Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija stvarna napaka ali reklamacija

stvarna napaka ali reklamacija

mi lahko kdo razloži razliko…imam prenosnik star manj kot leto ina se je začel sam izklapljat. svetujejo mi naj prijavim stvarno napako..ker se ne spoznam ne vem na kaj se lahko sklicujem? kaj pa če je moja napaka, kaj če sem si kaj takega naložila kar mu škoduje…imam antivirusni program avast ki ne najde nobenih napak…

Lahko se sklicuješ na skrito stvarno napako ali pa uveljavljaš pravice iz garancije, ker stvar ne dela tako, kot bi morala. Slednje je načeloma lažje (se da s servisom prej zmenit).
Če je pa tvoja napaka, ti bodo tako ali tako povedali 🙂

Ma ne moreš reč, da je skrita napaka, če ti po enem letu ne dela več kot na začetku – v tem času pa daš gor milijon stvari.

Saj če imaš garancijo in ti bodo zrihtali na servisu, ampak smešno mi je brat o neki reklamaciji oz. stvarni napaki. Če bi blo kej narobe, bi to opazila že prej.
Pri računalnikih pa je tako, da ti lahko kaj hitro “kaj “crkne” ali pa sam “upočasniš” računalnik… sploh v drugem primeru je hecno govorit o reklamaciji.

GARANCIJA za brezhibno delovanje se občutno razlikuje od odgovornosti prodajalca za STVARNO NAPAKO na stvari. Če se na kupljenem izdelku pojavi napaka ima kupec vselej možnost IZBIRE, ali bo uveljavljal garancijo za brezhibno delovanje stvari ali pa prodajalčevo odgovornost za stvarno napako.

Za katero izmed možnosti se bo odločil, je odvisno od kupčevih preferenc ter interesov. Če ima stvar denimo napako, ki kupca moti, a ne v tolikšni meri, da stvari ne bi mogel uporabljati, je morda za kupca smotrneje zahtevati znižanje kupnine na podlagi odgovornosti za stvarno napako, kakor pa uveljavljati jamstvo na podlagi garancije. Nadalje, garancija za brezhibno delovanje stvari ne omogoča odstopa od pogodbe, kot je to mogoče pri uveljavljanju odgovornosti prodajalca za stvarno napako na stvari.

Koristno je izpostaviti, da prodajalec odgovarja za stvarno napako na stvari glede vsake prodane stvari (razen če stranki to odgovornost izključita). Na drugi strani je garancija za brezhibno delovanje stvari omejena na izdelke, za katere tako določa podzakonski akt, ki ga izda minister za gospodarstvo.

Nadaljnja razlika je glede subjekta, pri kateremu kupec uveljavlja svoje pravice. V primeru garancije lahko svoje pravice uveljavlja tako pri proizvajalcu kot tudi prodajalcu, v primeru odgovornosti prodajalca za stvarno napako pa že po naravi stvari pravice ni moč uveljavljati drugače kakor proti prodajalcu.

Na strani kupca je torej da sprejme odločitev: Garancija za brezhibno delovanje stvari ali odgovornost prodajalca za stvarno napako na stvari.

Vir: http://aljazmarn.com/garancija-ali-stvarna-napaka/2008/05/
ZvPot: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200498&stevilka=4288

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close