Stroški najemodajalca
Spoštovani,
sem lastnica stanovanja, ki ga oddajam v najem. Z najemniki bi se rada dogovorila o višini stroškov, ki jih moramo oboji nositi. Najemniki so mi predložili izpisek stroškov upravljanja in me sprašujejo, če bi razdelilnik stroškov toplote, servis toplotne postaje, zavarovalne premije in vodenje rezervnega sklada, ki znašajo skupaj slabih 15 eur, morala nositi jaz. Stroški so del skupne položnice upravljanja, za katere smo se na začetku dogovorili, da jih plačajo oni (jaz plačujem samo rezervni sklad). Seštevanje teh stroškov se mi zdi malo nesmiselno, ker niti ne vem, če so vsak mesec fiksni in bi jih morala tako redno preverjati. Prebrala sem stanovanjski zakon, vendar se mi zdi v 4. točki 24. člena nerazumljiv, saj pravi: “Če najemna pogodba ne določa drugače, je dolžnik vseh terjatev iz naslova obratovanja večstanovanjske stavbe najemnik, dolžnik vseh ostalih terjatev pa etažni lastnik.” Kaj so zdaj te ostale terjatve, ali bi res te stroške morala nositi jaz?
Drugo vprašanje pa se nanaša na obrabo gospodinjskih strojev in blaga. Jaz kot lastnica moram skrbeti za nemoteno bivanje v stanovanju, oni pa za vzdrževanje stanovanja v takšnem stanju kot je. Kdo mora potem poravnati stroške čiščenja vodnega kamna v bojlerju? Kaj pa v primeru, ko se pokvari gumb na pralnem stroju, ki je praktično nov ali pa nov hladilnik? Ali se lahko dogovorim, da si stroške popravila delimo, kjub temu, da je bil prej gumb na stroju malo razmajan, a je vendarle deloval?
Hvala za navet.
Lp
Spoštovani!
Po 4. točki 24. člena pomenijo terjatve iz naslova obratovanja, stroški, ki jih najemnik porabi ( elektrika, voda, komunala, gretje), za vse ostale stroške vzdrževanja, popravila pa nosite vi, kot lastnica stanovanja (popravilo zalogovnika, hladilnika itd.), razen, če ste se v pogodbi drugače dogovorili, da bodo torej najemniki sami krili razna popravila v stanovanju ali da boste skupaj krili stroške takega popravila. Po 92. členu mora lastnik stanovanja vzdrževati stanovanje in skupne dele v stanovanjski ali večstanovanjski stavbi v stanju, ki zagotavlja najemniku normalno uporabo stanovanja ter skupnih delov ves čas trajanja najema v skladu s pravilnikom iz 125. člena tega zakona ter odgovarjati za pravne in stvarne napake na oddanem stanovanju. Najemnik stanovanja: mora uporabljati najeto stanovanje v skladu z najemno pogodbo; odgovarja za škodo, nastalo pri nepravilni oziroma malomarni rabi stanovanja; poravnati mora stroške popravil v stanovanju, ki so posledica nepravilne oziroma malomarne uporabe stanovanja, skladno z določili najemne pogodbe; obveščati mora lastnika o napakah na stanovanju, za odpravo katerih odgovarja lastnik v skladu z veljavnimi normativi in standardi; plačevati mora najemnino za najeto stanovanje ter stroške, ki se plačujejo poleg najemnine, v skladu z najemno pogodbo; vzdrževati mora stanovanje v obsegu, kot ga za najemnike določajo normativi za vzdrževanje po pravilniku iz 125. člena tega zakona(Inšpekcijski organ z odločbo odredi, katera dela je treba izvesti in primeren rok za njihovo izvedbo, če skupni deli večstanovanjske stavbe niso vzdrževani v skladu z normativi za vzdrževanje stanovanj in stanovanjskih stavb, ki jih s pravilnikom predpiše minister, ter niso primerni za normalno rabo).
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.