja pod tem imenom? lani sva bila z mozem na finskem-na poti sez svedsko sva jedla par podobnih reci!? mozu je bila vsec neka stvar z napol surovimi mariniranimi ribami-v neki cca gorcicni omaki /rahlo sladki/!?? lp petra
Sorry, se nikoli nisem slisala za svedsko solato…
Lahko mi probas povedat, kaj je bilo notri, pa da vidim, kaj je to.
Ali je pa to kaksna taka zmeda, kot s francosko solato. Temu, cemur mi recemo francoska solata, recejo Svedi ruska solata. Nase ruske solate ne poznajo. Ali pa s tursko kavo: temu, cemur mi recemo turska kava, recejo npr. Grki grska kava.
Marinirane ribe bodo pa najbrz vlozeni slaniki – za to sem ze enkrat napisala osnovni recept:
Obstaja tisoc razlicnih nacinov, kako se jih da vlozit, npr. ta v gorcicni omaki bo najbrz “senapsill” (sill = slanik, senap = zenf), tipicno so pa vse te omake malo sladke.
sem si kar mislila!! grske kave se spomnim iz finske!:) enkrat sem jo narocila v upanju,da bo nekaj posebnega!:)) pa je bila “samo” turska!:))
tudi na kreti sem pila navadno tursko kavo,ki je imela ime grska…
ravno razmisljam o tej solati-svedski. obcutek imam,da notri ni nic “svedskega”!… ce se ne motim-govedina,pa zelenjava…pa klasika majoneza,smetana…cca nekaj takega. vprasala sem prav zato,ker sem predvidevala,da nima veze z vezo..!))
hvala ursa! lp petra
Sem malo iskala recepte za senapsill, pa jih najdem samo v svedscini, kar najbrz ne pomaga dosti, ce objavim link (nic v anglescini). Tukaj prevajam enega kratkega (ampak se mi zdi, da bo kar ok):
Senapsill (slanik v gorcicni omaki)
8 slanikov (filejev)
2 zlici sladkorja
1 zlica olja
3 zlice kisa
2 zlici majoneze ali kisle smetane
1 majhen kozarec sladke gorcice s celimi semeni
1 sopek koprca, nasekljan
2-3 fino nasekljane cebule
Ribe ocistimo in narezemo na koscke. Zmesamo sladkor, olje in kis. Dodamo majonezo, gorcico, koprc in cebulo ter prelijemo cez slanike. To naj se cez noc marinira v hladilniku, zraven pa se ponudi kruh z maslom ali krompir.
Senapsill se tipicno je za Bozic.
No, upam, da mu bo vsec. 🙂
Jaz imam rada ribe, tako da mi ni problem jih jesti tudi surove (npr. saj je tudi prekajen losos v bistvu surov). Ampak mi pa zal ne pase zraven sladek okus, to mora biti slano, tako da nad vlozenimi slaniki nisem ravno navdusena.
Btw, zdaj se malo berem druge recepte za te slanike, pa vecinoma drugje pise, da je treba najprej vodo+sladkor+olje+kis prekuhat, ohladit in ribe vlozit samo v to za 1 dan. Potem drugi dan se zmesa ostalo (senf, itd.) in se jih vlozi se za 1 dan (prelijes ta zos ze cez vlozene ribe in zmesas s tekocino iz 1. dne). Ti recepti so v vecini, tako da mogoce ne bi bilo slabo, ce res tako naredis?
Forum je zaprt za komentiranje.