stroški plače kam gredo pri spju?
Še enkrat bi postavila vprašanje.
Če popoldanski sp ustanovim jaz in dela zame mož, ker ne vemo, če bo dobil dovoljenje v službi, kako je potem dobi denar ven- predvidevam da si jaz lahko izplačam s poslovodsko pogodbo. Kako pa lahko izplačam možu, ki bo vleiko na terenu delal.
ali je to sploh legalno, da jaz sem le administratorka, moža pa dela po neki pogodbi.
Kaj pa v primeru, če se jaz zaposlim za 4 ure tu, 4 ure pa sem zaposlena drugje- ali je to še popoldanski sp, ali je že redni? In kam gredo stroški plače – je res, da samo prispevki lahko gredo v stroške in ne cela bruto bruto plača?
A to pomeni, če imaš dobiček 10000 eur na leto, je to tvoja neto plača? In teh 10 000 eur daš v svojo dohodninsko napoved?
Če imaš pa popoldanski sp, si lahko nakažeš denar v obliki avtorske pogodbe ali podjemne in gre to v stroške, in potem 10000eur daš v dohodninsko napoved? a je potem še kakšen davek?
Hvala za pomoč. Smo res začetniki in šele zbiramo informacije.
Se opravičujem bi še nekaj vprašala. Kako je s poslovodsko pogodbo? Je obdavčena, kako se potni stroški izplačujejo. ali v zgornjem primeru lahko možu, ki je zaposlen drugje, dela pa po pogodbi zame, izplačam potne stroške po nalogu ali ne.
Jaz bi tudi bila zaposlena še vedno drugje.
Res ne vem, kaj se sme, kaj je legalno in kaj ne, zato zbiram informacije. hvala lepa
Še enkrat bi postavila vprašanje.
Če popoldanski sp ustanovim jaz in dela zame mož, ker ne vemo, če bo dobil dovoljenje v službi, kako je potem dobi denar ven- predvidevam da si jaz lahko izplačam s poslovodsko pogodbo. Kako pa lahko izplačam možu, ki bo vleiko na terenu delal.
ali je to sploh legalno, da jaz sem le administratorka, moža pa dela po neki pogodbi.
Če ustanovite popoldanski sp, potem dvigujete denar, prispevke plačate za popoldanski sp (cca 30 eur mesečno). Na koncu leta oddate poročila in vas obdavčijo po dohodninski lestvici skupaj z dohodki, ki jih dobite v službi.
Kaj pa v primeru, če se jaz zaposlim za 4 ure tu, 4 ure pa sem zaposlena drugje- ali je to še popoldanski sp, ali je že redni? In kam gredo stroški plače – je res, da samo prispevki lahko gredo v stroške in ne cela bruto bruto plača?
Če ste zaposleni za 4 ure plačate polovične prispevke- kar pomeni cca dobrih sto eur na mesec (najnižjih). V stroške gredo prispevki, plača pa je obdavčena po dohodnini (enako kot če ste zaposleni).
A to pomeni, če imaš dobiček 10000 eur na leto, je to tvoja neto plača? In teh 10 000 eur daš v svojo dohodninsko napoved? DA.
Če imaš pa popoldanski sp, si lahko nakažeš denar v obliki avtorske pogodbe ali podjemne in gre to v stroške, in potem 10000eur daš v dohodninsko napoved? a je potem še kakšen davek?
Pogodbe so na koncu leta obdavčene po dohodnini, sami sebi ne morete izplačevati na podlagi pogodbe. Če boste izplačevala možu in če se v njegovi službi s tem ne strinjajo to ne bo v redu.
Hvala za pomoč. Smo res začetniki in šele zbiramo informacije.
DominikaT, hvala za odgovor. Vas lahko vprašam še tole. Kako si pa npr. jaz kot ustanovitelj izplačujem denar , v obliki poslovodske pogodbe? In kaj pomeni tisto “dvigovanje”, dvig po lastni želji in gre to v stroške ali ne?
Kako pa npr. možu izplačati tudi potne stroške, če je delo terensko?
Pa je sploh legalno po vaše, da bi imela jaz sp, zame pa nekdo drug dela? Hvala lepa.
Najbolj legalno ni, bi bilo bolje, če bi ga imel sam. Pri sp je za določene dejavnosti tudi določeni pogoji, tako da to lahko tudi preverite na http://www.ozs.si/prispevek.asp?IDpm=217
Pri sp prosto prenašate denar v gospodinjstvo in iz gospodinjstva. Na koncu leta se obračunajo vsi prihodki, odštejejo odhodki (na grobo rečeno) in od ostanka denarja ste obdavčeni po dohodninski lestvici.
Morate pa ob registraciji s.p. predvideti dobiček in vam na podlagi vašega predvidevanja za prvo leto določijo akontacijo davka. Naslednja leta je osnova za akontacijo davka vaša lanska obdavčitev.
Za potne stroške si pišete potne naloge in jih dajete v stroške.
Malo več si lahko preberete na spodnji povezavi o samem samostojnem podjetniku:
http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/index.php?title=Samostojni_podjetniki
Forum je zaprt za komentiranje.