Študij medicine
Pozdravljeni,
letos sem zaključil 3. letnik in me zanima študij medicine. Koliko je učenja, ali veliko študentov ne zaključi študija, koliko je ponavljanja letnika. Zanimam se tudi za študij farmacije. Ali je lažji od medicine? Medicina me zelo zanima, verjetno mi bo tudi vseeno zbrati dovolj točk za sprejem, vendar se bojim, da bi bil lahko študij medicine prezahtevna. Če kdo ve kaj več o tem, Vam bom zelo hvaležen.
Lep pozdrav
Nimaš nobenega znanca, svojega zdravnika za informacije iz prve roke?
1) vsak letnik je hujši, ni primerjave z gimnazijo, maturo. Si nisem mislila, da že v 3. letniku ne bom več vedela, kaj je vikend, petek. Stres, konstantno odrekanje, življenje v popolnem nasprotju z dejavniki tveganja. Pika na i še epidemija.
2) na začetku je že taka selekcija, da je prehodnost več kot 90%. Problem so določeni predmeti. Se splača redno napredovat, ker je 6 let dolga doba in imaš samo 1 bonus.
3) glede na dolgi rok te v farmaciji žal čaka manj trpljenja.
Choose wisely.
Vrabček, 04.07.2021 ob 15:38
Nimaš nobenega znanca, svojega zdravnika za informacije iz prve roke?
1) vsak letnik je hujši, ni primerjave z gimnazijo, maturo. Si nisem mislila, da že v 3. letniku ne bom več vedela, kaj je vikend, petek. Stres, konstantno odrekanje, življenje v popolnem nasprotju z dejavniki tveganja. Pika na i še epidemija.
2) na začetku je že taka selekcija, da je prehodnost več kot 90%. Problem so določeni predmeti. Se splača redno napredovat, ker je 6 let dolga doba in imaš samo 1 bonus.
3) glede na dolgi rok te v farmaciji žal čaka manj trpljenja.
Choose wisely.
A ne znaš slovenske stavke pisat…
Eni pravijo da so prvi trije letnik težki potem je pa lažje, pa sploh ni tako, ker v 4. l je snovi skoraj kot za 2. in 3. letnik skupaj. Tam povrečno pride nekje 800 strani literature na izpit, tiste dodatne diapozitivi predavanj, kakšne izpiske ne štejem (eni izpiti tudi 1.300 strani in več), nekateri izpiti se pa da tut s kakšnimi 400 strani zapiski skoz pridet.
Pač poseben študij za poseben tip ljudi. Tam 360 ur na mesec računaj, da jih boš za fakulteto na mesec porabil( predavanja, vaje, seminarji,…). Pa ne nasedaj tistim, ki pravijo da se “malo” učijo.
Jaz bi se mogoče še enkrat odločil raje študiral veterino (prijatelj je študiral) ali stomatologijo (cimra iz srednje je študirala), ta dva programa imata prve tri lete podobne predmete ampak ne gredo pa tako v podrobnosti. Pa tudi nek program laboratorijska biomedicina je ena študirala in to kar je ona vložila časa za 3 leta študija, boš tukaj imel en letnik pod streho. Še lažje je pa visoka zdravstvena pa tudi zelo zanimiv poklic in zelo dobre plače.
Če te veseli, kar pogumno. Ni tako težko. Od naravoslovja je medicina morda res najtezja (ce matematike ne stejes sem), predvsem zaradi mase snovi, ki se zahteva na izpitih. Ni pa to tako težek śtudij, kot so inženirski, tehnični faksi. Sem imela 2 študenta doma, en na medicini, drugi na elektro. In se je ta na elektro več učil, predvsem pa tako težke stvari, da res niso za vsakega. Na medicini pa ni težka snov, je samo obsežna, če imaš kondicijo za učenje, spomin in si sprejet(pomeni, da si odl v gimnaziji in se znaš naućit za petke), ti bo sigurno ślo. Samo s temi lastnostmi ti pa na elektro faksu npr. sigurno ne bi šlo, tam moraš imeti še res visokIQ. Toliko v info, da se rešiš fame o neverjetni težavnosti študija medicine. So drugi , težji faksi, samo tam ne jamrajo tako, ker se že vpišejo najbolj pametni, ostali odpadejo v prvem letniku takoj.
Glede učenja in izpitov so ti že odgovorili, sama sem imela podobno izkušnjo. Razmisli pa tudi o tem kaj poklic zdravnika pomeni. Si ga sposoben opravljat?
Jaz z izpiti nisem imela težav. Klinične vaje v 3. letniku pa so bile tiste, ki so me od tega poklica odvrnile.
Teorijo se napifla vsak. Poklic zdravnika pa zahteva veliko več kot samo to. Soočiti se moraš z marsičem, ogromno je odrekanja, ogromno stresa, vidiš marsikaj, tudi smrt.
Vsakega zdravnika cenim in spoštujem, saj sem iz prve roke izkusila, kaj to pomeni. Gre za izjemno specifičen poklic, ki zahteva celega človeka. Svetujem ti, da se zanj odločiš, ker si tega želiš, ne zato, ker “boš zbral dovolj točk”.
Izberi si poklic, ne faksa. Srečno!
Ocene iz gimnazije na fakulteti ne pomenijo nič, saj v večini primerov ne odražajo dejanskega znanja, sploh pa ne na nivoju (resne) fakultete. Ne zanašaj se na to, da če si v gimnaziji odličnjak, da bo šlo na faksu gladko. Na smereh kot je medicina šteje dejansko znanje, brihtnost in volja.
Pa ne govorim tega, da bi ti jemala pogum, ampak da realno razmisliš o situaciji dokler imaš še čas.
Na nobenem resnem faksu ne moreš spati na lovorikah. Je potrebno fajn delati. Dejstvo pa je, da če si odlicen ali celo zlati maturant, da imaš v sebi potencial za učenje in pomnenje. In če se kot tak resno lotiš študija medicine, veliko časa in energije vložiš v učenje, pa da ni osebnih ovir, v smislu strah pred ogovornostjo, smrtjo,.. sigurno uspeš. Ni potrebno biti izjemno inteligenten, kot zgoraj v enem postu berem in se strinjam, da je to potrebno za tehnične fakultete.
To da pri medicini je sam ena obsezna snov in da ni miselno zahtevno je larifari. Strojnistvo, elektro bi vecina medicincev nardila z njihovim tempom učenja z lahkoto. Seveda se najde en kup takih ki jim fizika ne gre, v vecini pa so na medicini tiste bistre glavce ki se jih spomnis iz srednje sole…
Velik minus medicine/zdravnikov so dežurstva in pa trajanje studija+specializacije. Mas pa res veliko moznosti za usmeritev v spec., ki ti odgovarja se menjas lahko ce ni to to. Trpi pa druzinsko življenje.
Dentalna medicina je prav tako zahtevna. Tu pa ze prej spoznas da ni samo ucenje ampak je delo psihofizicno zahtevno, frustrirajoce je, da prakso osvojis sele po nekaj letih dela. Denar je tu v javnem sektorju na zacetku manjsi kot pri kolegih zdravnikih, ni pa nocnih dezurstev. Ko mas moznost it privat ti bojo pa tak vsi fous. Slabost je ta da delas v prisilnem polozaju, bogi hrbet in rama.
Farmacija je tudi zahtevna, place so po mojem vedenju ze od zacetka zelo dobre. Zdravnik mora dezurati da preseze placo farmacevta. Deli je bistveno manj stresno in naceloma ne delas z bolnimi ljudmi v tezkih situacijah. Delas v pri at firmah, kjer je naceloma se bozicnica, visji regres…
Cisto objektivno bi ti svetoval kot prvo farmacijo, nato zobarijo in kot zadnje medicino.
Vse tri opcije so deficitarni poklici in služba je garantirana.
Srečno!
Večina medicincev pa res ne bi z lakoto naredila strojne ipd. Računaj, da vecina medicincev je punc, ki imajo ze v osnovi tezave z abstraktno inteligenco. In se odlocajo: ali pravo ali medicina. Pa velik fantov tam bi tud samo ce bi jim po zivljenju stregel, mukoma strojno spacali. Razmisljanje v algoritmih jim je pac tuje. Je pa res ene 20% tam res brihtnih, da bi uspeli povsod, sam to je daalec od vecine.
Videla od blizu, 04.07.2021 ob 21:14
Če te veseli, kar pogumno. Ni tako težko. Od naravoslovja je medicina morda res najtezja (ce matematike ne stejes sem), predvsem zaradi mase snovi, ki se zahteva na izpitih. Ni pa to tako težek śtudij, kot so inženirski, tehnični faksi. Sem imela 2 študenta doma, en na medicini, drugi na elektro. In se je ta na elektro več učil, predvsem pa tako težke stvari, da res niso za vsakega. Na medicini pa ni težka snov, je samo obsežna, če imaš kondicijo za učenje, spomin in si sprejet(pomeni, da si odl v gimnaziji in se znaš naućit za petke), ti bo sigurno ślo. Samo s temi lastnostmi ti pa na elektro faksu npr. sigurno ne bi šlo, tam moraš imeti še res visokIQ. Toliko v info, da se rešiš fame o neverjetni težavnosti študija medicine. So drugi , težji faksi, samo tam ne jamrajo tako, ker se že vpišejo najbolj pametni, ostali odpadejo v prvem letniku takoj.
To sploh ni res, kar pišeš, ker od oktobra do julija, če je bilo skupaj 5 dni prosto, drugače pa vsak dan od jutra do večera za šolo delat, ker so predavanja, vaje, seminarji in si non stop zaposlen.
Je veliko memoriranja pri veliko izpitih ampak tudi matematika in fizika je memoriranje in v prvem letniku je na medicini tudi fizika literatura pa ista kot na šoli za matematiko. Biokemija- literatura pa ista kot na šoli za biokemijo itd kje so pa še medicinski predmeti v istem letniku kot je anatomija in ostali.
Na medicini si cele dneve za knjigo. Pri določenih predmetih ti res IQ ne pomaga veliko, ker je veliko polnjenja na pamet in je enostavno treba naučiti na pamet ampak je pa tudi treba znati povezovati. Pa ko praviš za ta elektro, poznam nekoga ki je zaključil obe fakulteti, elektro in medicino in kdor nardi medicino lahko nardi karkoli. Ni rečeno da je kaj bolj pameten od ostalih, je pa pri študiju tako najbolj pomembna marljivost. So bili zlati maturanti pa so se zapustili pa nikoli fakultete končali, pa eden je bil nek državni prvak v matematki pa nikoli ni naredil fakultete, tako da na elektro je pač večina predmetov kot je na medicini en predmet (biofizika) in to je to. Če bi vložil tisti čas v učenje elektra bi ga brez težav naredil. A ti veš da na medicini imaš v letniku 10 izpitov in za skoraj vsakega je 1000 strani literature?
Pa mimogrede statistika je v 2. letniku tudi na medicini in traja 1 cel semester in to 6 ur tedensko. 3 ure predavanj in 3 ure vaj. Pa je to “mali” izpit. Poleg njega so še Biokemija 2, Histologija, Fiziologija, Histologija in tako dalje…
Če lahko nekdo na maturi piše matematiko in fiziko 5, lahko tudi elektro faks naredi. Ne rečeno, da je kaj bolj pameten od ostalih, lahko da enostavno več časa posveča učenju, ampak se pa z učenjem da končati praktično vsako fakulteto. In tudi jaz sem bil cimer z marsikom, pa toliko kot se uči na medicini se še redko kje. Ne rečem nekdo ki ima samo 6 na medicini se mogoče uči približno enako kot nekdo ki ima na elektru 9, to je pa tudi to…
Ocene so redko pokazatelj pameti, so pa tudi po študiju marsikdo vrže v znanstvene vode, kjer raziskuje in odkriva cepiva, zdravila in ostalo, torej je tudi neke vrste inženir.
“To sploh ni res, kar pišeš, ker od oktobra do julija, če je bilo skupaj 5 dni prosto, drugače pa vsak dan od jutra do večera za šolo delat, ker so predavanja, vaje, seminarji in si non stop zaposlen.”- plus non stop učenje…
Ena je triatlon trenirala v srednji šoli, potem pa ne več, pa je po 3. letniku medicine rekla, ne vem kaj mi je bilo težje ali triatlon ali narediti tretji letnik. Verjetno je bilo težje narediti tretji letnik, ker si dan za dnem od jutra do večera zaposlen s šolo.
Forum je zaprt za komentiranje.