suha zelišča in zelenjava
Pozdravljeni,
Ker nimam možnosti za vzgojo svežih zelišč, me zanima kakšno je vaš mnenje o uporabi suhih – suh peteršilj, suh česen, suha čebula, suho korenje, petršiljeva korenina ipd.
Je učinek suhih zelišč še vedno takše kot svežih ali se izgubi? Jih sami uporabljate?
Hvala za vse dragocene nasvete!
Vse omenjeno dobiš sveže čez vse leto. Tudi jaz mislim, da je zmrzovanje boljša izbira kot sušenje.
Vsaj česen dobiš v bolje založenih trgovinah tudi zmrznjeno sušen – bistveno boljša aroma kot sicer suh česen (prav tako velja za ostala zelišča, ki se jih dobi pripravljena na tak način – bistveno več arome imajo).
Zelišča si pa tudi v bloku lahko omisliš v lončkih – timijan, rožmarin, baziliko, drobnjak, peteršilj…
Hm, korenje, česen, čebulo smo vedno uporabljali samo sveže, celo leto. Tudi v bloku (je pa res, da je stalno delo z njimi). Kupovala sem sproti, v omarici spodaj sem vedno imela 3 čebule in 2 česna, v hladilniku pa 3 korenčke (in 1 por). To so tudi moje osnovne začimbe.
Kljub vrtu (sedaj pozimi) kupujem sveži peteršilj, ga postavim v kozarček z vodo in na okensko polico (lahko kamorkoli, tudi na pultu) – pa imamo kuhinjski cvetlični aranžma 🙂 Res je kot šopek v vazi, prav lepo zgleda. Če kdaj nasekljam preveč peteršilja (tudi poleti), ga pustim kar posušiti in zbiram v steklenem kozarčku, včasih pa le prav pride za kakšno enolončnico. Suh peteršilj se po aromi sicer ne more primerjati s svežim (ne moreš ga recimo potresti po kuhani jedi), a za enolončnice ipd., kjer se zares kuha, gre. Tudi zamrzovanje peteršilja in drobnjaka se obnese.
Bazilika je posušena čisto zanič. Lani sem v Sparu kupila eno zanikrno sadiko v lončku, v kuhinji na oknu se je naredila v pravo (in okusno) lepotico. Drugače sem baziliko poleti vložila v oljčno olje (manjši kozarček, plast celih listov, malo olja, tu in tam sem malo solila, na koncu zalila, da je bilo vse pokrito; v hladilniku se je odlično obdržalo).
Majaron, timijan ipd. zelišča so suha menda še bolj aromatična kot sveža.
Tako pri nas, izbereš in prilagodiš pa sama. LP Mimi
Ja saj problem ni toliko, da ne bi kupovala sveže zelenjave. Samo zanimalo me je kakšna je kaj ta suha varianta.
Zelišča vem, da bi lahko imel v lončkih, tudi ideja v kozarcu vode ni slaba. Samo kaj ko bi bil največji uživalec maček, ki mora vse poskusiti, od rož do peteršilja.
Nikoli nisem uporabljala suhih zelišč, samo timijan, majaron in lovorov list. Petršilja, drobnjaka in teh variant pa ne. Zato me je zanimalo kako se kaj obnesejo.
Sama uporabljam zamrznjena suha zelišča (Hofer ima ogromno izbiro), ker pač nimam možnosti uporabe svežih, saj imamo mačkona, ki mu je tudi vse kar je zelenega dobro za pogrickat. Svojo travo pa ignorira, če zavoha kaj drugega zelenega v bližini. Edino baziliko in rožmarin imam v sezoni sveža, v lončku na balkonu. Seveda primerno zaščitena pred našim požeruhom. :-))
Za zimske čase si pripravim baziliko v olju in se krasno obnese. Za druge interventne uporabe pa si pripravim zamrznejno mešanico čebule, česna, pora, gomolja zelene, peteršiljeve korenine, včasih tudi korenčka (korenju se načeloma izogibam ker ima kuhan zelo visok GI). Vse skupaj zmeljem in nadevam v vrečkice za enkratno uporabo in mešanica za kake zrezke v omaki, juhice, rižote ipd. jedi je takoj pri roki. Za hitro uporabo imam v hladilniku vedno tudi nasekljan česen, zalit z oljem.
Seveda pa uporabim tudi klasične sušene začimbe, kadar ni drugega pri roki. Jih je pa potrebno jedi dodati precej pred koncem kuhanja, da razvijejo polno aromo.
Še na peteršilj sem pozabila. Tega si v jeseni vedno posušim v mikrovalovni pečici (prosim, da se nasprotniki MV ne oglašajo) in ga zdrobljenega hranim v steklenem kozarcu, ki se dobro zapre. Je precej bolj aromatičen, kot tisti suhi, ki ga dobiš v trgovini. Če pa je le možno, uporabim svežega, katerega šopek hranim v vratih hladilnika, v kozarcu vode. Se kar dolgo obdrži, čeprav pa izgubi še tiste vitamine, kolikor jih po obiranju sploh še premore.
lp
Ojla, Julija, prvič slišim za sušenje peteršilja v MV. A to daš noter cel šopek, vklopiš na ??? in potem posušenega zdrobiš? Ali obratno?
Česen v olju pa samo nasekljaš in zaliješ z belim oljem? Seveda, saj ga potem tako večinoma prepražimo na malo olja 🙂 Kako dolgo se pa tole obdrži?
Snežakinja, po moje se suha zelišča (razen majarona, timijana, lovorja, rožmarina in takih) ne obnesejo preveč, če imaš drugo možnost. Če je nimaš, je seveda dobro oz. bolje kot nič.
LP Mimi
Mimi, peteršiljeve vejice dam v MV v eni plasti na papirno brisačko in vključim na polno, za kaki dve minutki. Potem pogledam, če je krhek, sicer postopek še malce podaljšam. Odvisno je ali je bolj “debel” ali “tanek”. Tista najmočnejša stebelca odstranim. Posušenega potem zdrobim in v kozarec z njim.
Česen nasekljam kar s paličnjakom. Običajno uporabim enih 5 precej velikih glavic in bi bilo ročno sekljanje preveč zamudno. Ga pa ne zmeljem v pasto. Morajo ostati koščki. Potem dam v kozarec in zalijem z oljem (belim ali oljčnim). z ročajem dolge žličke delam v gmoto luknjice, da pride olje povsod do dna. Tako pripravljen česen se obdrži sigurno 1 mesec, mogoče tudi dlje, ampak jaz to količino v tem času porabim.
lp
MimiN, ravno sem prinesla eno tako zanikrno baziliko domov, letos sem se odločila še za škrlatno, poleg navadne, imam pa tudi že origano, petršilj, rožmarin je prezimil, koriander imam tudi že v zemljici, mi sicer imamo vrt in doma tudi kmetijo, samo zelišča imam potaknjena še v loncih in koritih, da so vedno pri roki.
Tudi jaz imam kar nekaj zelišč doma. Poleti jih je veliko svežih, sedaj pa je zadeva malo okrnjena. Je pa res, da je letošnjo pomlad že zrasel in seveda tudi prezimil timijan in drobnjak. Ostalo pa uporabljamo zamrzjeno ali posušeno.
Sušimo za zimo timijan, majaron, origano, lovor,rožmarin
Damo v skrinjo sveže baziliko, peteršilj, drobnjak
Čebulo, česen, korenje pa kupimo sproti sveže.
Ravno včeraj sem si ogledovala v Merkurju bogato ponudbo zelišč v lončkih – drobnjak, bazilika, timijan, majaronov več vrst…. Zelo so me mikala. Ampak ko sem se spomnila na našega štirinožnega uničevalca zelenja doma, so se mi kar zasmilila in sem jih raje pustila na poličkah….
Imajo pa res bogato ponudbo.
Poglejte,
sama uporabljam od zelišč morsko sol z algami, v kateri so tudi vsa zelišča in Vegete in tega sranja več ne uporabljam. Ta sol je švicarskega porekla in je odlična.
Sama si jo redno kupujem in naročam in tega sem navadla že celo familijo. Vsi so zadovoljni, ker je okus blazen.
Lahko jo naročam še komu če kdo želi. Javi se mi naj samo na mail, ki je profilu, da se dogovorimo.
Lp
Dobro zate, S, ampak me smo govorile o vzgoji zelišč po lončkih in vrtičkih. Kar se pa soli tiče, je jaz praktično ne uporabljam, ker se da hrano čisto lepo drugače začiniti. In pa tudi Vegete&co pri nas nikoli nismo imeli, razen domače, ki pa po moji dokaj zdravi pameti ne paše v kategorijo, ki si ji jo ti pripisala. Takih izrazov pa po forumu nič kaj rada ne berem, uporabljam pa še manj, se da povedati tudi durgače, predvsem pa lepše.
Forum je zaprt za komentiranje.