stroški nakupa in vzdrževanja avtomobila
Na forumu sem opazil, da ima veliko ljudi dokaj prestižne avtomobile s precejšnjo močjo…
Zanimajo me vaše izkušnje, avto kakšnega cenovnega razreda kupujete, kakšne stroške registracije in servisa imate, ter kakšen odstotek vašega proračuna vas avto “stane”…zdi se mi, kot da nekatere stane vzdrževanje svojega avtomobila polovico povprečne slovenske letne plače, kar je veliko, posebno pa, koliko vam avto pomeni kot statusni simbol oz. koliko doprinese k vaši samozavesti…
hvala za iskrene odgovore…
lp, Cashy
Hehe, cashy ali delaš kakšno seminarsko na to temo? 🙂
Jaz imam VW Passata 2,8 V6 4motion, starega 3 leta, ki mi pomeni dosti, vendar le v smislu, da je velik, varen in zanesljiv.
Stroški za registracijo in ostalo v kompletu (kasko ipd.) me pridejo letno slabih 500.000 SIT. Stroški servisa so letno cca. 50.000 SIT.
Koliko pa meni to predstavlja letnega proračuna? Ne vem, ker tega
nisem nikoli računal. Vem pa, da zaenkrat zmorem pokrivati stroške za avto in da mi ne predstavlja pol plače.
Če bi bilo denarja neomejeno bi si sigurno omislil še večji in bolj varen avto-SUV kot je recimo Volvo XC90, BMW X5, VW Touareg in tudi novi Audi A6.
Trenutno pa nikakor ne bi dal za avto več kot 10 MIO SIT.
Cashy ne pretiravaj… 🙂
Avtomobila pa ne moreš imeti brez odrgnin tudi v lastni garaži, kaj šele zunaj.
Kdor se pa boji odrgnin naj je potem raje brez avta. 🙂
Si pa načel zame eno zelo zanimivo debato in sicer, da ima večina Slovencev nadpovprečno dobre avtomobile, za katere po mojem imajo sredstva, da jih vzdržujejo, vendar ali s krediti ali pa na račun nekaterih veliko pomembnejših stvari kot so hiša, stanovanje, hrana, otrokovo šolanje itd.
Za takšne pa avto nedvomno predstavlja statusni simbol, kar je žalostno. In misli, da je večina Slovencev takšnih.
Sem slišal že vse sorte zgodb kot npr. da so nekateri doma brez pohištva pa se vozijo z dobrim avtom ipd.
ob povprečni slovenski plači je možno dobiti kredit na 5 let v znesku nekaj nad 2 mio sit. povprečen avto slovenca pa je nekje v rangu megana, astre, peugeota 307, ki pa stanejo okroglih 3 mio sit…ob prodaji svojega prejšnjega okrog 5-6 let starega avtomobila, ki naj bi bil vreden okrogel milion, takoj, ko so zanj odplačali kredit…
iz tega je razvidno, da jim gre tretjina plače samo za odplačevanje avtomobila, kje so še vsi stroški servisa in registracije…
Zato sploh ni čudno, če so ljudje tako zaverovani v svoj avto, saj predpostavlja precejšen del njihovega premoženja, ki pa žal hitro izgublja na svoji vrednosti. Mogoče večini ljudi manjka pravega ekonomskega občutka, koliko svojih prihodkov naj vlagajo v avto, da bodo imeli dovolj kvalitetno življenje še na drugih področjih (hiša, hobiji, dopust, ostale mater. dobrine)
Raziskave, ki so jih proizvajalci avtomobilov delali v ZDA, so pokazale da ljudje namenijo dobrih 13% svojih bruto dohodkov za avtomobile. Recimo, da to v povprecju znese petino neto place.
Najbrz vecina Slovencev za avto nameni vecji del svojih dohodkov. Ceprav je treba vedeti, da je v Sloveniji kar nekaj sluzbenih avtomobilov. To so obicajno nadpovprecni avtomobili.
ja, res je veliko dobrih avtomobilov službenih…
kar pa se jih prodaja, me čudi, da tako držijo cene…na primer VW pasatt prejšnje generacije (recimo 2001), z prevoženimi 130 000km, drži ceno prek 3 ,3mio sit, kar se mi zdi precej pretirana številka, oprema, je pa standardna elektr. paket s klimo, drugega nič…kaj se vam zdi?
lp, Cashy
Na hitro nekaj dokazljivih in preverljivih dejstev, da ne bo ostalo samo pri larpurlartističnih impresijah in nakladanjih v stilu “rekla-kazala”:
Kdor pogleda dejanske podatke, ki so občasno objavljeni celo v dnevnem časopisju, hitro ugotovi, da je fama o nekakšnem nadpovprečnem voznem parku pri nas popolnoma neupravičena oziroma napačna. Slovenski vozni park v ogromni večini predstavljajo osebna vozila nižjega in nižjega srednjega razreda, ki so v glavnem za varčne in ne prav premožne.
Ta fama sama pa očitno odraža splošne slovenske frustracije, saj je tista relativna peščica malo boljših (ter udobnejših in varnejših) avtomobilov pretirano opažena in posledično napihnjena …
Tudi fama o “šparanju” Slovencev na račun avtomobilov je v glavnem samo fama, tudi v primerjavi z zahodom. Slovenci, ki so z okrog 90% lastniških bivališč verjetno svetovni rekorderji in jim torej skoraj ni treba vlagati v nepremičnine, si pač lahko privoščijo avtomobile in to sorazmerno lažje kot lep del, morda celo večina zahodnjakov.