Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Študentsko delo

Študentsko delo

Kaj menite o obdavčenju študentskega dela?

se popolnoma strinjam z obdavčitvijo………..

Odlicno. Uvedejo naj se se cimvisje solnine 🙂

Pac bomo vzeli vsak mesec tok napotnic, kolikor jih bo naneslo polnih za 74k SIT :))

NEKAKO BO SLO
In koliko bodo lahko študentje zaslužili, da jim ne bo treba plačati državi niti tolarja? ?Nekaj več kot 1.360.000 tolarjev. Ampak le, če starši študenta ali dijaka prijavijo kot vzdrževanega družinskega člana.?

CAKAT BOMO MOGLI CEL LET NA AKONTACIJO ??
Njeni omejitvi 1,36 milijona tolarjev je sicer podobna že dosedanja, vendar bo študente in dijake vsaj pri preživljanju iz meseca v mesec zagotovo prizadelo plačilo akontacije dohodnine, ki jo zanje prav tako prinaša zakon o dohodnini. Po njem bodo namreč morali ? če bodo zaslužili več kot 74 tisoč tolarjev na napotnico ? plačati 25 odstotkov, sicer pa 12,5 odstotka akontacije. Prav zato bodo morali od prihodnjega leta vsi, ki bodo delali prek napotnic študentskih servisov, oddati dohodninsko napoved, četudi ne bodo presegli zneska 1,6 milijona tolarjev. Akontacijo bodo dobili nazaj, ko bo davčna uprava obravnavala njihovo odločbo.

BARABE
Poleg tega je v novem zakonu še ena pomembna novost ? če so študentje prej zaslužili 1,6 milijona na leto, omejitev pa je znašala 1,5 milijona, so plačali davek za razliko, torej za sto tisoč tolarjev, zdaj pa ga bo treba plačati na ves znesek, kar je bistveno manj ugodno za študente, je prepričan Tonkli.

CEL CLANEK

ne vem zakaj naj bi bli študenti opravičeni plačila davka…..točno se ve kaj se dogaja s študentskimi napotnicami, ve se kako firme zaposlujejo…….

Študentje naj študirajo…….za popravljanje proračuna naj pa opravljajo priložnostna dela……., ne pa da so polno zaposleni……

če mene vprašaš bi še določil najvišjo urno postavko……..

Se 1x. Dajmo se cimvecje solnine uvesti :)))

Šla bom na Ministrstvo pa jim bom vsem po vrsti neki j*e*l*a…pizde proklete delajo minus z raznimi letali in neumnostmi, ko pa kuzla u rit skače se pa na tak način vn vlečejo…kst bom pa ob rednem študiju zabijala čas u službi zato, da me bo pol država scat vodila…od mene naujo vidl tut tolarja ne!

Eni nimamo bogatih staršev in če bi radi kej imel, moramo zato delat. In na študenstka leta definitivno ne bom siva miška zaprta med stiri stene, odločitev o delu je izključno moja lastna volja in zato imam bit pravico “nagrajena” oz. obdržati zaslužek v katerega v bistvu vlagam svoj prosti čas.

Se strinjam z Blondy.
Redno studiram in se sama prezivljam..zdj nej pa se davek placujem al kaj..*?$%&&!!

www.studentarija.net

Ma groza, ampak sm neki tazga že dolg pričkovala. Mene bo zelo prizadel. Ker imam visoke zaslužke za študenta in ker svoje delo dobro in vesto opravljam, še ne vem, kako se bomo uspeli dogovoriti za naslednje leto. Nekaj so govorili o avtorskih honorarjih. Bomo vidl. Velik bo še pogajanj v decembru. Samo glede na to, da smo se zdaj vse zmenili, mislim, da bo enako tudi v bodoče.

Glede zakona pa, če že delajo takšne spremembe , naj spremenijo tudi sistem šolanja. Pri nas žal večina mora delat ob študiju in potem je tak zakon kr neki. Bomo vidl…nobena juha se ne poje tolk vroča kot se skuha. Sicer pa tut z ukinitvijo ŠS že neki časa grozijo.

večina mora delat ob študiju ???????????…….
haloooo……

Kaj naj pa še spremenijo na sistemu šolanja…….uvedejo šolnine al kaj…..

Pravijo,da na mledih svet stoji….pa ni videt tako ,ker jim že na začetku poti dajejo vedeti,da vse kar zaslužiš, ti da država in vse kar ti da, tudi vzame……..lp

ja študentje, ko boste hoteli najti zaposlitev, ko boste diplomirali, boste odkrili drugo plat te zgodbe. Nihče vam ne bo hotel dati službe, lahko pa boste še naprej delali na napotnice kakšnega kolega. (kar preberite si kakšno zgodbo na portalu mojedelo)

Se strinjam, zgolj obdavčenje študentov definitivno ni pravilen ukrep in bo ostal brez učinka. Poostriti morajo nadzor na delodajalci, da študente res najemajo samo za občasna dela, nad študentskimi servisi …. In pa seveda nameniti več denarja za štipendije in subvencioniranje nastanitev.

Seveda, pa šolnine, za tiste, ki ne študirajo pridno in študirajo več kot predpisanih pet let. Vsako dodatno leto na faksu naj pa kar mastno zaračunajo.

Tudi mene je pri iskanju zaposlitve mnogokrat prehitel študent in kaj čem.
Skoraj na vsaki firmi so zaposleni študenti in mi, ki nimamo statusa študenta odpademo.

lp

Respect pravi:

Študentje naj študirajo…….za popravljanje proračuna naj pa opravljajo priložnostna dela……., ne pa da so polno zaposleni……

Hm, pa se ti ne zdi, da bo študent ravno s priložnostnimi deli na največji izgubi? Če bo zaslužil 70.000 sit, ji bo skoraj devet tisoč plačal državi (ki jih bo – če jih bo) dobil nazaj šele čez eno leto do eno leto in pol. In od zasluženih 70.000 tisoč mu bo ostalo še 61.000, pa če si občasno na delu privošči še malico in si plača vožnjo, bo bore malo zaslužil za lastno preživljanje.

Pa še to – veliko jih ne verjame, da študentje ne delajo zato, da bi se preživljali, jaz pa ugotavljam, da jih je vsako leto več, ker je vsako leto več tudi staršev vse več brezposelnih.

Glede tega, da NAJ študentje raje študerajo kot delajo moram povedat tole.

Študentje vlečejo študij, kar se da dolgo, to pa zato, ker kot študentje dobijo kaj za delat, ko pa diplomerajo, so pa takoj na cest in na zavodu. Žal je pri nas sistem tak, upam da bo ta zakon pri tem kaj pomagal, da bodo delodajalci, zaposlili več novopečenih diplomantov.

No pa povejte kje naj študent dobi kaj dohodka, da gre vn, v kino, pa za bencin,avto,oblačila a mislte da je to pr študentih kaj ceneje. Pa ni, vse je enako edino boni za prehrano. Kaj pa morje, pa novo leto, a je to vse zastonj. Al mogoče bi mogl po vaše uživat potem pr 50, res ne vem kaj vi misalte. Nimajo vsi premožnih staršev, pa tud štipendije ne!!!

Sicer pa študentje delajo kot delavci in za to so tud plačani, denaraja ne dobojo kar iz lufta, zdraven pa še študerajo. Nameso, da bi jih vspodbujal, kako so pridni, jih pa garjate. Res ne razumem tega.

ja, in ker študentje vlečejo študij in delajo preko študenta, tisti ki pridejo iz faksa ne dobijo službe ker – ne boš verjela – isto delo opravljajo študenti……..

Kaj misliš da je zame bencin, dopust, futr, zabava , šport kej cenej ?

Ni treba vsakemu študentu met nobl avta, vsak vikend it na morje, vsak vikend se ga na mrtvo napit, ………
Dons naši dragi študentki živijo precej bolje kot smo živeli študenti pred 10 leti…….

ja, nekateri mormo delat, da se preprosto povedano, lahk preživimo z mesca v mesc! sej, jst bi se tud rajš zaposlila, kot pa delala prek študenta, ampak ni vse tko enostavno. ko si študent, dost lažje najdeš delo; večinoma pa je bolj slabo plačano… nimaš plačane malce, prevoznih stroškov, ne tečejo ti leta, ne plačujejo ti zavarovanje…
pol ti pa na koncu še obdavčijo znesek, ki ga dopiš nazaj ne prej kot po letu in pol (ali še dlje)!?!?!? pol ti pa že od tko majhnega zneska še ne vem kolk vzamejo! sploh pa če presežeš 1,6 mio sit! pol pa tega nč ne dobiš nazaj (če se prav spomnim)!!!
…in potem ti država vzame denar, pa lepo razpolaga z njim, ga obrača in ga obrestuje (lepo služi na nas, študentih), pol ga bo pa nam vrnila…
ah… škoda se trudit, pa se neki kregat… s komerkoli…
p.

Skratka life’s a b**** za vse.
Se pa ne strinjam s tem da grejo studenti vsak vikend na morje pa ne wem kam se vse pa ga zurajo skoz pa blablabla..urbani mit je to prej kt kej druzga, razen za tiste k majo premozne starse ki jih izdatno podpirajo.Nism bla na pocitnicah tko ornk ze kr kksne 3 leta, delam pa ob rednem studiju tud skoz in skacem s faxa v sluzbo pa s5 nazaj.
Jaz razumem tiste k jim mori k zaposlijo studente namesto rednih delavcev ampak vsak more zasluzit in vsak se bori da pride do tistga dnarja k je potreben da prdes skoz mesec.
Jaz izhajam iz druzine k je mama samohranilka..ker se ne steje da more mojo sestro prezivlat ker se ne sola vec pa ceprov je na zavodu pol jaz nism upravicena do nobene stipendije itd. No sj morala bi dobivat vsaj prezivnino pa se to minimalno ampak tud tega ne pa tko naprej.

www.studentarija.net

Jaz sem bila 12 let delodajalka in moje mnenje je tako: študentje se v rednem šolanju naučijo nekaj teorije, ampak ko diplomErajo (joj, Natty – a si ti morebiti študentka?), jih ne moreš za nobeno resno delo “ponucat”. Hvalevredno je, da si že med študijem nabirajo delovne izkušnje in potem, ko zaključijo študij, že dosti znajo in jim ne bo treba “jamrati”, koliko prošenj morajo napisati za zaposlitev. Za delodajalce pa je v redu, da študentsko delo ni obdavčeno, ker moraš vsakega “novega” najprej naučiti. Če moraš za to usposabljanje še državi plačevati nore prispevke in davke, raje ne vzameš nobenega. V času študentskega dela lahko delodajalec in študent (morda bodoči delavec) ugotovita, ali mu določeno delo in kolektiv ustreza ali ne.

Skratka, prednosti neobdavčenega (do neke meje – morda je 1.300.000 res malo preveč – to je navsezadnje več kot minimalna plača) je dosti. Tudi za državo. Namesto dragih subvencij za zaposlovanje (ki jih itak “pokasirajo ” samo nekateri – običajo eni in isti) bi lahko na ta način spodbujali mlade, da se bodo znali postaviti na lastne noge (in tako kaj “prišparali” tudi pri podporah za brezposelne).

Študenta vzameš za občasno pomoč, saj mu je ponavadi študij “na prednostni listi” in vzameš ga zato, da si vzgojiš bodoči kader in ga tudi preizkusiš. Se pa strinjam, da je treba “zabremzati” tiste delodajalce, ki honorar za študentsko delo izplačujejo preko študentskih napotnic – njihovim staršem (da se tako izognejo plačilu prispevkov in davkov). Ampak, rešitev, ki so jo ” pogruntali” ( plačevanje in vračanje akontacij), je pa že spet “zelo nobl” – kot večina naših predpisov.

Se strinjam z.. eno od gor… Ko bodo ti študenjtje prišli iz zavetja študija, bi brez tega ukrepa krepko praskali za službo, ki jo bi v polnem delavnem času opravljal nek drug študent, ker je za firmo cenejši. Da bo vseeno nekaj zaslužil in obdržal, bo študent delal le 4 ure ali manj, namesto polnih osem. S tem se pokaže priložnost iskalcem redne zaposlitve.

Predlog:
1.Zvišajo naj se otroški dodatki oz. dodatki na šolajočega otroka , pa bodo starši lahko plačevali eksistencialne potrebe dokler se “otrok” šola. Otrok bo imel tistih 70 jurjev dejansko za žurat in za svoj prosti čas. Čeprav…. 70 jurjev zase…. No pustimo, študentje morajo videt svet in okusiti pravo študentsko življenje. 🙂

2. Štipendiranje šolajočih… vsaj za neko osnovno eksistenco… Tudi to je ena varianta. Glede na povprečje ocen, se zviša štipendija.

In zakaj vse na državo? Ker sem zadnjič zvedela, da je cimra od prijateljice, ki je drugače s hrvaške, njen oče pa je slovenski državljan, študira tu in ne vem kako že ima zaradi tega (ker je oče tu ali kako že)naslednje ugodnosti:
NAŠA država jo štipendira in sicer plačuje ji študenstki dom, plačuje ji bone in plačuje ji pot domov (sedaj ne vem natanko) dvakrat na mesec ali vsak teden.

Torej, stvar bi morala biti porihtana tako ne glede na to ali si iz univerzitetnega mesta ali ne…, pa dvomim, da bi se kdo pritoževal nad 70 jurji pridelane žepnine…

Saskia* : Seveda, pa šolnine, za tiste, ki ne študirajo pridno in študirajo več kot predpisanih pet let. Vsako dodatno leto na faksu naj pa kar mastno zaračunajo.

ja to pa je ena huda pametna ženska glava! kaj pa če v teku študija ugotoviš, da ti pa nek študij ne leži in se odločiš, da boš zamenjal faks? in kaj če se polomiš in si vmes pol leta v bolnici ali če zanosiš ali če moraš delat, da se preživiš, ker je tvoja mati samohranilka, tvoj fotr pa ena ušiva baraba, ki ti ne privošči niti tolarja?!?! in če se odločiš, da boš študiral še naprej – mislim, halo?! pa nosi se ti nekam s petimi leti… pa kaj bi sploh s tem profitiral?! kaj ok, država bi pobrala denar to je pa tut vse! js bom na faksu tok časa dokler se bo le dalo, kot so že rekli pred mano – bom vsaj imela delo! dons če nimaš vez, ti nihče nič ne podari ali da in moraš za vse delat pa šparat. pa nima nobene veze ali si študent ali pa pač nisi.

skratka Sas whatever… tale je bla pa čist mimo!

Nekaj mi ni jasno. Studentje krademo diplomiranim sluzbe.
Zanimivo, ne poznam veliko studentov, ki bi bili na kaksni poziciji,
ter da bi imeli ne vem kaksno visoko odgovornost v nekem podjetju.

Za malce boljso sluzbo, je pa treba imeti diplomo ne? Pa za redno…

A ni tako, da na mesto vzamejo najboljsega kandidata? Ravno zato je treba med studijem cimvec delati (vsaj ekonomisti), da si naberes referenc in si pridobis cimvec prakticnih znanj.

In kaj se mi zdi najbolj pomembno. Ko imas moznost delati preko studenta v neki res odlicni firmi, prekleto dobro ves, v kaksnem ne bos nikoli vec delal :))

Pa super je, ker lahko konec koncev delo tudi na pol leta zamenjas in probas iti na boljse… Sicer je pa tko, lahko mas vse to, sam ce nisi clovek na mestu in ne znas s soljudmi… je pa itak vseeno, ce si dr.dr.

Za zakljucek. O cevljih naj sodi kopitar sam. Tukaj smo soudelezeni studenti, tako da ne vem, kaj se sploh vedno morajo oglasati eni stari tecnezi, ki pravijo, da tok pa tok let nazaj jim ni blo tako lepo… ja, v socializmu ste ga najebal sto na uro… pa se tezje je bilo pridet do stanovanja kot sedaj… a ne ????

Tinko!

Ja, študentje “kradejo” diplomiranim službe. Opravljajo velikokrat strokovno delo, ker v četrtem letniku že kar nekaj veš. Poznam kar nekaj “tajnic”, ki študirajo. Tajnica ima posebno izobrazbo, zakaj potem zaboga zaposlijo tam študentko etnologije, ki verjetno sploh ne zna slepega tipkanja? Zakaj se je ta tajnica sploh šolala? (dobro, res ni visoko strokovno podkovana, pa vendar je situacija taka, da na zavodu čaka ena tajnica na delo, ki ga potem opravlja študentka) In da preidem na višjo ali visoko izobrazbo…. Na naši firmi opravljajo delo študentje polni delavni čas. Malce se menjavajo, vendar je za eno delavno mesto stalno prisoten eden od študentov. Za to delovno mesto rabiš sedaj višjo izobrazbo. In zakaj ne zaposlijo? Ker je študent enostavno cenejši ima pa ustrezno znanje, firma pa si novega delojemalca ne more privoščit. Predrago je!!! Če so ljudje z ustrezno izobrazbo na zavodu, študentov ne bi smeli jemati, še sploh ko gre za polni delovni čas.

Reference bi se morale pridobivati bolj s prostovoljnim delom. Tako vsaj vidiš, koga zares kaj zanima.

Še druga plat zgodbe, morda ne toliko v konkretnem kontekstu, pa vendar…
Npr… programerji… Plačani so po cca.1000-1500 SIT/h. Če bi imeli diplomo in firmo ali bi delali na avtorsko, bi bili plačani po projektu, kar krepko presega urno postavko, ki jim jo nudijo firme na uro. Študentje so enostavno poceni delovna sila, kar preveč in gre za izkoriščanje.

In konec koncev… Ne bi moral biti na predavanjih medtem, ko delaš? Ali vsaj vajah?

In za šolnine….. Saskia…. Za vsak preklet izpit narejen izven statusa moraš plačat, da ne govorim o diplomi, seminarjih ali temu, da te tajnica na referatu samo grdo pogleda… Nič drugače ni bilo pri nas za časa rednega študija. Plačevat sem morala kar kaj tja v tri krasne. In to ni šolnina? Ja, morda se ji res tako ne reče, vendar sem pljunila za dokončanje študija izven statusa krepko čez 50.000,00, s tem da sem morala oddati samo diplomo in se formalno prijaviti na dva izpita, ki sem jih imela opravljene že za časa študija… aja, še to…. Ena od stvari, zakaj nisem dokončala študija v roku ej bila tudi ta, da sem kot študentka delal tudi do 10 ur na dan pri firmi, kjer sem sedaj zasidrana. Veliko dela je bilo opravljeno prostovoljno. Sošolci pa joba sploh ne dobijo, končali pa so redno.

Popcorn,

glede prostovoljnega dela: vse lepo pa super… ce te vzdrzujejo starsi
Pri mckinseyu in podobnim top firmah bi tudi jaz delal prostovoljno…
Sam nismo v Ameriki… no, lepo da pri nas nekateri delajo zastonj :))

V Sloveniji v eni najvecjih slovenskih druzb dela student od zacetka
za 600 SIT/h… toliko, da vidijo koga kaj zanima :)))

Student na predavanjih? Recimo, meni ne pomaga. Sem tip cloveka,
ki se mora nauciti iz knjige in pa si razloziti na nacin, ki ga razumem.
Sicer pa predavanja niso ne vem kaj pri vseh predmetih. Nekaj mi ne
bo nikoli jasno v zivljenju:

2003/2004 (velika dvorana na EF)
Ekonomika podjetja. Asistentka bere iz prosojnic, ki so na netu, govori
s tempom, da lahko nekateri pisejo po nareku. Pa ne, da bi bilo zraven
se povedano kaj zanimivega. A mi lahko kdo pove, zakaj v tej dvorani
sedi 180 ali pa se vec ovc???

No saj sem si odgovoril. Nekateri morajo zadevo slisati, da si zapomnejo.
Ampak eni bolj klepetajo, kot poslusajo, pa tudi dvomim, da so vsi avdio
tipi :)) tko, da ne bi razglabljal o tem, ali naj student hodi na faks ali pa
ne… je pa razlika neko prevajalstvo, kjer jih je 30 v ucilnici…

Pa tudi pri nekaterih predmetih je za podvomiti v kvaliteto le-teh…
Samo za to, da nimas slabega obcutka, nima potem smisla hoditi na faks.

Vsem diplomirancem, ki jamrate nad študenti in ste brez službe:

A ste mogoče vi med študijem kaj delali?
Če niste, pol vam živ bog ne bo ponudil službe ker nimate prakse…
Če ste delali, pol veste kolk vsestranski mora bit človek danes in da diploma ne pomeni nujno dela tega za kar ste se pet let matrali…
Po moje bi vsi tisti, ki furajo študij in delo ob enem morali biti še nagrajeni, ker to zmorejo in ne sedijo doma in jamrajo kak je vse full težko…

Vsi Diplomanti, ki niste nikoli delali ste ene navadne ovce, ker ne znate delat in verjetno še nikol niste bli na kakem razgovoru…pol se pa čudite da vas noben ne vzame Haloooooo

No jst sm imela lani organizirano tko, da sm si vse stvari dala na dopoldne oz. kak cel dan, ostalo sem delala..in nobenkrat nism pršla domov pred 21 zvečer…in menim, da imamm za to pravico dobit svoj vložek časa in volje plačan.

Mogoče bi bla dobra rešitev, da preko SŠ servisa lahko delaš le do nekje 25 leta in da bi delodajalci bolj dosledno preverjali napotnice, ne pa da en 35 let star prinese bratovo napotnico in še vedno dela prek SŠ.

Sej pravim, marsikateri slovenski starš svojim otrokom ne more nudit študija (življenje doma, hrana doma) in zraven prispevat še za njegove hobije in dejavnosti, kakršne že ima sploh če je pri hiši več otrok. In mislim da vsak pritrdi, da so študentska leta imenitna leta za spoznavanje sveta, življenja, ipd…in za to je žal potreben denar, ki pa ga marsikdo lahko dobi le preko študentskega dela…konc koncev so tut štipendije ena revščina in omogoča le najnujnejše stroške (stanovanjski stroški – za študente iz drugih krajev, bencin za vožnjo oz. mesečno karto, boni, kak mobitel)…

Uglavnem kakorkoli že, obdavčenje ni način.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close