stroski stanovanja
s fantom greva ziveti skupaj, pa sva se pogovarjala, kako bova delila stroske najemnine, hrane in ostale fiksne stroske… Skupaj sva slabo leto.
Kako ste delili vi? 50/50? Glede na to, da on potrebuje 1 sobo v stanovanju za pisarno, sva razmisljala, da on placa malo vec, saj je logicno stanovanje z 1 sobo vec ki je jaz ne potrebujm tudi drazje (se pravi ce je100m2 stanovanje, 1000 najemnina, njegova pisarna je velika 10m2; se pravi 1000eur/100m2 = 10eur/m2. on placa najemnino za 55m2=550 eur in jaz za 45m2=450eur. Hrano pa bi delila 50/50 (skupni racun – bancna kartica). Fant ima drugace visje dohodke kot jaz, ker delam polovicni delovni cas, ker se studiram. Tako da bodo meni morali prispevati na zacetku malo tudi starsi. Kako ste vi to uredili? Rada bi cim manj komplicirala glede tega in cim bolj enostavno in fer naredila, pa me zanima kako ste drugi to uredili 🙂
še police in omare zmerita koliko jih kdo potrebuje za cote, čevlje, dežnike, …, čas gledanja TV in uporabe neta, obrabo mila, …. pa to objavita, da bo drugim za vzorec deljenja stroškov ☺
Pa saj skorajda ne morem verjet. Napišeš, da ne bi rada komplicirala, potem pa do po kvadraturi natančno razdeliš najemnino. Če sta skupaj, potem bodita skupaj, ker ”pravično” 50/50 ne bo nikoli. Midva s fantom imava tko rešeno, da on plačuje večje stvari (najemnina, kurjava, vse kar se avta tiče), jaz pa ostalo. Res je, da imava vsak svoj račun, a je vse od obeh.
Če pa res želiš vse ločiti, potem pa se skupaj pogovorta. Pa še v hladilniku imejta vsak svojo poličko in vsak zase naj kupuje kot smo jih imeli v študentu 🙂
Finance si pa tako uredita, kot vama najbolj paše in ne kot ti forumaši odgovarjamo 😀
haha….bi pa res rad vidla, da bi sam placeval za flet, punca pa neb dala nc zraven :P[/quote]
Kot, da se je težko zment, da vsak neki plača, najbolj, da še na decimalke zračunata, da ne bo slučajno kdo kak cent več z denarnce vn potegnu.
Če bi rada, da je čimbolj fer, potem bo treba precej zakomplicirat in bo vsak moral plačat toliko, kolikor porabi. Tudi pri hrani, porabi vode, ogrevanja (pomembno, koga bolj zebe in bo zaradi njega treba bolj kurit), elektriko (števce na vse naprave) itn. :))
Če je espe, lahko del najemnine za stanovanje morda vključi v svoje poslovne stroške, torej bi bila razlika pri najemnini še večja.
Drugače pa te dileme niso tako zelo banalne, kot se zdi večini. Imam prijateljico, ločeno, ki ima otroke od prej. Z dolgoletnim partnerjem sta razmišljala o selitvi skupaj; ona ima svoje stanovanje, on svojega, enosobnega. Najeli naj bi hišo in njemu je bilo nekako samoumevno, da bi ona plačala tri četrtine, saj so trije, on pa četrtino. Enako stroške. Na prvi pogled logično, ampak ona bi morala potem še nekaj dodati k najemnini, ker tisto, kar bi dobila za stanovanje, ne bi zadostovalo, medtem ko bi njemu del najemnine ostal – s tem da bi se preselil iz enosobnega stanovanja na veliko več kvadratov. Da o ostalih stroških niti ne govorim, zanjo bi bilo to veliko hujše finančno breme in je rekla ne.
No, kmalu sta šla narazen.
Kaj če raje počakata, da boš ti resnično samostojna? Da boš lahko sama plačevala svoje stroške?
Občutek imam, da ima on dosti večjo plačo in tole nekako ne bo šlo. On bo živel na veliki nogi ti pa boš sledila le, če bodo starši dali denar?
Kaj pa potem, ko ne boš več študentka in če službe sploh ne bo oz. bo še vedno dosti nižja plača kot njegova. Bodo vedno starši podpirali?
Zadeve sploh niso banalne, ampak, če se dva sama ne zmoreta zmenit med sabo, kako je prav in fer za njiju, bo še težje, če bosta začela vmešavati tretjo osebo, saj bo vsak iskal le potrditev svojih prepričanj pri drugih. Več ali manj je tako. Tam, kjer se znajo pogovorit med sabo, ne iščejo tretjega in četrtega mnenja. Prav je torej tako, kot se nekemu paru zdi prav, ne glede ne to, kako neumno se to nekomu zdi.
Kaj pa ti delaš tukaj? Sem mislila, da te je že zdavnaj sesula ena OVNICA :)))))[/quote]
ehhh za kaj takega bi bila potrebna množina :)[/quote]
ah, daj no daj, priznaj, da pretiravaš
zdaj ti že ena ni zadosti, zdaj bi imel že celo čredo :)))
Forum je zaprt za komentiranje.