Sumljivi posli z dediščino
Dovolj je tega trapanja levo desno, pa darilne pogodbe in dediščina in oporoke .
Babica je živa in zna živeti še 20, 30 ali več let.
Prepisat noče. Ne na sina, ne na hči, najmanj pa na vnukinjo. Tu ne bo nobenega etažiranja, prepisovanja itd.. Ponudila je vnukinji, da lahko stanuje zastonj, da si položi tla po svojem okusu in prav tako prepleska po svojem okusu. Jaz bi skakala do stropa od veselja, če bi me to doletelo.
Kakšno čudno razmišljanje. Lastnina je že. Čisto dobro urejena. Lastnik obstaja in on lahko zaprosi za števce. Noben problem. Tudi za stalno prijavo ti podpiše lastnik soglasje in se greš sam prijavit na UE.
Jaz vas ne razumem, kako to razmišljate. . Nekdo je lastnik, ti pa bi zato, ker ti dela uslugo, da ti dovoli brezplačno bivanje, še kar to, da ti prepiše?
A tudi v najemu težite za prepis nase, da boste lahko urejali z Elektrom in vodovodom?
Res čudaki-milo rečeno…
[/quote]
Točno tako. Dobro napisano.
In k sreči babica ni tako trčena, da bi kar prepisala,
Babica dela uslugo vnukinji, ki nima kje bit, ji nudi stanovanje brez najemnine, vnukinja pa zahteva prepis 80m2 stanovanja nanjo, da ne bo vlagala v tuje stanovanje in misli, da ji za par jurjev, ki jih šele bo vložila zase in za svojo rit, da bo njej udobno, že kar pripada stanovanje v vrednosti 200 jurjev.
Če bi bil jaz na mestu babice, bi jih ob takih zahtevah odrekel tudi tisto bivanje. Naj gre drugam v najem, oz. kamorkoli hoče. Mogoče bo pa našla koga, ki ji bo podaril stanovanje, da bo v njem lahko sama zase položila nov tlak in prebelila stene po svojih željah.
Bodi srečna, da ti je babica ponudila možnost brezplačnega bivanja. Stroški beljenja in polaganja tal so tako minorni, da bi toliko zagotovo v enem letu dala za najemnino kjerkoli drugje. Pohištvo ni vlaganje v nepremično, ker ostane tvoje. Skratka, če se razumeš z vsemi prebivalci hiše, si dobila super ponudbo. Ker nisi lastnica nepremičnine, z njo tudi ne boš imela nobenih stroškov. Z babico ti morata le ustrezno urediti dovoljenje in pravico za brezplačno bivanje v tem stanovanju za naslednjih x let in to je to. Na tej osnovi si potem tudi urediš stalno prebivališče na tem naslovu ter se zavaruješ pred tem, da bi te kdo na hitro metal iz hiše.
V naslednjih letih varčuj denar, ki ti ga ne bo treba plačati za najemnino. Poleg tega poskrbi, da boš v dobrih odnosih z vsemi, ki bivajo v tej hiši. To bo dobra osnova, da te tudi enkrat kasneje, ko tvoje babice ne bo več in tvoje dovoljenje za bivanje poteče, novi lastniki ne bodo vrgli iz hiše oziroma boš morda celo dobila možnost, da takrat uredite etažno lastnino ter da to stanovanje odkupiš po dobri ceni.
Namreč ta hiša ni tvoja, niti ni od tvoje družine – lastnik je le tvoja babica in nihče drug. Morda bo tvoj oče v primeru dedovanja lahko uveljavil svoj vložek v hišo, ampak za to se bo moral sam odločiti in sodišče mu bo moralo pri tem pritrditi. Končna delitev bo takšna, kakršna pač bo, kakor se bo odločila vaša babica oziroma kot se bodo takrat dediči dogovorili. Ti dedič nisi in z vsem skupaj nimaš opraviti nič. Nič v tej hiši ti ne pripada in do ničesar nisi upravičena, zato tudi ne sili v babico s kakšnimi zahtevami po prepisih in podarjanju njene lastnine tebi. Lahko pa izboljšaš možnosti svojega očeta, da deduje polovico premoženja na ta način, da se sama izkažeš za zaupanja vredno, preudarno, razumno, nekonfliktno in prijetno osebo.
Razumeti moraš tudi, da ti tvoja družina ponuja uslugo, kar je izključno njihova dobra volja in si zaradi tega ne želijo imeti nekega dodatnega dela in dodatnih stroškov. Manj kot boš motila in spreminjala njihov dosedanji in ustaljeni hišni red, bolje boste shajali. Bolj jasno kot se bosta z babico v pogodbi o tvojem bivanju v te hiši dogovorili o tem, kakšne so tvoje pravice in dolžnosti (tudi ko gre za rabo in čiščenje skupnih prostorov in podobno), manj možnih konfliktov boš imela z ostalimi prebivalci hiše.
Naj zaključim s slovenskim pregovorom, da se podarjenemu konju ne gleda v zobe.
Torej: Kakšno dovoljenje za brezplačno bivanje za xx let pa naj uredita z babico, da bodo vnukinjina vlaganja v babičino nepremičnino zavarovana? Kaj predlagate? Razen dovoljenja na UE za prijavo stalnega bivališča?
In to stalno bivališče bo imela na celotni nepremičnini. Tudi tam kjer živi teta z družino in njen oče. Ker (špekuliram) hiša je uradno enostanovanjska in ima v ZK samo “en del stavbe”. Predpogoj za vsak pravni posel s to nepremičnino je ureditev etažne lastnine, če je seveda možna. In se bo babica, kot edina lastnica, s tem strinjala. Ne dvomim pa, da bodo šli drugi “še ne solastniki” takoj v luft.
Kako pa naj napišejo darilno pogodbo ali katerokoli drugo in jo speljejo skozi postopek vpisa v ZK za etažo, ki nima svojega ID znaka (KO, številka stavbe, del stavbe), če to uradno ne obstaja? Notar bo pravi naslov za nasvet.
Vi sicer pišete, da bodo vlaganja minorna. Ampak urediti bivališče iz “gole etaže” v primerno stanovanje niso ravno majhna vlaganja.
Ali ji babica in oče delata USLUGO in ponujata BREZPLAČNO ureditev njenega stanovanjskega problema, bo ugotovila zelo kmalu. Včasih oz v večini so najcenejše rešitve realno najdražje.
Moje mnenje: Svojo osamosvojitev si uredi drugje, da te ne bo preveč bolela glava. Dediščino po očetu pa boš itak dobila če, če, če … itd.
Prvo :
Da imaš babico,ki noče pokazati papirjev,mi govori,da ni iskrena v svojih izjavah in ,da ima svojo računico.
Kot si tudi sama omenila,ponižuje očeta,njegovo delo in trud nista nič vredna, teta je pa po vsej verjetnosti v njenih očeh svetnica.
Drugo:
Prvo,kar bi bila dolžnost babice ,je urediti lastniška razmerja dokler je še živa.
Kot edina lastnica hiše bi lahko nareila darilno pogodbo,kjer bi izročila del tvojemu očetu in del teti.
Darilna pogodba v prvem dednem redu,kkamor spadata tvoj oče in teta je brezplačna.
Tretje:
Ko bi torej ta darilna pogodba bila sklenjena, bi torej tvoj oče imel v svoji lasti del hiše . od tega dela bi prav tako z darilno pogodbo postala lastnica npr. polovice gornjega štuka.
Tako bi bil tvoj problem legalno rešen.
Četro:
V primeru,da babica umre in zapusti vse teti,pa je oče upravičen do nujnega deleža.
Ampak to so pa potem zadeve na sodiščih ,ki trajajo in trajajo,da o živcih ne govorimo.
Lahko pa babica tebi izroči gornji štuk ,spet z darilno pogodbo, a jo je tem primeru potrebno plačati.
V primeru darilne pogodbe, pa bi se morali tudi natančno dogovoriti kdo in v kolikšni meri in kje bo kdo skrbel za babico.
No vseeno se mi zdi , čudno prikrivanje-čemu- morda je dala gor hipoteko za teto,oz.hčerko?
Zato naredi sebi uslugo in ne delaj brez ,da imaš vse ćrno na belem ,da si lastnik.
Vsekakor bi bilo pametno lastninske odnose urediti dokler je živa-
[/quote]
Sem prav šla iskat kje si kaj pisala o tem, da če vnukinja dobi z darilno pogodbo, da se ne vrača v dedno maso. Tega nisem nikjer zasledila! A mogoče veš kako je z dedovanjem, če babica komplet hišo z darilno pogodbo prepiše na vnukinjo?
Če ji babica da zgornji štuk, kaj bo morala plačat? Darilno pogodbo pri notarju, tako kot tudi vsak drugi obdarovanec! Tudi vnuki, pravnuki so prvi dedni red! In resnično preveč klobasaš z nepravilnimi podatki!
Kaj je tu sumljivo?
Babica je lastnica, v zameno za poden in beljenje bi ti prepustila celo stanovanje na uporabo.
Velikodušno.
[/quote]
Punca ima še kako prav! Nekaj je zadaj, zato ni nekega odkritega dialoga. Če pozorno prebereš njen uvodni zapis, se meni poraja tudi dvom v poštenost in velikodušnost babice in očeta. Morda je naslov teme “sumljive posle z dediščino” rahlo pretiravanje, ampak previdnost je vsekakor na mestu.
Zgolj moje mnenje.
Tvoji nasveti in tvoje razmišljanje je res čudno. Zanesljiva podlaga za zdrahe, nelagodje in prepire v hiši.
Ja in položitev podov v stanovanje, ki je zaključeno z vsemi inštalacijami in priključki, je malenkostno vlaganje v primerjavi z vsem, kar je že narejeno v stanovanju. In to vlaganje je zavarovano že z enoletnim bivanjem brez najemnine.
Ostalo (pleskanje, nakup stanovanjske opreme … pač ni vlaganje v nepremičnino. Vse to moraš narediti tudi v najemniškem občinskem stanovanju . Pa ti občina ne prizna teh stroškov kot vlaganje.
Prijava stalnega bivališča tudi ni številčno omejena v neki stavbi ali stanovanjski enoti. Enako bo prijavljena kot sta teta in oče. S soglasjem lastnice..
Če pa želi dobiti občutek, da je nekaj res njeno, bo morala kupiti gradbeno parcelo in si zgraditi svojo hišo. Ali pa kupiti stanovanje nekje.
Vendar, če ima avtorica lep karakter, če zna sobivati in prispevati k dobrim odnosom, ji prav nič ne bo manjkalo v tej hiši.
Tvoj strogo materialističen pogled in enaki nasveti, ji bodo odločitev prej zagrenili, kot ji pomagali.
Tvoji nasveti in tvoje razmišljanje je res čudno. Zanesljiva podlaga za zdrahe, nelagodje in prepire v hiši.
Ja in položitev podov v stanovanje, ki je zaključeno z vsemi inštalacijami in priključki, je malenkostno vlaganje v primerjavi z vsem, kar je že narejeno v stanovanju. In to vlaganje je zavarovano že z enoletnim bivanjem brez najemnine.
Ostalo (pleskanje, nakup stanovanjske opreme … pač ni vlaganje v nepremičnino. Vse to moraš narediti tudi v najemniškem občinskem stanovanju . Pa ti občina ne prizna teh stroškov kot vlaganje.
Prijava stalnega bivališča tudi ni številčno omejena v neki stavbi ali stanovanjski enoti. Enako bo prijavljena kot sta teta in oče. S soglasjem lastnice..
Če pa želi dobiti občutek, da je nekaj res njeno, bo morala kupiti gradbeno parcelo in si zgraditi svojo hišo. Ali pa kupiti stanovanje nekje.
Vendar, če ima avtorica lep karakter, če zna sobivati in prispevati k dobrim odnosom, ji prav nič ne bo manjkalo v tej hiši.
Tvoj strogo materialističen pogled in enaki nasveti, ji bodo odločitev prej zagrenili, kot ji pomagali.
[/quote]
No, prav. Niso to moji nasveti, le moje razmišljanje. Tisto iz Malega princa: Potrebno je gledati s srcem, ker je bistvo skrito očem … so pravljice za lahko noč naivnežem.
Ko se začnejo urejati premoženjsko-pravna razmerja, se šele pokaže s kom si živel in v kaj si vlagal svoj denar. In kako “strogo materialističen pogled” imajo vpleteni … Pri denarju se vse konča tudi gledanje s srcem.
Lepo modrujte naprej in ji talajte nasvete. Itak ne gre nič iz mojega in vašega žepa. Upam, da se bo pametno odločila.
Ne, nisem zajedljiva, le realna z nekaj izkušnjami s takšnimi zadevami.
Babica ve, kaj dela. In tudi ve, kdo je dober do nje, kdo ji izkazuje tisto malo spoštovanja, ki ga rabi. Če ima raje njeno teto, je to na podlagi dejanj, ki jih dobi od svojih potomcev.
Mogoče njena hči vzdržuje del hiše, v kateri živi? Mogoče njen sin pa ne, ker ni njegovo? Raje samo koristi? Sin oz oče naše avtorice si sam koplje jamo, v katero bo padel. In potem se pojavi vnukinja, ena od kolikih?, ki hoče, da se prepiše nanjo.
Če te vse tako moti, pojdi stran. Kdo te pa sili, da investiraš v stanovanje? Nihče. Imela si izbiro, torej izberi ne.
Imam veliko razlogov, zakaj sem sumničava do vsega skupaj. Dobro poznam družinsko dinamiko, ključ je v podrobnostih. Najbolj me moti, da z menoj komunicirajo, kot da se me uradni podatki o hiši prav nič ne tičejo, čeprav naj bi nekoč bivala v njej. Poleg tega mi intuicija pravi, da se babica želi maščevati moji mami zaradi zamer iz preteklosti.
Pa še nekaj, kar vas bo morda presenetilo. Jaz v tej hiši sploh nimam želje živeti. Lokacija je obupna, okolje mi sploh ne odgovarja. Vse skupaj mi pravzaprav predstavlja eno breme, ki me samo zavira v življenju.
Babica kot lastnica noče, da bi se ti vtikala v njene pairje, torej te več kot očitno noče za solastnico, oče se noče ukvarjati s tem (edino pametno pri takih norcih), teta razmišlja, kaj bo, ko bo, ti pa bi se vseeno prislinila nekam, kjer te sploh nočejo in že razmišljaš o tem, kaj bi bilo od tega lahko tvoje.
Čudovita familija ste, nekako kar spadate skupaj. Oče izvzet.
Sem prav šla iskat kje si kaj pisala o tem, da če vnukinja dobi z darilno pogodbo, da se ne vrača v dedno maso. Tega nisem nikjer zasledila! A mogoče veš kako je z dedovanjem, če babica komplet hišo z darilno pogodbo prepiše na vnukinjo?
Če ji babica da zgornji štuk, kaj bo morala plačat? Darilno pogodbo pri notarju, tako kot tudi vsak drugi obdarovanec! Tudi vnuki, pravnuki so prvi dedni red! In resnično preveč klobasaš z nepravilnimi podatki!
[/quote]
Pobrskaj po MON-u, nekaj tednov nazaj je bila obdelana ta tema.
Vnuki, ki dobijo od starih staršev večje darilo (hišo), ga ne rabijo vračati v dedno maso, če so njihovi starši takrat še živi, saj vnuki v tem primeru niso dediči.
Vse vas tako skrbi za vlaganja vnukinje, ki jih sploh še ni, ko bodo bodo pa minimalna.
Jaz pa sprašujem, kaj bi bilo treba urediti, da bo babičino premoženje zavarovano?
Tudi babica je vlagala, pa ne samo v topli pod, ampak tudi v nakup parcele, cegle in beton, instalacije….. Kako to zavarovat, da ne bo kar vnukinja polastninila?
Jaz te pa razumem. Nimaš družine tipa “vse za svojega otroka/vnuka po defaultu” in to je treba pri sebi sprejeti. Vsak je vreden svojega denarja in takim osebam pač ni za zaupati na lepe oči. Deležniki v tej zgodbi zasledujejo neke svoje interese (kar je povsem normalno) in jih nočejo pošteno razkriti (kar je nefer do tebe). Ne vidim smisla v skrivanju papirologije, razen tega, da nameni že v osnovi niso iskreni ali da se zadeva pravno ne želi urediti. Pri takih osebah pa moraš žal zadeve urediti pravno in ne na lepe oči, ker mislim, da ti je tudi jasno, da se “družinskega dogovora” na koncu, ko se bo nepremičnina delila, ne bo držal nihče, razen tebe, naivnice. Jaz v tujo nepremičnino ne bi vlagal, niti centa. Zdej, če gre pa res samo ampak zgolj samo za 2-3 jurje, potem ne rečem, si preračunaj koliko bi te stala najemnina nekje drugje oz še vse ostale faktorje (si sploh želiš biti tam, bližina službe, si sploh želiš biti v tem kraju itd…) ostalo pa na banko za čase, ko bo treba iti na svoje. Ker boste na koncu po babici itak pristali na sodišču in se tožarili za deleže. Mislim,da sama pri sebi veš, da bo tako. Hvala lepa za tak odnos, za skrivalnice. Pomagaj, če želiš iz srca, daj vse karte na mizo, ali pa pač ne. Kaj se bomo delali lepe.
Vse vas tako skrbi za vlaganja vnukinje, ki jih sploh še ni, ko bodo bodo pa minimalna.
Jaz pa sprašujem, kaj bi bilo treba urediti, da bo babičino premoženje zavarovano?
Tudi babica je vlagala, pa ne samo v topli pod, ampak tudi v nakup parcele, cegle in beton, instalacije….. Kako to zavarovat, da ne bo kar vnukinja polastninila?
[/quote]
Babica je vlagala v svoje, vnukinja bi v tuje, sploh, ker obstaja realna verjetnost, da bo tako ali tako nekoč morala stanovanje zapustiti. Ne poznamo točnih zneskov, zato je težko pametovati… 3 jurje ni isto kot 30. Pa še v španovijo z ostalimi… kar precej velika cena za “biti nekje zastonj”.
Če hoče biti lastnica, pa naj odkupi ta delež od babice.Bo volk sit in koza cela. Babica bo imela finančno relativno varno starost, deklica pa bo dosegla, kar si želi. Bo solastnica hiše. In to suverena solastnica.
Ampak verjetno na to potezo deklica sploh ni pripravljena. Ona bi kar zastonj rada dobila.
Saj bo verjetno enkrat, ampak punčka mora potem čakat na smrt. Najprej babičino in potem še očkovo :(.
[/quote]
Tak komentar je verjetno zato, ker ga piše nekdo, ki ima kar nekaj lastnine in misli, da je zato ohinsploh. In ne vidi druge plati medalje.
Bi bila pa res neumna, da bi kupovala po kao “tržni” ceni stanovanje v neki hiši, kjer je cel kup ljudi in kjer stvari ni nikoli mogoče v celoti ločiti. Predvsem pa se ni možno “ločiti” od sorodstvenih povezav.
Torej, če ima babica resen namen vnukinji kaj dati, naj ji da, sicer naj ne ponuja nečesa, od česar se ne more/noče ločit. Je prav žalostno, kako stari ljudje zavestno držijo svoje najbližje v šahu (govorim o primeru, kjer imajo viške nepremičnin in zase zagotovljeno bivanje). In za najbližje je – po moje – najslabše, da se jim pustijo prestavljati kot kmete na šahovnici. Če le možno, je bolje skromno, pa svoje. In čez leta, desetletja si lahko ponosen, da si nekaj ustvaril, ne pa trošil čas in energijo za nekaj kar bi morda nekoč bilo lahko tvoje (kvazi zastonj, v resnici pa se izkaže, da je cena v večini primerov previsoka).
Forum je zaprt za komentiranje.