Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Študijski dopust

Študijski dopust

Šolam se v interesu delodajalca. S kadrovske so mi sporočili, da mi po kolektivni pogodbi Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja v republiki Sloveniji ne pripada študijski dopust za zagovor magistrskega dela, ker to ni izrecno napisano v kolektivni pogodbi. Jaz pa sem nekje prebrala, da se zagovor magistrskega dela šteje kot dan izpita, torej je zagovor magistrskega dela opravljanje izpita, za kar mi po tej kolektivni pogodbi pripada 10 delovnih dni dopusta. Ali to drži?

Seveda ti pripada, sploh zato, ker se šolaš zaradi interesa delodajalca. pripada ti tudi dopust pred vsakih prvim izpitom itd.

Kopiram iz Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja:
http://predpisi.sviz.si/vzgoja%20in%20izobrazevanje/splosno/1.html

Dopust je odvisen od tega, ali te je na izobraževanje napotil delodajalec ali pa si se odločila sama (ne glede na to, da v isti smeri, kot pa delaš).

a) Izobraževanje v interesu zavoda in napotitev na izobraževanje

55. člen

Delavcu, ki se izobražuje za pridobitev javno veljavne izobrazbe v interesu zavoda in delavcu, ki je na izobraževanje napoten s strani zavoda, pripada:
– za vsako prvo opravljanje izpita na ravni izobraževanja do V. stopnje – 3 delovni dnevi,
– za vsako prvo opravljanje izpita na višji ali visoki stopnji izobraževanja – 5 delovnih dni,
– za zaključni izpit na ravni izobraževanja do V. stopnje zahtevnosti – 10 delovnih dni,
– za diplomo na višji ali visoki šoli – 15 delovnih dni,
– za vsako prvo opravljanje izpita na podiplomskem študiju – 10 delovnih dni,

– za pripravo magistrske naloge – 25 delovnih dni,

– za pripravo doktorske disertacije – 35 delovnih dni.

Delavcu pripada tudi povračilo stroškov šolnine, razen če zavod sam krije te stroške.

Če je izobraževanje organizirano med delovnim časom, se čas izobraževanja šteje v redni delovni čas, delavec pa ima enake pravice, kot če bi delal.

b) Izobraževanje v lastnem interesu

55a. člen

Delavcu, ki se za pridobitev javno veljavne izobrazbe izobražuje v lastnem interesu, zavod omogoča izobraževanje v skladu s svojimi možnostmi.
Zavod lahko z delavcem iz prejšnjega odstavka sklene pogodbo o ureditvi medsebojnih pravic in obveznosti.

Če se z zakonom za posamezno delovno mesto na področju vzgoje in izobraževanja pogoji za opravljanje dela spremenijo in se predpiše zahtevnejša stopnja strokovne izobrazbe, kot je veljala ob sklenitvi delovnega razmerja delavca za to delovno mesto, potem pripada delavcu, ki se za dosego te strokovne izobrazbe izobražuje v lastnem interesu:

– za vsako prvo opravljanje izpita 2 delovna dneva,
– za pripravo na zaključni izpit 7 delovnih dni,
– za pripravo diplome 10 delovnih dni.

S pogodbo iz drugega odstavka se te pravice lahko določijo za delavca tudi ugodneje.

Pozdravljeni.

Da malo obnovim to temo, ker mene tudi zanima par stvari glede tega dopusta.

Torej, trenutno sem zaposlena v proizvodnji za določen čas preko agencije za zaposlovanje. Letos sem se odločila, da dokončam študij, katerega sem par let nazaj prekinila zaradi osebnih razlogov. Študij si sama financiram. Čaka me še veliko pisanja – napisati moram seminarsko nalogo, poročilo o praksi, manjka mi pa tudi še 1 izpit. To moram še opraviti, preden bom prišla do pisanja diplome. Ker že več kot pol leta delam na 3 izmene, nikakor nimam dovolj časa, da se spravim k stvari, ko se pa že spravim, pa nikamor ne pridem s pisanjem (občudujem tiste, kateri uspešno doštudirajo ob delu). Kot vidim, se dopust dodeli samo za pisanje diplome, vendar bi meni prišel prav tudi med tem pisanjem… Ali obstaja dopust za takšne primere? V tem času bi mi najbolj odgovarjalo, če bi delala samo zjutraj. Ali lahko oddam prošnjo tudi za to, in me premestijo na kakšen drug oddelek? In glede na prebrane člene zakona vidim, da mi pripadata 2 dneva dopusta za izpit. Koliko časa prej je treba oddati prošnjo? Ker sem zaposlena prek agencije, predvidevam, da jo oddam njim.

Hvala za odgovore

Bilo bi super, če bi povedala, kje piše, da ti pripadata 2 dneva za izpit. Načeloma, če se izobražuješ v lastnem interesu, potem imaš po sedaj veljavnem zakonu zgolj pravico do odsotnosti iz dela ob dnevih, ko prvič opravljaš izpit (glej 172. in 173. člen ZDR).

Da pa bi zate veljala kaka kolektivna pogodba, pa ne verjamem, saj praviš, da delaš preko agencije. Drugače pa itak, da lahko oddaš kakršnokkoli že hočeš prošnjo delodajalcu. Drugo pa je, če ti bodo ugodili.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close