Najdi forum

suhe jabolke

Zanima me kako se doma v pečici naredijo suhe jabolke?

Jaz jih kar na radiatorju, ne v pecici:
jabolka narezes na krhlje, odstranis peske in jih das na zmerno topel radiator. Nasi radiatorji imajo na vrhu mrezico, tako da se da gor postavljat jabolka. Soseda, ki nima mrezice, je pa nanizala krhlje na vrvico in jih obesila na radiator. Traja 2-3 dni, da se posusijo, cim tanjsi so krhlji, tem hitreje so suha.

Pozdravljena! Ne vem,ce ti bom kaj prida pomagala.Sama susim sadje v elektricnem biosusilniku in to ze par let zelo uspesno.Lahko susis tudi v pecici pri temperaturi 60 do 70 stopinj.Narezane neolupljene krhlje zlozis na resetko(najbolje bi bilo leseno),ker je tisto od pecice preredko in bi padalo ob susenju.Pomagas si tudi tako,da napnes gazo ali redko tkanino cez kovinsko ,ki je v pecici.Nikakor ne smes dati v pekac,ker mora zrak kroziti.Krhlji bodo malo porjaveli zaradi oksidacije.Temu se lahko izognes,ce krhlje za nekaj casa polozis v z limoninim sokom okisano vodo,a se veliko vitaminov izluzi.
Tudi ne vem,ce je sedaj perimeren cas za susenje jabolk,ker so ze kasasta.
Saj si mislila krhlje in ne cela jabolka? Cas susenja je odvisen od marsicesa.Pravilno posuseni krhlji so prozni na otip in se ne smejo lomiti.Ko so ohlajeni ,jih je najbolje shraniti v celofanske vrecke(zascita pred molji)ali v steklen kozarec,ki ga dobro zapres.Od casa do casa poglej,ce ni kaj plesnivo(ce ni prav posuseno).To bi bil moj skromen prispevek.Ce ga bos upostevala,ti zelim uspeno delo.
Lep pozdrav babi

Ursina ideja z nitko je imenitna.Lahko bi tudi v pecici poskusila.Naredis nekaj nizov in jih privezes na kovinsko reseto,ki je v pecici. babi

Ursa,midve sv a pa casovno usklajeni.Post sva poslali istocasno.Tvoj z daljne Svedske me je prehitel.Lep pozdrav babi

Ja, pa res. :))))

Zdaj me pa nekaj casa najbrz ne bo online, ker je jutri tukaj ze praznik in v ponedeljek tudi. Tako da samo se zelim tebi, Babi, pa tudi vsem ostalim, ki tole berete, vesele in lepe praznike!

Babi,

nekaj me zanima. Tudi jaz imam električni sušilnik za sadje in zelenjavo, pa me vedno muči, kaj je bolje storiti – pustiti zgoraj reže za zrak odprte ali pustiti, da zrak kroži? Preizkušala sem že oboje, pa nisem zaznala kakšne velike razlike. Kaj je oz. bi bilo bolje?

lp,

Lea

SUHA JABOLKA in ne suhe jabolke bi bilo mnogo lepše slišat oz.prebrat.

Če le imaš prostor zanj si nabavi el.sušilnik za sadje, zelenjavo.
Intenzivno ga uporabljam že četrto leto. Koncem poletja sušim hruške, breskve,slive, gobe, zeleno, petršilj….hranim pa vsako rundo sušenja v svoji papirnati vrečki (od kruha), vse skupaj pa zložim v kartonsko škatlo, pa lepo obstoji do porabe.
Tak sušilec je takrat stal v akciji 12.000 SIT. Lani sem jih videla po 17.000 SIT.
Če imaš svoje sadje se zagotovo splača.
Vsaj vem, da je čisto…..
Alenka

Lea,pozdravljena!
Ne vem,ce imava enaka susilnika.Moj je star 14 let” AEG model ABC”.Ima 4 okrogle pladnje in vsak ima rezo za zrak.Na vrhu je pokrov s nekaksnim fenom.Ima termostat za nastavitev temperature in uro (12 ur),ki jo tudi lahko nastavim.Kaksnih dodatnih rez nima,ker so ze na obodu pladnjev,ki stojijo eden na drugem.Zelo dobro funkcionira in se se ni pokvaril.Tudi prilozena navodila so odlicna.Susim prkticno vse sadje in imamo krasen sadni caj.Tudi gobe se odlicno susijo.Navadno susim preko noci in zjutraj v kuhinji krasno disi.
Posojam ga tudi sestri in prijateljici;torej amortizacija popolna.Ce bo nehal delati,si bom takoj omislila novega.Mi lahko opises svojega in znamko?
Iona,lahko poves se ti znamko svojega susilnika?
Lep dan obema babi

Hej,Alenka
Prejle sem se zmotila in ogovorila Iono,zdaj pa vidim,da imas ti susilnik.Mi lahko zaupas svoj model?Hvala!
Iona je popravila naslov teme;saj tudi meni ni vsec suhe jabolke.
Lep dan babi

Ko pridem domov iz službe bom pogledala in javim!

Neverjetno, kako hitro so minili prazniki – pa kaj dela sem imela, obisk tu, obisk tam….
Moj sušilnik je Corona in sem z njim zelo zadovoljna. Vizuelno je tak, kot si ga opisala.
V času zorenja hrušk in breskev pa ga imam polno zasedenega – glede na mojo zmožnost rezanja. Sušim vselej čez noč, sadje pa razrežem na bolj tanke krhlje…cca.deb.o,5 cm. S sušenjem vsako drugo noč se mi nabere nekaj kg suhega sadja.
Precej ga razdajam prijateljem, mami…sedaj imam v kuhinji še morda 2 pešici hrušk in še to zato, ker jih ne dam na mizo……ha, ha,
Uf, to zveni, kot da sem do mojih Gorenc…pa ne drži….Lepe dneve!
Alenka

Pozdravljena Alenka!
Tudi jaz susim od visenj,krhljev marelic,breskev, jabolk,majhnih hrusk in celih sliv.
Sem zelo zadovoljna,kot ti.Izbrancem,ki to cenijo, podarim v licnih vreckah za zimske praznike;so zelo hvalezni .Susenje se mi zdi zelo preprost nacin predelave. Lep dan babi

Zanimivo! Na višnje pa še nisem pomislila. Kako ti uspejo? Jih pustiš s koščicami.
Lani sem sušila eno vrsto divjih rumenih sliv, pa sem jih morala presušiti, sicer se je iz njih še cedilo….Pa je bilo na koncu za jest presuho – moja mama jih je z veseljem porabila za kompot.
Letos poskusim višnje!

Hvala za idejo! Prosim, reci mi le za kaj jih uporabiš?

Lepe dneve z vnukom!
Alenka

Alenka,hej! Visenj ne razkoscicim,se hitro posusijo,niso najlepse na pogled,ampak naredijo z ostalim nasekljanim sadjem slasten sadni caj.Visnje kuham cele s koscico,ki da svboj poseben okus.
Zelooo aromaticno!!! Lep dan babi

Zanimivo!
Hvala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close