Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Stroški 3 članske družine

Stroški 3 članske družine

Zadnje čase veliko poslušamo o rasti cen, zato me zanima, kaj mislite, koliko denarja potrebuje 3 članska družina, če ima lastno stanovanje in nima kreditov. Ali je dovolj 1800, 2000, 2500 evrov?

Naredi še enga otroka.

Dovolj… za kaj?

Za čisto osnovno preživetje je že prva številka čisto dovolj, pa še ostane. Potem pa odvisno kaj želiš, oz. kaj si privoščiš.

Sicer se da preživotariti tudi z minimalcem in več kot 3-člansko družino, a to vendar ne sme biti cilj v neki razviti družbi. Da se tudi s 1800, a dobro je, da ima družina neko varnostno rezervo, ne pa da njeno eksistenco zamaje že izpad enega dohodka, kaj šele dveh, bolezen, druga nesreča. Vsaj 2000 za kolikor toliko solidno življenje, ne da je problem vsak večji strošek.

Čisto odvisno, kaj vse je zajeto pod vašimi stroški. če se gre za vsakodnevne obroke zunaj bo zagotovo več kot če bi doma kuhala. Kar ima pluse in minuse drugje-prišparaš na času kuhanja, če ješ zunaj in ne rabiš pomivat posode, če pa doma pa točno veš, kaj v tvoji jedi je pa še enaka jed je lahko boljša kot v restavraciji, ti pa vzame čas, ko bi lahko kaj drugega počel plus pomivanje posode. Koliko avtov imaste in če je tudi ta strošek not vštet, koliko oblačil na mesec kupujete (četudi jih tok niti malo ne rabite) itd itn…

Kar se tiče samih stroškov bivanja in hrane za doma spet ne nanese toliko kot naštevaš. Ker ravno najemnina ali obrok kredita je največji požiralec dohodka.

Lahko lepo zivite s 1500,lahko pa zivotarite s 5k, odvisno kako gospodarni ste.

za osnovno normalnom življenje, da si lahko še malo kaj za dušo privoščite in zgolj ne životarite mora imeti družina gotov kakih 2700 prihodkov –

da si lahko vsak od partnerjev od tega da na stran še kaj za pokojnino, pa še kaj za kak večji strošek družino, potem če računaš,da oba delata in rabita avto… tak da tole

Tretja, da ne gledaš za vsak cent, odvisno od potrošnje. V ostalem, da si vsak ne sprdne glih kar želi ali hoče, pa prva.

Je razlika ali je otrok v vrtcu ali ne. Recimo jaz sem sama s hčerko in imam vrtec max za plačat. Ko bo šla v šolo bo to krepko nižja cifra. Mislim da se da z vsemi temi dohodki, samo odvisno od tega kakšne cilje imate. Moj dohodek je cca 2500 mesečno, od tega vzdržujem hišo, avto, gremo na izlete in dopuste, dajem na stran za večje stroške in za prihodnost (pokojnino). Je kar soliden dohodek, se da lepo živeti, ne kupujem pa Prade 🙂

Mi imamo dva otroka pod 10 let. Svoje stanovanje brez kreditov. Dva avtomobila. Živeli smo nekaj časa vmes z minimalcem, sedaj živimo s 3,5k na mesec. Zapravili smo tedaj vse in sedaj vse.

Imamo 3k dohodka. 2 otroka pod 10 let. Hiša. 2 avtomobila.

Kreditov imamo za caa 600 eur mesečno.

Privarčujemo caa 5k letno – kak mesec več, kakšen manj.

Ostalo sprčkamo.

Ne živimo ravno na visoki nogi, manjka pa nam tudi nič.

200 trgovina (hrana, čistila… z 3 osebe)

50 elektrika

50 komunala, voda

100 internet, TV, mobiteli

200 kurjava

100 gorivo

100 (stroški 2 avtomobila)

100 material in orodje za vzdrževanje

100 ostali stroški

Skupaj: 1000 EUR mesečno

Odgovor na objavo uporabnika
EnPrimer, 11.01.2022 ob 10:14

200 trgovina (hrana, čistila… z 3 osebe)

50 elektrika

50 komunala, voda

100 internet, TV, mobiteli

200 kurjava

100 gorivo

100 (stroški 2 avtomobila)

100 ostali stroški

Skupaj: 1000 EUR mesečno

Trgovina 600 in se malo za 3 osebe in 2 majhni zivalici…

200e v stacuni?!

A sploh kaj jeste?!

Drug primer, 11.01.2022 ob 10:17

Trgovina 600 in se malo za 3 osebe in 2 majhni zivalici…

200e v stacuni?!

A sploh kaj jeste?!

Dober zajtr + vsak dan 2 kuhana obroka doma (kosilo večerja), ves kruh je pečen doma, sadja, če ni pozebe je poleg marmelada, kompotov in skrinje in sokov dovolj še za okrog delit, pa tudi obdelan vrt  skorj vsak dan  prav pride. Kupimo pa krompir.

Pa dobro no nimajo vsi možnost imeti vrt, mogoče tudi ne volje ali časa.

Sama imam prostora za vrt še in še….a kaj če delam vsak dan, petek, svetek, vikend z vožnjo odide na dan za ‘službo’ 10 ur+ med tednom vožnja sina na popoldansko dejavnost, ki ni pred vrati …. tisto ko sem fraj pa res ne mislim delat na vrtu.  Bo otrok zrasel jaz pa v penziji in nato mogoče pride vrt na vrsto…

Drugače pa smo mi trije in v trgovino gre od 500-600 na mesec.

Hecen primer. 200 za hrano in gospodinjstvo? Ni šans. Če nikjer nič ne dobiš in te čez vikende ne hranijo starši, ne upoštevaš malice v šoli in službi in imaš svoj vrt mogoče ja. 100 za vzdrževanje dveh avtomobilov? Kje je pa varčevanje za menjavo le teh? To pokrije res samo osnovno zavarovanje in mogoče gume. 100 za gorivo? Odvisno kje živiš, ampak je kar nizka postavka to za dva avtomobila. Kje je varčevanje za izredne stroške (zavarovanje stanovanja, kaj crkne, vzdrževanje hiše/stanovanja, varčevanje za novo streho recimo ipd..). Nikjer ni tudi varčevanja za varno starost. Naše penzije bodo minimalne tudi če imamo dobre dohodke. Je fajn kaj dati na stran. Kje so oblačila, čevlji, frizerji, krožki za otroke, hobiji, šole v naravi ipd.. To kar je napisano je res samo osnova. Preživetje. Ni pa to na dolgi rok realno.

EnPrimer, 11.01.2022 ob 10:23

Dober zajtr + vsak dan 2 kuhana obroka doma (kosilo večerja), ves kruh je pečen doma, sadja, če ni pozebe je poleg marmelada, kompotov in skrinje in sokov dovolj še za okrog delit, pa tudi obdelan vrt  skorj vsak dan  prav pride. Kupimo pa krompir.

Stroske sadovnjaka, vlaganja, vrta in podobnega pa ne stejes v strosek prehranjevanja?

ČEz teden jemo v šoli/službi. Zvečer kakšno gosto juho ali pa šmorn/palačinke varianta al pa kak kos kruha.

V soboto gremo k eni babici.

V nedeljo k drugi.

Od vsake dobimo še eno procijo za v zamrzovalnik in imaš tisto čez teden za 2x.

….

Drug primer, 11.01.2022 ob 10:57

Stroske sadovnjaka, vlaganja, vrta in podobnega pa ne stejes v strosek prehranjevanja?

100 ostali stroški

primer, 11.01.2022 ob 10:55

Hecen primer. 200 za hrano in gospodinjstvo? Ni šans. Če nikjer nič ne dobiš in te čez vikende ne hranijo starši, ne upoštevaš malice v šoli in službi in imaš svoj vrt mogoče ja. 100 za vzdrževanje dveh avtomobilov? Kje je pa varčevanje za menjavo le teh? To pokrije res samo osnovno zavarovanje in mogoče gume. 100 za gorivo? Odvisno kje živiš, ampak je kar nizka postavka to za dva avtomobila. Kje je varčevanje za izredne stroške (zavarovanje stanovanja, kaj crkne, vzdrževanje hiše/stanovanja, varčevanje za novo streho recimo ipd..). Nikjer ni tudi varčevanja za varno starost. Naše penzije bodo minimalne tudi če imamo dobre dohodke. Je fajn kaj dati na stran. Kje so oblačila, čevlji, frizerji, krožki za otroke, hobiji, šole v naravi ipd.. To kar je napisano je res samo osnova. Preživetje. Ni pa to na dolgi rok realno.

Čez vikend se ne hranimo pri starših, je pa včasih pri nas kakšen od nečakov/nečakinj in še neoben ni bil lačen.
Avto ne kupujemo novih vsakih nekaj let in sploh ne na kredit ali lizing. Za 100 EUR dizla je dovolj da se vozimo z 2 enakima avtomobiloma v službo in še kam, zavarovanje za 2 avtomobila pa je 600 EUR letno. Za 600 EUR pa se da dobiti marsikaj, marsikaj še najde tudi na avtodopadih ali oglasih, če ima kdo doma veselje in znanje kaj osnovnega sam porihtat. Tudi okrog hiše in v hiši se da marsikaj naredit, material je je majhen del cene. Seveda pa je treba dati kaj na stran za večje stroške, včasih nič, včasih malo več, ampak marsikatero stvar stvar se dobit malo rabljeno za pol cene.

Mi smo letos dali samo za flance endivije radiča in kitajca caa 50 eur ven, da imamo zalogo za 8 ljudi za celo zimo.

Prihodkov imamo cca 1.500€ na družinskega člana, najemnine ni, kreditov ni, 2 avta.

Dopust pozimi in poleti, lasten vikend na morju + kako potovanje za par dni po Evropi (odkar je kovid, samo še vikend).

Letno nam ostane nekje 12-14.000€.

200 eur za hrano? Resno? Moja sodelavka se tut vedno s tem hvali. To da pa jedo vsi štirje čez teden pri mami, čez vikend pa pri tašči pa nekak pozabi omenit. Mi smo štirje, hrana, čistila ipd. 800 eur na mesec. Pa midva jeva kosilo v službah otroka pa v šoli. Pa čez vikende gremo ven kaj pojest, otroke kdaj peljem v meka ali pa na pico tudi čez teden, pa ne kupujem pršuta pa kaviarja za vsak dan, tudi ni vse bio, eko in gojeno na pašnikih.

Torej tedensko: mleko 10, kruh 15, sadje 15, zelenjava 20, jogurt 10, skuta 5,  sir 20, salama 10, kakšna sladkarija 10.. so osnovne reči samo za popoldanske malice in večerjo, pa smo že na cca 120 eur, kar je trideset eur na osebo na teden, kar je dobre 4 eure na osebo na dan… kar pravzaprav ni veliko. V resničnem življenju je pa treba kupit še kakšen prašek, čistilo, metlo, olje, sok, pivo…

Tako, da lepo vas prosim nehajte s temi dvesto evri na mesec, če preostanek ne gre iz vaših žepov, jih pač odžrete babicam od penzije.

A loh vprašam kako prideš čez z stroški za 2 avta 100 e na mesec?

Imam 7 let star manjši avto, 1,4 mašina,  1 lastnik

Prejšnji teden sem imela redni servis (nič narobe) 205 e, zavarovanje 290 e, podaljšanje regristracije, cestni sklad 110 e , vinjeta 110 e, 2 letno menjava gum 60e, tehnični zaenkrat ni bil vsako leto kadar je dodatne 45 e, vsake par let gume komplet gum mislim da je okoli 500 e…

Prej bi rekla, da avto stane približno 1000 e letno ne da se kaj pokvari, In seveda BREZ BENCINA ALI DIZLA Torej bi morali računati 100 e mesečno avto, da imaš še malo rezerve če se kaj pokvari če šteješ da ga je treba na xy časa tudi zamenjati je to še majhen znesek.

Trenutno že nekaj časa 1000eur. Kar gagamo… jaz in dva OŠ otroka. Imam svoje stanovanje cca 50m2.

Mesec končam s pozitivno ničlo.

V akciji reči kolikor toliko kvalitetno -riž Zlato polje, Bar kava, Alpsko mleko…

Ampak gledam na vsak “krajec kruha” in planiram obroke.

Je pa na Knap in ogromno odrekanja ( najbolj na meni, kreme, kozmetika, frizer 1x na dve leti)… ni pa minusa

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close