študentje naj se učijo oz delajo SAMO za vikend
Imam 7. stopnjo izobrazbe, sem brezposelna. Ker so časi obupni, bi delala tudi za 400 evrov.
Iščem karkoli, kakršnokoli delo. Najbolj me jezi, ko pridem v trgovini na blagajno in mi računa študentka. Jaz pa izšolana in ne dobim nič za delati, niti tega, da bi na blagajni kasirala.
Menim, da to ni pošteno in da bi lahko študentje, dijaki delali, ko v SLO ne bi bilo brezposelnih oz. lahko delajo le 3 dni v tednu po 8 ur. Pa še to bi jim določila, da delajo točno v petek, soboto ali nedeljo. Ostale dneve imajo da se učijo!!!
Za delodajalca je ceneje, če ima študenta kot zaposlenega. Se pa strinjam, da nekako ne gre skupaj, da je praktično študent v statusu študenta a hkrati dela kot zaposleni. Razlika je le v tem, da ima delodajalec zakonsko omejen rok, koliko časa lahko en študent dela na enem delovnem mestu, lahko ga po določeni kvoti cenzusa premesti drugam v okviru svoje organizacije. Ker bi ga v nasprotnem moral zaposliti. In tako se krog vrti.
Tako nezaposleni ne pride do delovnega mesta, študentje študirajo do vekomaj, a sam problem tiči čisto drugje, to je v sistemu.
Nekje sem prebrala, da bi morali delodajalci študentom izplačevati še stroške malice in prevoza. Naj prenehajo študirati in naj se zaposlijo in bodo tako tretirani kot vsi zaposleni, z vsemi prispevki in davki. Ker dva statusa nikdar še nista šla skupaj.
Bereš razprave, da bo treba delati do velike starosti, a hkrati želijo prisilno upokojevati. Ne gre skupaj.
Zaposlenih je vedno manj, upokojencev je vedno več, kar posledično prinaša tudi to, da se pokojnine bližajo tistemu dnu, ko postaja draginja draga in bodo jedli samo še zrak. Ta je še zastonj.
Saj sem napisala, da je kriv sistem. Ker je delodajalcu ceneje, da zaposli študenta, bo študenta zaposlil in ne bo zaposlil redno nekoga, če ima s tem več stroškov. Če študentov ne bi bilo in bi mu primanjkovalo delovne sile, bi bil tako primoran (milo rečeno) zaposliti nekoga, ki bi ga vzel vsaj za določen čas. Ali pa bi eden delal za deset ljudi. Zakaj misliš, da ni v oglasih zaposlimo nekoga za vsaj določen čas, ampak napišejo zaposlimo študenta?
Ampak, še vedno pa ne gre skupaj, da je nekdo hkrati v statusu študenta, hkrati pa dela po 8 ur kot vsi redno zaposleni. Potem bi se dalo že diskutirati o tem, da obrnemo situacijo in postajajo študentje ob delu.
Študentje naj delajo in študirajo, tisti, ki so pa doštudirali ne kot večni študentje, pa naj visijo za zavodih in iščejo službe oziroma upajo, da študentov ne bodo tako na veliko zaposlovali, da se bo našlo kakšno delovno mesto za tistega, ki bi se rad zaposlil?
Če se sistem ne bo spremenil, bo obstajal še vedno začaran krog in narobe svet.
Forum je zaprt za komentiranje.