Najdi forum

štruklji

Že nekaj časa iščem recept za sirove štruklje, ki jih ne zavijemo v krpo, pač pa jih kuhamo kar v vodi. Mi lahko katera pomaga?

lp
Modra

Jaz jih nikoli ne zavijam, ampak jih ob straneh lepo stisnem. Še nikoli se
niso razkuhali.

Kaj pa recept? Je isti, kot pri zavitih štrukljih?

lp
Modra

Testo naredim podobno kakor za domače rezance, mogoče malo mehkejše, da se lažje razvalja.

Hojla,

uporabiš lahko isto testo in filo. Svetujem ti, da ko imaš štruklje narejene in zvite jih režeš s pokrovko ali s krožnikom. Potem ob straneh še mal stisni. Kuhaj jih v slanem kropu, kateremu dodaš kakšno žlico olja. Ča kuhanja je odvisen sicer od velikosti štrukljev, a v povprečju 15 minut naj rahlo vrejo. Mimogrede, tudi krop v kateri so se šturklji kuhali je užiten (takšne štruklje jedo predvsem na Dolenjskem)

Lep pozdrav!

Tajna

Modra, ali misliš štruklje v obliki blazinice? Jaz delam tiste v sladki obliki. Ali misliš zvitega, ki se drugače kuha v krpi? Jaz sem ga zadnjič kuhala, brez, da bi ga zavila v karkoli, pa je bilo čisto O.K.. Ko boš sporočila, če te kaj od tega zanima, bom napisala recept in postopek, kako si jaz olajšam delo. LP

Ko jih režeš s krožničkom, jih je dobro rezati s takim, ki ima oster rob, se bolj zapre….
Mi jih tudi delamo na župi, kakor se reče po domače, tako, da se jih naredi čisto običajno kot sirove, nareže na blazinice, kuha v slanem kropu in zabeli celotno s drobtinami popraženimi na maslu…..in je kot štruklji s župo (namesto soli se lahko uporabi jušna kocka je tud noro dobro)

Ja, punce, take štruklje hočem, da je tudi voda užitna! Vedno mi razpadejo – tudi včeraj sem jih reševalo s krpo. Uporabim Mercatorjevo zmrznjeno listnato testo (mislim, da je res listnato – tisto, ki ga sama razvaljam), nadev zmešam iz skute, jajca, nekaj kisle smetane, malo klinčkov v prahu, cimeta, ščepec ingverja, sladkorja. Toda že ko zvitek začnem razkosavati, koščke komaj nekako spojim, v slani vodi se pa sploh vse razpre, ko začne lahno vreti. Kaj delam narobe? Je krivo to, ker kuham brez olja, kot pravi Tajna?

lp
Modra

Listnato in vlečeno testo je čisto nekaj drugega…..listnato sepravi v plasteh se peče in ne kuha, štrudel se dela iz vlečenega….za štruklje ga narediš sama(vlečeno), kupljen je preveč suh je pa dober za štrudlj, pitulice,……Olje nima nič pri tem, če dobro stisneš (oster rob krožnička) ni panike….pa v vrelo malo osoljeno vodo jih daš…….

Hojla,

olje sse da v vodo v kateri se kuhajo štruklji, predvsem pa zato, da se ne sprimejo tako. Mogoče pa je samo navada to dodajanje žlice olja. Ja kroki, za štruklje je najboljše doma narejeno vlečeno testo. takšno testo kot za štrudel.

Leo pozdrav!

Tajan

Vem, vem, kaj je listnato in kaj vlečeno, ampak ime Mercatorjevih test je skregano z logiko: tole je narejeno po principu vlečenega, reče pa se listnato. In se pri pripravi tudi dejansko vleče, tako da je za štruklje brez dvoma pravo in ga v ta namen uporablja ves kuharski rod.

lp
Modra

Modra, tu se pa ne strinjam s tabo (glede Mercatorjevega testa, namreč)
Če imaš v mislih Mercatorjevo zamrznjeno listnato testo, ki je v modri vrečki (500 g, noter pa sta dva kosa), potem je to zagotovo LISTNATO testo. In ne, za štruklje ga zagotovo ne uporablja ves kuharski rod. 🙂
To testo je primerno za npr. kremne rezine, jaz ga uporabljam za mille-feuille (tisočlistni kolač), slano pecivo (testo razvoljam, premažen s stepenim jajcem in posipam s soljo, sezamom ali makom…).

Lep pozdrav,

“kuharica”

Ja, res je modra embalaža testa.
Da je to testo najbolj primerno za štruklje, me je podučil starejši in izkušen rod kuharic :>) Ki pa seveda tudi ni nezmotljiv.
No, meni je pravzaprav vseeno, kakšno testo moram uporabiti – rada bi dosegla le pravi rezultat.

lp
Modra

Hej,Modra!
Ce ne delas sama vlecenega testa,poskusi enkrat kupiti res sveze vleceno testo,ki je ze narezano. Jaz ga vcasih tudi uporabljam in je ,ce ga samo rahlo navlazis in sveze(jaz ga dobim ob cetrtkih) prav lepo uporabno.
Ima ga Pecjak,pa se tisto je zelo dobro,ki ima na plasticni vrecki vijolicasto vijugo,tudi Mercator ga ima. Jaz ga sicer kuham v krpi.Mislim,da bi se dalo tudi brez.
Listnato pa razpada zaradi mascobe.
Ce pa naredim sama,se ravnam po navodilih:
Za kuhane struklje obvezno se jajce in samo malo olja.
Za pecene pa lahko tudi brez jajca,zlica olja in malo kisa.
Lp Babi

Hvala, Babi.
Ne, ne delam sama vlečenega testa, ker mi praviloma ne uspe. Delala sem ga po dveh receptih, pa nisem bila zadovoljna. Recepte navajam in lepo prosim za mnenje o njih.

– 1/2 l moke, 1 jajca, košček masla in 1/8 l mlačne vode ter pustim, da počiva vsaj pol ure.

– 1/2 kg mehke moke za vlečeno testo
1 jajce
2 žlici olja
nekaj kapljic vinskega kisa, sol in mlačno vodo.

lp
Modra

Modra, če kaj pomaga, je meni testo za štruklje uspelo po tem receptu:

500 g gladke moke
1 žlica olja
1 jajce
približno 2,5 dL mlačne vode
ščepec soli

V originalnem receptu je vodi dodano malo kisa, jaz ga pa nisem dala. Vsa testa delam vedno v multipraktiku, vode pa dodam toliko (ne nujno po receptu, ampak bolj po občutku), da se testo lepo “skepi” – če je pretrdo, dodam malo več vode, če je pacasto, pa dodam še malo moke. Mora pa biti res lepo homogeno. Aja: testo mora dalj časa počivati, da se pa zgoraj ne naredi taka suha skorjica, pa ga premaži z malo olja. Res ni taka “kunšt” ;).

Lp, mishika

O, hvala, mishika.

lp
Modra

:)))))) Ni za kaj.

Lp, mishika

Hej,Modra! Mishika ti je ze vse lepo povedala.
Jaz sama nimam tezav z vlecenjem in nic se ne trga;tudi ko vzamem iz vode,je lepo vse zavito in notri rahlo.
Oja,v zacetku so bile tezave;potem pa je enkrat uspelo.Mislim,da praksa prinese rezultat. Naredim pa iz iste mase vedno dva hlebcka(ki ju lepo obdelam,namazem z oljem in za najmanj pol ure dam pod pogreto porcelanasto skledo),da lazje raztegujem in vedno uporabljam olje.
Ursi sem poleti natancno napisala ves postopek obdelave,tudi to,da testo tolcem ob pult in rekla je,da je uspela. Lep pozdrav Babi

Na podoben način delam vlečeno testo tudi jaz. Če delam štruklje, dodam jajco,ker se testo kuha, če ga pa rabim za jabolčni oz. sirov zavitek, ki se peče, pa jajce ni treba dodati.

Evo, Modra, izvoli, tu je navodilo od Babi:

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close