Svakinja ponorela, ko je videla, da sem nečaku ponudila pivo
Lepo predbožično vzdušje se je hitro sprevrglo v pravo nočno moro. Včeraj smo imeli pri nas božično večerjo v ožjem družinskem krogu. Jaz sem stregla hrano in pijačo. Ko so prišli brat, svakinja in nečak, ki je pred kratkim praznoval 18 let, sem seveda tudi njim najprej ponudila pijačo. Brat in svakinja sta se odločila za aperitivček, nečak ni bil za žgano pijačo, sem ga pa vprašala, če bo pivo, sploh zdaj, ko je polnoleten (malo sem obrnila na hec). On je bil za, dokler se ni oglasila njegova mama. Ponorela je, češ da nečaka spodbujam k alkoholu ter da ga želim spremeniti v alkoholika. Vsi smo ostali brez besed. Nato se je pa vsaj brat oglasil in ji rekel, da naj se umiri, da pretirava in da nisem nič slabega mislila, ona pa je še kar komentirala. Nečaka je spravila v takšno zadrego, da si je premislil in spil sok. Prav videla sem, kako mu je bilo nerodno, saj je postal čisto rdeč. Tudi ko se je vse skupaj poleglo, smo bili vsi brezvoljni, pojedli smo bore malo. Lepo nam je pokvarila božični večer zaradi malenkosti. V naslednjo tudi njej ne nalijem nobene pijače več, da ne bo rekla, da želim, da postane pijanka. Pusti naj nečaka dihati in naj že prereže popkovino!
Jaz bi se pohecala, ce bo ona za zgled sinu in bo tudi pila sok ali kaj podobnega, skratka, obrnila bi na hec.
Drugace ste pa res vsi brezvezni, da vam ena taka ooazka pokvari cel vecer in to vsem! Ocitno sami med seboj ze tako nimate nekih pristnih odnosov, zato vam take stvari spodnesejo mir in ljubezen, ki naj bi sicer vladala na takih srecanjih.
Ne veš kaj je v ozadju. Lahko so imeli že probleme ko je nečak prišel pijan domov.
Lahko se pa njegova spreneveda in misli da v življenju še ni spil alkohola.
Pri nas imamo za take primere tudi brezalkoholno pivo. Si predstavljaš njeno blamažo ko ji rečeš naj umiri živce, ker je pivo brezalkoholno. Jaz bi še njej prinesla nekaj brezalkoholnega in bi ji rekla da se opravičujem ker do danes nisem opazila da alkohol tako slabo vpliva nanjo.
Zakaj se ponuja samo alkohol? Če si mu istočasno ponudila tudi sok, nisi nič narobe naredila, ča pa samo alkohol, si pa navadna provokatorka.
Ali veš, da je dokazano, da čim bolj zgodaj človek poskusi alkohol, tem večja je možnost, da se razvije v alkoholizem. Glede na to, da smo v Sloveniji, kjer NI kulture pitja, ampak je samo pretiravanje, je bila reakcija tvoje svakinje več kot na mestu.
Reakcija nečaka pa tudi. Spoštuje svojo mamo.
avtorica, neodgovorno ter neumno, da ste komaj polnoletnemu ponujali alkohol, res. Jaz nikomr izpod 30 ne ponujam alkohola, večinoma pa pri nas doma sploh alkohola ni. Vedno imam na zalogi sadne sokove, osvežilne nealkoholne domače napitke, razne čaje, limonade. Tisti, ki niso alkoholiki se ne pritožujejo, oni drugi pa pač ne prihajajo več kar je meni zelo všeč, saj ne prenesem pijandur v svoji bližini. In, če nekdo še par uric ne zdrži brez alkohola me nihče ne bo prepričal, da ni alkoholik.
hfgh, 25.12.2021 ob 12:20
Ona vam je pokvarila praznik? TI SI GA POKVARILA!
Tudi jaz bi te nazjala, če bi mojemu glihkar 18 letniku ponudila alkohol.
Kura zabita.
Ti si pa ena živčna baba!
En od mojih sinov ni smel niti kapljice alkohola, pa ko je bil polnoleten in so ga hecali, če bo pivo, češ kao zdaj lahko, nisem nikdar ven padla in nisem nikogar nazjala, sinu sem pa zaupala, da ve, da ne sme.
Ven padate in zjate samo živčne babetine, ki izhajate iz alkoholnih družin ali pa ste same prikrite alkoholičarke, v familijah, kjer se alkohol pije kulturno in za gušt, nikdar nihče ne zja in ne skače v luft, ko gostitelj polnoletnemu človeku ponudi pivo!
Slovenčki ste res en moralističen narod. Pijete in moralizirate o pitju. Zadnjič je bil film o pevcu skupine The Pogues, ki je govoril o svojem otroštvu na irskem podeželju. Stric mu je pri šestih letih kupil steklenico viskija; pobožna teta mu je dala cigarete in alkohol na mizo, skupaj sta pila in kadila, medtem ko mu je brala iz Svetega pisma; kot otroka so mu v pubu dali piti pivo, ga posadili na mizo, da jim je prepeval tradicionalne pesmi. Vsi so bili pravi katoliški verniki in vsi so popivali od malih nog, cele dneve in noči, niso moralizirali, samo rekli so si, da pitje, kajenje in kockanje niso grehi. Irci so pravi pivci, ne pa vi, slovenčki, ki ste se pripravljeni skregat zaradi enega usranega piva.
brezvezni ste, 25.12.2021 ob 11:49
Jaz bi se pohecala, ce bo ona za zgled sinu in bo tudi pila sok ali kaj podobnega, skratka, obrnila bi na hec.
Drugace ste pa res vsi brezvezni, da vam ena taka ooazka pokvari cel vecer in to vsem! Ocitno sami med seboj ze tako nimate nekih pristnih odnosov, zato vam take stvari spodnesejo mir in ljubezen, ki naj bi sicer vladala na takih srecanjih.
Jaz tudi tako mislim. Dobili so se reda radi, ne iz neke pristne želje, potem so pa vsi naspiceni sedeli okrog mize in čakali, kdo bo prvi “pokvaril praznik”.
Groza res, 25.12.2021 ob 11:42
Lepo predbožično vzdušje se je hitro sprevrglo v pravo nočno moro. Včeraj smo imeli pri nas božično večerjo v ožjem družinskem krogu. Jaz sem stregla hrano in pijačo. Ko so prišli brat, svakinja in nečak, ki je pred kratkim praznoval 18 let, sem seveda tudi njim najprej ponudila pijačo. Brat in svakinja sta se odločila za aperitivček, nečak ni bil za žgano pijačo, sem ga pa vprašala, če bo pivo, sploh zdaj, ko je polnoleten (malo sem obrnila na hec). On je bil za, dokler se ni oglasila njegova mama. Ponorela je, češ da nečaka spodbujam k alkoholu ter da ga želim spremeniti v alkoholika. Vsi smo ostali brez besed. Nato se je pa vsaj brat oglasil in ji rekel, da naj se umiri, da pretirava in da nisem nič slabega mislila, ona pa je še kar komentirala. Nečaka je spravila v takšno zadrego, da si je premislil in spil sok. Prav videla sem, kako mu je bilo nerodno, saj je postal čisto rdeč. Tudi ko se je vse skupaj poleglo, smo bili vsi brezvoljni, pojedli smo bore malo. Lepo nam je pokvarila božični večer zaradi malenkosti. V naslednjo tudi njej ne nalijem nobene pijače več, da ne bo rekla, da želim, da postane pijanka. Pusti naj nečaka dihati in naj že prereže popkovino!
Res ni bilo primerno osemnajstletniku ponuditi pivo.
Naj pije v družbi kar hoče, ko pride na obisk, mu ne bi ponujala piva.
no ja, 25.12.2021 ob 19:41
Res ni bilo primerno osemnajstletniku ponuditi pivo.
Naj pije v družbi kar hoče, ko pride na obisk, mu ne bi ponujala piva.
Potemtakem ni primerno ponuditi alkohola niti njej… naj ne licemeri s kozarčkom aperitiva v rokah, kako naj njen POLNOLETNI sin ne pije piva.
Gre za to, da v uvodnem prispevku omenjena mama ni dorasla vlogi starša v posameznem razvojnem obdobju (svojega) potomca. Glede na reakcijo bi lahko sklepali, da sina ne dojema kot opravilno sposobnega polnoletnega mladeniča, ampak ima v mislih otroka, ki mu stvari lahko kar tako iz ljubega miru prepoveduje… Taki starši pa si v veliko primerih jamo kopljejo kar sami, kajti potomec zaradi tega ne bo dobil odpora do alkohola, ravno nasprotno, ko mame ne bo zraven ga bo zvrnil še za nazaj, če ne drugega, da nadoknadi zamujeno.
Verjetno se ne znate brez alkohola zabavat pa morte hitr se otroke navadt. Sej itaq vsi pijejo a ne. Ce neb bi vi cudn zgledal.
Jest bi ti dala eno okrog uses ce bi mojmu otroku ponudla pir. In moz, ki je ni branil, je ena navadna sleva, po moznosti iz alko familije kjer je normalno se skoz opijat.
kot so ze rekl… mal se zamisl nad sabo
Tralala787, 27.12.2021 ob 21:17
Otrok je star 18 mi smo pil ze pr 15 ih in kaj zdej sevedno sm ziv in zdrau. Pust otroka. Zato pa so otroci take picke pri 18ih. Mamine copate k neznajo nc brez da prasa mtko “a lahko”. In pol se mtke cudte zakaj je sin nesamostojen zakaj je picka.
Mi smo ga pili že v osnovni šoli, je pa res, da ga nismo veliko, ker je bil pregrenak. Pivo smo sami kupili, razlog pa, da je bila pod pluto v zamašku slikica in ko si zbral vse potrebne barve si dobil nagrado. Pa zdaj noben od tistih, ki smo v osnovni šoli kupovali pivo in ga pili, zdaj piva niti ne mara preveč. Lepi časi so bili takrat, res noro lepi proti tem nemogočim zadnja leta, ko že ne smeš praktično nič, če ni ekstra dovoljeno..kam gre ta svet ..v maloro….
Užigat se zaradi enega piva. Vse zmerjat z alkoholiki. Pisat, da bi odraslo osebo nazijali ali ji dali eno okrog ušes, ker je 18letnika vprašala, če bo pivo…
Ja no, potem smo mi ena pijanska družina, kjer si odrasli za novo leto, rojstni dan, pa še kdaj kar tako, nazdravimo. Moj nečak ima 19 let in je z nami spil en kuhan gin. Groza res, ravno za na odvajanje…
Spijte en deci, pa se malo sprostite.
Avtorica,nic nisi naredila narobe. Tudi mi se tako pohecamo in nihce ne dela iz tega galame. Ce svakinja ne zeli da otrik pije,tudi ona ne bi smela pit. Vecina od nas je v mladosti ze pila alkohol pa sedaj nismo zato pijanci. Sedaj se pa teji mladini, ne bi smelo, na vseh podrocjih, nic rect. Tvoja svakinja je budala. Bol ga bo omejevala slabse bo.
Forum je zaprt za komentiranje.