Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Študentsko delo

Študentsko delo

Samo z dvema besedama za skozlat, to kar se dogaja nikamor ne pelje. Nimaš nobenih pravic, čas za malico ti dejansko ponekod ne dajo, ne dobiš niti za malico niti za prevoz.
Odvisen si samo od urne PODSTAVKE in še ta je BRUTO.

O kakšnih 5 evrov na uro se lahko samo sanja, sezonska dela so plačana max.4 evre za strokovno znanje pa se delo tudi konča pri 4.5 evrih v glavnem fizična dela za 3-4 evre strokovna pa okoli 4 evre.

Upam, da se kmalu znebim takega sistema, kot je študentski servis.
O delu vsako delo je častno, ampak to, da se servis niti en potrudi, da bi se kej dogoril glede kakšnih dodatnih plačil ap niti ne razmišjajo.

POSTAVKA

Ni to stvar študentskih servisov ampak Zakona o dohodnini, ki obdavčuje vsa povračila (prevozi, malice..) nezaposlenim kot drugo delo in podjetja NE morejo izplačati študentom tega brez uf obdavčitve.

Urna postavka pa je zate fiksna, kolikor pa podjetje plača provizije, pa je samo njegov strošek..

Verjami mi da bo v bodoče še slabše, ker bo študentsko delo še bolj obdavčeno, tako da se veliko delodajalcem sploh ne bo splačalo.

16% je obdavčeno

Komaj čakam!!! Bomo tudi neštudentje lažje dobili delo.

jaz sem takoj za ukinitev, ker tole brez kakršnih koli pravic je too much

Ja res je, beda na kubik ! Zaslužiš samo 700-800 eur na mesec, zaje.beš sistremsko in narediš za kakih 5000 eur škode, pol ti pa še odgovrjat ni treba za to ?! Pa enostavno ne prideš delat, če ti ne sede tisti dan ?! Za popenit, ja , takoj je treba ukint študentsko delo !!!

ja 800 evrov zasluži študent v 2 mesecih.
To je BRUTO zaslužek iz tega si moraš sam plačat malico, prevoz, tud pametno si je vplačevat za penzijo, nimaš nobenih pravic, regresa, dopusta, ……

Kdo te bo pa vzel za nedoločen čas preko študenta in to za polni delavni čas.
Ponavadi jemajo za 1 teden za par ur na dan.

Saj te nihče ne sili da delaš preko študenta če nočeš. Se pa zaposli in srečno boš živel do konca življenja.

A res ukiniti študentsko delo. In kako naj bi potem dobili službo. Že tako ti vedno zahtevajo same izkušnje, izkušnje in še enkrat izkušnje. Če pa ti želiš svojega otroka preživljati do 22 leta pa kar. Meni je študentsko delo pomagalo, da sem se osamosvojila, si sama plačevala položnice, obleke in seveda, da sem se naučila delati z denarjem. In tudi da sta si moja starša lahko kaj privoščila ne da jima bi bilo treba skrbeti in računati koliko bota mogla še meni kaj dati.

lp, vevi

Preko študenta se da veliko pridobit takih in drugačnih izkušenj kasneje pa lahko tudi zaprosiš za redno zaposlitev.

Delo pa lahko dejansko dobiš že isto uro, vsaj jaz sem to naredil pred 3 meseci, ko sem videl oglas in takoj poklical in ni minilo niti uro, ko sem že delal.
Pa še 30km sem bil oddaljen.
Delam pa še danes.

Je pa ena slabost, kot sem že zgoraj napisal.

Mrcina, a ti meniš, da si v rednem delovnem razmerju, kjer ti pripada še malica in prevoz? Za te urne postavke, ki jih imate študentje, so ponekod v državni upravi plačani za svoje delo redni zaposleni, če bi preračunaval, s to razliko, da v rednem delovnem razmerju trgajo prispevke, pa ostale stvari. Sama potem raje postanem večni študent, madonca.

Se strinjam, urna postavka je določena v neto znesku, vsaj tako je bilo pri nas. Če je bila določena npr. 5 €, je dobil študent 5 €/h. In tudi drži, da je to stvar Zakona o dohodnini, ki prinaša omejitve za študente, kajti v nasprotnem, če bi delodajalec prekoračil določeno mejo, bi moral potem takega človeka zaposliti.

Ti bi v času recesije razmišljala, kako bi študentom dajali dodatne provizije, nam zaposlenim bi pa plače manjšali. Jaka logika, ne?

Pa še ena pripomba na tole: “ker tole brez kakršnih koli pravic je too much” Zaposleni smo vezani na pravice in obveznosti, ki nam nalagajo tudi odgovornost! Če meniš, da je tvoja obveznost samo pravica, ki ti pripada, se hudo motiš!

Ne morem, da se ne bi smejala – študent naj ima še dopust, regres pa kaj še hahahahahahahaha. Joj, joj hahahahahahahahaha. Najprej si preberi Zakon o delovnih razmerjih, da boš vedela, kaj pomeni delovno razmerje s pripadajočimi pravicami in obveznostmi delavca. Potem pa razpravljaj o regresu, dopustu kot študent, ki nima s statusom študenta nobenega delovnega razmerja. Smem vprašat, kaj študiraš, da take klamfaš?

Ti bom pa nekaj namignila. Tisti študentje, ki delajo v državni upravi in bodo morda nekoč želeli delati v državni upravi, se jim te delovne izkušnje skozi študenta priznajo, vendar za stopnjo, za katero so opravljali delo.

Joj, ampak ne morem se nehat smejat hahahahahahahahahaha.

@Melodie

Nebi si mogu mislit, da tako ti razmišljaš.

Kaj naj ti rečem – nekoč sem bila tudi sama študent, pa mi je bilo dovolj jasno razlikovanje med statusom študenta in statusom zaposlenega ter pripadajočimi stvarmi obojega.

Tako da lahko, tisto @, ki jo drugim pripisuješ, pripišeš sebi. Tisti, ki nekomu nekaj pripisuje, ponavadi poseduje sam. Toliko v vednost, zato pazi, kaj komu pripišeš. 😀

Neverjetna si no a ti naštejem kaj vse sem moral delat, če sem hotel služit denar.

– Ne da nisem imel plačane malice (to vem, da si moram sam prisrkbet-višja postavka) tudi čas za malico mi ni pripadal vsakič. Samo ene 20% delavnika je bil čas za malico.

– Vsak dan sem domov hodil umazan pa ne to mal, amapk tako umazan, da sem moral skoraj vsak dan prat cunje.

– OPravljal sem dela, ki ni SLOVENCA, ki bi to delal.

– v času dela se je zamenjalo vsaj 5 študentov.

– PO treh mesecih sem prvič dobil plačilo pa še to je založil ŠS

– Neprestano samo delat niti 30 sekund nisem si smel vzet počitka.
Seveda tukaj ne štejem it pit pijačo, kar niti minuto ne znese.

– plačano sem dobil celo manj ur, kot sem jih sam naračunal. Če sem končal ob pol petih sem pisal do 4 pa še brez malice.

ITD

IN potem govorite, da se ŠTUDENTE NE IZKORIŠČA.

Si imel slabo izkušnjo. Če je normalen delodajelec, tudi študent lahko koristi čas za malico, s tem, da mu ni povrnjena, tudi ne komplicira, če si vzame čik pavzo ali gre na stranišče itd., tako kot ostali zaposleni, če študentje dobro delajo, jih zadržijo kolikor jim je dovoljeno in jih ne menjavajo ko po tekočem traku, plača na podlagi potrdila o opravljenih ur, toliko kot jih je študent napravil. To stori normalen delodajalec, vsaj pri nas je bilo tako in še je.

Zaradi slabe izkušnje pa ne moreš tlačiti vseh v en koš, ker temu ni tako.

Še nekaj ti bom namignila: ko sem bila stara 15 let, sem odšla delati med počitnicami v eno fabriko, ki je sedaj v stečaju tam v našem kraju. Nenormalne razmere, nenormalni odnosi in sem popokala svoja šila in kopita kokr so me noge nesle, ker v takih razmerah si nihče ne zasluži, da dela. Konec koncev, če si vztrajal v takšnih razmerah, poleg tega, da še plačano nisi dobil, ne razumem, zakaj si vztrajal in si nisi raje poiskal kaj drugega. Zato tudi malo drugače gledam na te stvari in me ne more ravno vsak prepričati s svojim govorjenjem.

Nisi pa edini, ki pravi, da sem neverjetna hehehehehehehehe.

Stvari niso tako črne kot zgledajo, sploh pa ne zaradi slabe izkušnje. Z odgovorom sem ti odstrnila malo zaveso, da ni povsod tako, kot si sam doživel. Tako kot ni povsod isto ali enako za zaposlene delavce, ki imajo status delovnega razmerja. In tistim, ki imajo slabe razmere, kjer ne dobivajo plač po nekaj mesecev in na koncu ostanejo brez službe, ne zavidam prav nič. Zato ker ljudem uhajajo vajeti iz rok in nasrkajo tisti, ki so najmanj krivi.

Moj pogled na tvoj odprti post je izhajal najprej iz vidika zaposlenih, šele nato iz vidika študentov. Študent lahko reče, klinc vas gleda in gre, nek zaposleni, ki mu je redna služba vir preživetja, bo pa to malce težje storil. Od tod tudi moji odgovori. Torej, če so s teboj kot študentom tako postopali, si predstavljaj kako je bilo tistim, ki so bili v isti firmi redno zaposleni, kjer so bili odvisni od njih za vir preživetja.

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close