Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Suho belo vino

Suho belo vino

Na pomoč! Katero je suho belo vino, ki se uporablja za kuhanje? Vina sicer (za pitje) ne maram in se nanj spoznam kot krava na boben. Imam pa veliko receptov, ki imajo sestavino suho belo vino in – jaz v popolni temi.
Katero pa vi uporabljate za kuhanje ( mislim kot sestavino oz dodatek k omakam ali školjkam ipd.)

Hvala in lep pozdrav!

Beli pinot je suho vino in tudi dober za dodajanje v kuhi.

Beli pinot je lahko dobro vino, vendar ni nujno, da je suho. Njegova dobra lastnost je, da je nežnega okusa in vonja zato ne kvari okusa. Drugače pa so primerna ali primernejša tudi druga bela suha vina. Seveda je odvisno kaj kuhamo. Poleg preostanka nepovretega sladkorja je pri vinih pomembna tudi kislina (predvsem vinska). Med slovenskimi vini so najbolj bogata s kislinami posavska vina, ki pa so kar malo zapostavljena. Poiskusi s kakšnim suhim chardonneyem, zelenim silvancem, belim pinojem ali raškim rizlingom iz bizeljsko-sremiškega vinorodnega območja. Če imaš možnost priti do odptrtega dobrega vina – tem bolje.
Sicer pa naj še kakšen kuhar kakšno reče, ker se gotovo še bolje spozna.

jest pravim takole: za morske jedi primorska vina (beli pinot, malvazija)

greš v trgovino in si na policah izbereš steklenico vino, na kateri piše da je vino SUHO…..
ni nujno da je vsak PINOT suho vino….odvisno od letine, torej od sončnih dni, koliko sladkorja je v grozdju in koliko sladkorja so kvasovke popapcale med vrenjem…..več sladkorja ko ima grozdje, večja alkoholna stopnja je lahko pri vinu….in večja alkoholna stopnja je pri vinu, več je lahko nepovretega sladkorja, ker kvasovke postanejo “pijane” lene in nehajo papcat sladkor…skratka odmrejo pri določeni alkoholni stopnji….približno tako je s tem…..tako da je lahko ista trta,torej grozdje iz istega vinograda eno leto da suho vino,drugo leto lahko polsuho….

Nekje sem prebrala, da je najbolje kuhati s tistim vinom, ki ga postrežeš k hrani!
Mogoče je kaj na tem, logično se mi že zdi, poizkusila pa še nisem.
LP

ribica, to kar trdiš, je povezano z znanjem- poznavanjem vin….kar pomeni, da moraš vedeti katero vino “gre” k določeni jedi…..
npr. kupila si zelo drago VRHUNSKO vino SLADKO traminec……za večerjo pa pripravljaš eno npr. belo ribo. katero si filirala in potrem iz ostankov naredila fond in v ta fond si dala TRAMINEC…..totalno zgrešeno…..pa tudi poleg ne bi šel tale traminec…….no jaz sem seveda sedaj navedel en tak drastičen primer, lahko pa bi nekdo tako res storil……

če pa si mislila, da bi v jed dala neko SUHO vino in to vino postregla tudi poleg te jedi, pa bi še kar šlo….

jože,

imaš pa res pedagoško žilico…
vedno kadar berem tvoje poste, se počutim tako majhno in ponižno….

veš pravijo, da najboljši poznavalci niso vedno tudi najboljši učitelji… veliko jih znanja ne zna podati učencem….

pa tri pikice…. so tudi super…. veliko ostane neizrečenega… ti da pridih skrivnostnega…

Maja7, kakšno je suho vino ti je že Jože razložil dovolj natančno zato ne bom ponavljala.
Ker praviš, da vina za pitje ne maraš bi ti predlagala, da poskusiš s kakšno literaturo s področja enologije. Vino je namreč tudi hrana (kozarček pri kosilu, večerji).
Načeloma pa je pravilo k belemu mesu, ribam belo vino, k rdečemu mesu rdeče vino. Predlagali bi ti, da za začetek k ribam oz. školjkam poskusiš kupiti kakšno buteljko savignona, chardoneya, pinota. In res je, da tisto vino, ki si ga dodal hrani kasneje serviraš pri kosilu.

NINA, sory če se pučutiš majhno in ponižno….bo treba obiskati kakšnega psiho….sicer pa jaz nisem učitelj…

Uh, zmeda. Hvala lepa za odgovore, ampak po mojem bo še najbolje tako,kot je rekel Jože-kupim tistega, kjer na nalepki piše, da je suho. Enolla, hvala za nasvet, ampak vino me tako daleč, da bi o njem brala, sploh ne zanima, ampak samo izključno kot sestavina za pripravo kakšne jedi. Sicer ga ne pijem pa samo iz preprostega razloga – okus mi je zanič. Ponavadi me ljudje prepričujejo,da tole je pa domače, ali pa, probaj tole, ta ti bo všeč, ampak lahko je ZLATO VINO – meni ni dobro pa amen. Veliko rajši kdaj (sploh poleti) spijem kakšen kozarec piva.

Torej, še enkrat hvala in lep pozdrav!

Sedaj sem se spomnila. Na začetku vsake večje kuharske knjige npr. od Felicite Kalinšek je v uvodnih poglavjih opisano tudi nekaj o vinu (vrstah vin, suha vina, desertna, …) tako, da si za začetek čisto dovolj lahko s tem pomagaš, preden se zapodiš med police trgovine in za pripravo ribjih specialitet kupiš rumeni muškat : )

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close