Stvarni in pravni pregled nepremičnine
Zanimivo vprašanje, ki bi ga bilo dobro postaviti tržni inšpekciji ali pa Ministrstvu za okolje in prostor.
V ugotavljanje pravnega stanja nepremičnine zagotovo spada preverba stanja v zemljiški knjigi in zemljiškem katastru.
Kaj točno pa naj bi obsegalo ugotavljanje dejanskega stanja nepremičnine, bi pa težko rekla. Mislim, da ugotavljanje ali je stavba zgrajena skladno z izdanim gradbenim dovoljenjem že malce presega delo nepremičninskega posrednika, razen mogoče v primerih, ko je več kot očitno, da stavba ni zgrajena skladno z pridobljenim gradbenim dovoljenjem ali pa takrat ko nekdo tretji postavi dvom v to (npr. ko so velika odstopanja od gradbenega dovoljenja ali ko npr. sosed opozori posrednika na določene nepravilnosti pri gradnji…). To je moje mnenje, lahko pa da uradni organi to zadevo tolmačijo drugače. Verjetno pa se bo s časom glede tega izoblikovala tudi sodna praksa.
Ker tudi sama kupujem…
No, naletela sem celo na toliko informirano agentko, ki ji ni bilo vse jasno v zvezi z darilno pogodbo za nepremičnino in je ni hotela več prodajati. Prijateljica pa recimo mirno prodaja hišo brez urejene služnosti do dvorišča, in to tudi prek raznih agencij, pa je ni še nihče nič vprašal.
Mene recimo zanima, ali je agent dolžan preveriti priključke (ali so priklopljeni elektrika, voda, plin, kabelska, telefon,.. če je tako pač oglaševano) in plačane obveznosti? Vem, da v pogodbi kupiš bremen prosto stanovanje, ampak žal priključka ne odklopijo lastniku, temveč odjemnemu mestu…
Forum je zaprt za komentiranje.