suhe jabolke
Jaz jih kar na radiatorju, ne v pecici:
jabolka narezes na krhlje, odstranis peske in jih das na zmerno topel radiator. Nasi radiatorji imajo na vrhu mrezico, tako da se da gor postavljat jabolka. Soseda, ki nima mrezice, je pa nanizala krhlje na vrvico in jih obesila na radiator. Traja 2-3 dni, da se posusijo, cim tanjsi so krhlji, tem hitreje so suha.
Pozdravljena! Ne vem,ce ti bom kaj prida pomagala.Sama susim sadje v elektricnem biosusilniku in to ze par let zelo uspesno.Lahko susis tudi v pecici pri temperaturi 60 do 70 stopinj.Narezane neolupljene krhlje zlozis na resetko(najbolje bi bilo leseno),ker je tisto od pecice preredko in bi padalo ob susenju.Pomagas si tudi tako,da napnes gazo ali redko tkanino cez kovinsko ,ki je v pecici.Nikakor ne smes dati v pekac,ker mora zrak kroziti.Krhlji bodo malo porjaveli zaradi oksidacije.Temu se lahko izognes,ce krhlje za nekaj casa polozis v z limoninim sokom okisano vodo,a se veliko vitaminov izluzi.
Tudi ne vem,ce je sedaj perimeren cas za susenje jabolk,ker so ze kasasta.
Saj si mislila krhlje in ne cela jabolka? Cas susenja je odvisen od marsicesa.Pravilno posuseni krhlji so prozni na otip in se ne smejo lomiti.Ko so ohlajeni ,jih je najbolje shraniti v celofanske vrecke(zascita pred molji)ali v steklen kozarec,ki ga dobro zapres.Od casa do casa poglej,ce ni kaj plesnivo(ce ni prav posuseno).To bi bil moj skromen prispevek.Ce ga bos upostevala,ti zelim uspeno delo.
Lep pozdrav babi
Če le imaš prostor zanj si nabavi el.sušilnik za sadje, zelenjavo.
Intenzivno ga uporabljam že četrto leto. Koncem poletja sušim hruške, breskve,slive, gobe, zeleno, petršilj….hranim pa vsako rundo sušenja v svoji papirnati vrečki (od kruha), vse skupaj pa zložim v kartonsko škatlo, pa lepo obstoji do porabe.
Tak sušilec je takrat stal v akciji 12.000 SIT. Lani sem jih videla po 17.000 SIT.
Če imaš svoje sadje se zagotovo splača.
Vsaj vem, da je čisto…..
Alenka
Lea,pozdravljena!
Ne vem,ce imava enaka susilnika.Moj je star 14 let” AEG model ABC”.Ima 4 okrogle pladnje in vsak ima rezo za zrak.Na vrhu je pokrov s nekaksnim fenom.Ima termostat za nastavitev temperature in uro (12 ur),ki jo tudi lahko nastavim.Kaksnih dodatnih rez nima,ker so ze na obodu pladnjev,ki stojijo eden na drugem.Zelo dobro funkcionira in se se ni pokvaril.Tudi prilozena navodila so odlicna.Susim prkticno vse sadje in imamo krasen sadni caj.Tudi gobe se odlicno susijo.Navadno susim preko noci in zjutraj v kuhinji krasno disi.
Posojam ga tudi sestri in prijateljici;torej amortizacija popolna.Ce bo nehal delati,si bom takoj omislila novega.Mi lahko opises svojega in znamko?
Iona,lahko poves se ti znamko svojega susilnika?
Lep dan obema babi
Neverjetno, kako hitro so minili prazniki – pa kaj dela sem imela, obisk tu, obisk tam….
Moj sušilnik je Corona in sem z njim zelo zadovoljna. Vizuelno je tak, kot si ga opisala.
V času zorenja hrušk in breskev pa ga imam polno zasedenega – glede na mojo zmožnost rezanja. Sušim vselej čez noč, sadje pa razrežem na bolj tanke krhlje…cca.deb.o,5 cm. S sušenjem vsako drugo noč se mi nabere nekaj kg suhega sadja.
Precej ga razdajam prijateljem, mami…sedaj imam v kuhinji še morda 2 pešici hrušk in še to zato, ker jih ne dam na mizo……ha, ha,
Uf, to zveni, kot da sem do mojih Gorenc…pa ne drži….Lepe dneve!
Alenka
Zanimivo! Na višnje pa še nisem pomislila. Kako ti uspejo? Jih pustiš s koščicami.
Lani sem sušila eno vrsto divjih rumenih sliv, pa sem jih morala presušiti, sicer se je iz njih še cedilo….Pa je bilo na koncu za jest presuho – moja mama jih je z veseljem porabila za kompot.
Letos poskusim višnje!
Hvala za idejo! Prosim, reci mi le za kaj jih uporabiš?
Lepe dneve z vnukom!
Alenka
Forum je zaprt za komentiranje.