Sumim router…
Spet se po dolgem času jaz javljam s problemom…
V domači mreži (2xPC, 1xADSL modem, vse skupaj povezano z Routerjem, nek Yaht model) je promet po mreži praktično onemogočen. Sprva se je to pokazalo kot neuspešen dostop do interneta. Sicer se je povezalo, vendar več kakor googleov stran ni odprlo. Mozillinem mail clientu je pa tudi uspelo pobrati vsaj headerje nekaterih mailov. To je vse. Šel sem testirat, kako poteka promet med obema računalnikoma. Browsanje poteka zelo počasi, kakih večjih datotek sploh ne morem prenesti. Poleg tega včasih računalnika javita, da je izklopljen mrežni kabel. Dostop do kofiguracije Routerja načeloma ni moten in poteka brez težav. Poskusil sem ga tudi nekajkrat resetirati, vendar izboljšav ni. Sam močno sumim, da se je vseeno pokvaril, vendar bi rad izločil kakršnekoli druge možnosti (virusi, težave z računalnikoma, itd) preden bi šel v nakup novega.
Hvala za vse informacije.
Lahko je res router, ni pa nujno.
Lahko je tudi ena izmed mrežnih kartic na enem izmed pcjev. Včasih, če se mrežna pokvari, lahko v mrežo pošilja ogromno nenadzorovanega prometa in tako pač otežuje dostop do mrežnih stvari.
Druga varjanta je kak malware na enem izmed pcjev, ki v mrežo pošilja ogromne količine podatkov.
Jaz bi na tvojem mestu najprej izklopil pc 1 in iz mrežne potegnil njegov kabel( oz. še bolje iz routerja) in opazoval delovanje pc 2. Nato bi zadevo obrnil, ugasnil pc 2, izklopil njegov kabel in test na pc 1.
Če bo na obeh še vedno delovalo enako, potem si zelo lahko prepričan, da je to router, drugače išči krivdo v pcju, ki ga sračka.
Problemi z dostopom do interneta in pošte kot si jih opisal, so večinoma posledica neusklajenih nastavitev MTUja med Routerjem in PCjem, ne pa okvare Routerja. Na Routerju ga nastaviš preko njegove nastavitvene strani (v menuju), v Windowsih pa direktno v registrih, če tega ne znaš, pa si lahko pomagaš s pomožnimi programi. Tukaj ti prilagam link na Siolovo Help stran, kjer dobiš pod ADSL TOOLS program Dr.TCP/IP in njegova navodila, pa si jih preberi.
Seveda pa je najlažje da vprašaš prodajalca tvojega routerja, če morda pozna optimalen MTU zanj. Sicer se večini prodajalcev ne bo sanjalo o čem govoriš, nekateri pa vseeno vedo. V tem primeru ti bo zadeva začela delovati takoj, ne da bi zabil en dan s poskušanjem različnih nastavitev.
Če sem prav zastopil, se je moralo po enem letu nekaj čudnega zgoditi v Routerju, da je kar od nenada začel pošiljati paketke drugačnih velikosti kot doslej, saj mi je več kot eno leto vse čisto normalno funkcioniralo? Da se je na obeh račulanikih ta samodejna prenastavitev MTUja zgodila kar čez noč se mi zdi nekoliko neverjetno.
Kakorkoli že, še preden sem prebral tvoje sporočilo sem domov privlekel že novi router, saj smo zaradi raznih obveznosti brez interneta kakor riba na suhem, tokrat 4 portni Level One. Vse dela čisto lepo, vendar me nekaj zelo moti: prejšnji router mi je čisto lepo preusmejal tudi 128kbps radio streame brez kakršnikoli zatikanj, medtem ko pri tem tako zatika, da ni mogoče normalno poslušati in tudi že 48kbps ima občasne težave. Glede na to, da modem ni ozko grlo, bi bilo fino, da bi imel tak preusmernik, ki bi tudi to omogočal. Je morda tu potrebna nastavitev MTU, ali naj router kar lepo nesem zamenjati?
Zamenjaj, mora gret! Nima se kaj zatikat (pa si prepričan, da je router razlog – da nimaš slučajno v winsih kaj zbrklano), seveda pa boš moral za bolj kakovostno škatl’co globlje seči v pujska. No, tudi taka za 10 prešernov dela kako leto ali celo dlje, če imaš sreeečo 🙂
Dogaja se tudi to, da ga siol kaj biksa, pa po določenem času vse spet povsem normalno teče.
“pa si prepričan, da je router razlog – da nimaš slučajno v winsih kaj zbrklano”
Nisem prepričan, sumil sem router, ker sem na obeh računalnikih, ki so priključeni nanj sočasno zaznal iste simptome. Prvo sem sumil na Siol, vendar bi moralo biti po dveh polnih dneh vse brez problemov. Da bi bilo pa na windowsih kaj zbrkljano, se mi zdi pa edino možno, če bi to naredil kak virus, pa še to bi bilo nerazumljivo, saj ima en od teh dveh računalnikov povsem zbrkljano uro in datum (že kako leto).
Čudno je to, čudno… za novega Level One sem danes dal 11 jurjev, bi že moralo delat.
Kar se pa tega spletnega radia tiče, izgleda nekako tako, kot da bi z nekim chopperjem sekali signal z dokaj enakomernim ritmom.
Forum je zaprt za komentiranje.