suši
Susi
Za: 8-16 ljudi
Čas priprave: 120 Min.
Kalorije: 100 Kcal.
Priprava:
Za vajo: rizeve grizljajčke svaljkamo z roko ali pa na pripravi iz povezanih drobnih bambusovih palčic – v skrajnem primeru tudi na kuhinjski krpi ali servieti iz blaga.
Priloga : vlozen ingver, sojina omaka, drobnjak, mlada, na kolobarčke narezana, avokado,
1. Riž v cedilu dobro splaknemo z mrzlo vodo. Nato ga pustimo, da se 30 minut odceja osuši. Nato ga v loncu, ki smo mu prilili 300 ml vode, pokritega zavremo, ugasnemo ploščo, ga pokritega pustimo 20 minut, da nabrekne. Če se nam zdi potrebno, dolijemo še nekaj vode.
2. Riž odstavimo, ga premešamo z leseno kuhalnico, preložimo v skledo in dobro ohladimo. Lahko ga razgrnemo po pekaču, še prej se bo ohladil.
3. V kozici zmešamo rižev kis z 1 žlico sladkorja, 1 žličko soli, dobro premešamo, na hitro prevremo in takoj odstavimo. Ohladimo in pokapljamo po ohlajenem rižu ter premešamo z leseno kuhalnico.
4. Vasabi prah zmešamo z 8 žličkami vode v pasto in pustimo nekaj časa stati.
5. Nigiri-suši: Lososovemu fileju (pri tuni to ni potrebno) s pinceto ali s prsti izpulimo kosti, kajti neljube kosti nam bodo zagrenile užitek. File lepo obrežemo in prečno na vlakna narežemo na 8 enako velikih rezin (ostanke bomo pozneje zvili v maki-suđi). Rezine po eni strani premažemo z vasabi pasto.
6. Iz približno polovice riţa z jedilno žlico pripravimo 8 majhnih porcij (za grižljaj velikih). Roke na hitro omočimo v hladni vodi in riž oblikujemo v cmočke ali žličnike. Kose ribe, z omako na vrhnji strani, vzamemo na dlan, na ribo položimo riž, potlačimo, obrnemo, stisnemo še po drugi strani in polagamo na podstavek.
Prileže se:
zeleni čaj
Uzivaj v jedi.
Forum je zaprt za komentiranje.