suho sadje
Suho sadje,odvisno katero.Jabolcni krhlji nimajo veliko kalorij.Slive vec,fige veliko,orehi,mandeljni,lesniki…bombe.Malo ,ne dviga kil,vecje kolicine , pa. Priporocljivo je jesti suho sadje dnevno v primernih kolicinah,ker je vir mineralov.Natancne kolicine kalorij ,vitaminov in mineralov so opisane v vsaki boljsi k.knjigi.Svojima otrokoma ga vedno ponudim namesto bonbonov.Mali Jaka rece krhljem, mamin cingum.Se raje pa imata popecene mandeljne in malo posoljene.Sicer imamo to vsi radi.Kikiriki se lahko skrije pred to dobroto.
Lp Sanja
Suho sadje je precej kalorično. V povprečju ima okoli 257 kcal / 100 g – govorim seveda o figah, slivah, suhih marelicah. Lešniki, orehi, mandeljni pa okoli 650 kcal / 100 g. Res je, da to sadje, če ga uživaš veliko, lahko redi, saj zelo hitro dosežeš količino 100g, kalorije pa se kar kopičijo. Moraš pa še prišteti kalorije, ki jih dobiš z uživanjem ostalih obrokov hrane in potem si lahko izračunaš, ali je vnos večji, manjši ali enak porabi.
Jaz sem včasih pojedla precej suhih fig, sedaj samo še 1 ali 2 za prebavo, saj so mi presladke. Sicer pa tako in tako vsebujejo same ogljikove hidrate, vode (ker so posušene) pa zelo malo.
Suho sadje je zdravo – veliko mineralov in vlaknin vsebuje, a je pri njegovem uživanju potrebna zmernost.
Irena
Forum je zaprt za komentiranje.