strokovni izpit iz ZUP – katero gradivo,koliko časa učenja?????
Lepo pozdravljeni.
Zanima me, katero gradivo ste uporabili za učenje za strokovni izpit iz upravnega postopka (ZUP) – ali to ki je navedeno na spletni strani
NA TEJ STRANI JE NAVEDENO ŠTUDIJSKO GRADIVO: SPLOŠNI UPRAVNI POSTOPEK IN UPRAVNI SPOR.
To je namreč literatura, ki je navedena na Ministrstvu za javno upravo.
Jaz bom verjetno preko Zavoda za zaposlovanje opravljala navedeni izpit (plus priprave) na Inštitutu za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani – tam so pa navedeni drugi viri – obvezna literatura (zUP in zakon o upravnem sporu) in priporočljiva literatura (še plus 3 knjige).
Kaj ste uporabili kot gradivo – ker tega je veliko, časa pa niti ne, od priprave do izpita teden dni?! v kolikor je potrebno vse preštudirati je tega ogromno in je to sigurno premalo časa.
Koliko časa ste porabili za učenje – predvsem tisti, ki doslej niste uporabljali tega zakona pri samem delu oz. niste zaposleni v javni upravi?
Pa še nekaj, če bi kdo vedel slučajno – ali zavod za zaposlovanje plača izpit le enkrat, ali tudi, če ga slučajno ne uspeš narediti v prvo, še drugič? Kako je s tem?
Najlepša hvala vsem za odgovore in lep pozdrav
ZUP sem delala leta 2006, učila sem se Zakon o splošnem upravnem postopku (uradno prečiščeno besedilo iz leta 2006) plus eno skripto – avtor je Marjan Štriker (knjiga je pa take rumene barve – se ne spomnim naslova, je pa fajn, ker ima na koncu vsakega poglavja vprašanja za ponavljanje).
Res da sem imela nekaj o upravnem poslovanju že na faksu in zato nekaj podlage, zato sem se učila “le” kaka dva tedna.
Vem da obstaja tudi ena knjiga, kjer so vsi primeri odločb in sklepov in ti pride še kako prav pri pisnem delu izpita, vendar ne vem točnega naslova. Mislim pa, da je avtor Božo Grafenauer.
Upam, da sem ti kako pomagala. 🙂
Izpit sem naredila včeraj in sicer za VII. stopnjo. Delala sem ga na Ministrstvu za javno upravo v Ljubljani. Mi smo imeli dve esejski vprašanji in še en upravni akt za napisat + ustni del. Učila sem se iz gradiva, ki je objavljeno na spletni strani Ministrstva za javno upravo (tisti dve knjigi Upravni postopek in upravni spor). Za učenje sem porabila približno tri tedne (intenzivno učenje).
Mislim, da je na Pravni fakulteti malo drugačen sistem, tudi literaturo uporabljajo drugačno. Tako da delaj po tistem gradivu, ki je določeno z njihove strani, če greš na Pravno fakulteto delat.
Lepo pozdravljeni.
Hvala za odgovore.
Ja tega gradiva je veliko za naštudirati. Vidim pa, da ste delale na Ministrstvu za javno upravo ta izpit. Sej verjetno se ne razlikuje zelo, saj vendarle gre za iste zakone.
Kakšna vprašanja ste imele na pisnem delu, obširna – esejska ali kakšna? Kako pa je s primerom, napisati ste morale odločbo, kakšna je naloga, če lahko katera malo napiše, kakšna so vprašanja na pisnem delu?
kaj pa na ustnem delu, koliko vprašanj ste dobile, tudi obširna ali bolj točna, specifična? Ali moraš znati podrobnosti v nulo ali sprašujejo le bistvene poudarke zakonov?
Najlepša hvala za pomoč.
Lep vikend in lepo bodite.
Na Pravni fakulteti v Mariboru je baje takole: najprej dobiš vprašanja za obkroževat (to so bolj ko ne primeri iz prakse, ne strogo teorija), drugi del pisnega pa je, da napišeš eno določbo ali sklep. Tako sm jaz slišala.
Na Ministrstvu za javno upravo je pa malo drugače. Dobiš dve esejski vprašanji (jaz sem recimo dobila reševanje predhodnega vprašanja in pa novi dokazi ter nova dejstva kot razloga za obnovo postopka). Potem je bilo pa tretje vprašanja, da je treba napisati ustrezen pravni akt glede na situacijo, ki ti je opisana (jaz sem recimo imela situacijo, da dobim vlogo za prijavo stalnega prebivališča in jo potem stranke umakne). Kaj boš napisala moraš ugotoviti sama.
Na ustnem delu je pa tako. Če znaš si noter 5 minut, če ne znaš pa tut 20 min. Sprašujejo te ful različno. Naštevanj ni bilo nobenih treba znat. To so vprašanja npr.: našelo materialne resnice, subsidiarna uporaba zakona o splošnem upravnem postopku, kdaj je odločba dokončna/pravnomočna, kaj narediš z vlogo, ki jo prejmeš in za njo nisi pristojen, ali je lahko otrok stranka v postopku,…
Po mojem se je treba kar lepo naučit (vse podrobnosti glih ne), v osnovi pa kar vse. Ker lahko dobiš res karkoli. Ni pa pri nas imel nobeden vprašanja (ne na ustnem ne na pisnem) glede upravnega spora. Tega si samo malo poglej, učit se ti ga pa ni treba.
Upam, da ti bo šlo. Lep vikend!
ojla
Toygirl in tanci hvala za pomoč. Ja gradiva je veliko. Bom poskusila delati po knjigi, sem zakon začela brat, pa je v knjigi veliko bolj pregledno. Mislim, da kolikor sem gledala knjigi zajemata čisto vse kar je v obeh zakonu, le da sta bolj razumljivo pisani.
Ja upam, da mi uspe naštudirati. Če pa ima kdo kakšne primere vprašanj pa prosim, če lahko napiše.
A ste v prvo naredili izpit?
Najlepša hvala in lep pozdrav
Jaz še nism šla delat ZUPA, ker sem diplomirala tri leta nazaj na javni upravi, ZUP je bil eden izmed izpitov..ki seveda ni javno priznan za delo v javni upravi…in ker nimam vez, ga niti delat ne grem…če slučajno po čudežu kdaj pridem v javno upravo ga imam pa čas leto dni delati….sej mi ni problem, sam zakaj bi dajala denar, če nimam vez itak ne bo lažje dobiti službe….
pozdravljeni.
še ima kdo kakšna konkretna vprašanja, na katera je odgovarjal na izpitu.
Teh primerov sklepov in odločb je malo morje. A v celoti moraš sam spisati sklep oz. odločbo? Ja to je pa kar težko, s tem da je res veliko tega v praksi.
Teorijo se pač poskušaš naučiti ne, to kar pa potem moraš v praksi uporabljati, pa mislim, da se naučiš, če ne prej takrat, ko to moraš uporabljati.
hvala in lp
Pri pisanju odločbe je v bistvu pomembno, da poznaš njene sestavine, ki jih “vkomponiraš” v odločbo (ni poudarek na “strokovni pravilnosti”)
Nekaj vprašanj na ustnem izpitu:
– vsekakor se dobro nauči vsa načela
– kaj pomeni subsidiarna uporaba zakona
– stranka v postopku
– ali je otrok lahko stranka
– zapisnik
– roki za pritožbo
– kaj se zgodi ob smrti stranke
– kaj storiti ob nepopolni vlogi
– kaj se najprej naredi, ko dobiš vlogo (129. člen)
– razlika med odločbo in sklepom
……
Pozdrav vsem,
Kofetarca, zanima me kako kaj z učenjem? Jaz imam namreč izpit maja, pa me zanima literatura. Kje si si jo priskrbela?
Zanima me, katero gradivo ste uporabili za učenje za strokovni izpit iz upravnega postopka (ZUP) – ali to ki je navedeno na spletni strani
NA TEJ STRANI JE NAVEDENO ŠTUDIJSKO GRADIVO: SPLOŠNI UPRAVNI POSTOPEK IN UPRAVNI SPOR.
Jaz bom verjetno preko Zavoda za zaposlovanje opravljala navedeni izpit (plus priprave) na Inštitutu za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani – tam so pa navedeni drugi viri – obvezna literatura (zUP in zakon o upravnem sporu) in priporočljiva literatura (še plus 3 knjige).
Kaj ste uporabili kot gradivo – ker tega je veliko, časa pa niti ne, od priprave do izpita teden dni?! v kolikor je potrebno vse preštudirati je tega ogromno in je to sigurno premalo časa.
Koliko časa ste porabili za učenje – predvsem tisti, ki doslej niste uporabljali tega zakona pri samem delu oz. niste zaposleni v javni upravi?
Pa še nekaj, če bi kdo vedel slučajno – ali zavod za zaposlovanje plača izpit le enkrat, ali tudi, če ga slučajno ne uspeš narediti v prvo, še drugič? Kako je s tem?
Najlepša hvala vsem za odgovore in lep pozdrav[/quote]
Pozdrav vsem,
Kofetarca, zanima me kako kaj z učenjem? Jaz imam namreč izpit maja, pa malce brskam po netu. Kje si dobila literaturo?
Imaš še kakšne informacije glede vprašanj?
Najlepša hvala vsem za odgovore in lep pozdrav[/quote]
Lepo pozdravljeni.
Kot literaturo bom uporabila zakon o splošnem upravnem postopku in upravnem sporu, ter knjigi, ki sta navedeni na ministrstvu za javno upravo (vendarle gre za zakon in v teh dveh knjigah je navedeno tisto kar je v zakonu, mislim da). Tistega komentarja zakona, ki je naveden na spletni strani Inštituta za javno upravo namreč ne dobim v knjižnici. Knjiga Vzorci uradnih pisanj zna priti prav, ker baje da se na pisnem izpitu lahko dobi tudi konkretno napisati odločbo, sklep, vabilo, pooblastilo. Ne vem, tako sem prebrala nekje na forumu, samo je baje različno. Tako, da ne vem nič kaj bolj točno, bomo videli kaj bodo rekli na usposabljanju.
Jaz ga bom opravljala aprila… Upam, da mi uspe narediti. Literature je veliko ja za preštudirati, upam le, da ne gredo v podrobnosti.
Lep pozdravček
Zanima me, ali je kdo opravljal izpit iz upravnega postopka na Institutu za pravne informacije, raziskave in razvoj (prej Zavod Mrest). Poigravam se namreč z idejo, da bi kljub vsemu šla to delat pred PDI-jem in vem, da je na PF v LJ izpit precej bolj zahteven kot recimo na PF MB. Ne poznam pa nikogar, ki bi šel delat na ta Institut in me zanima, kako izgleda.
Imajo pa oni edini recimo še rok 18.7. (kar mi zelo ustreza), poleg tega pa je cena 85 EUR, kar je cca. 50 EUR ceneje kot povsod drugje, kjer sem gledala.
Hvala za odgovore.
RomanaS jaz ga sicer nisem delala na tem Inštitutu za pravne informacije, ampak na Inštitutu za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Glede na to, da se pripravljaš na PDI si pravnica in mislim, da je popolnoma brez veze iskati najlažjo varianto za opravljanje ZUPA, saj je za pravnike res lahek izpit (ni primerjave z UPUSOM pri dr. Kerševanu na PFLJ). Pojdi ga delat tja, kjer ti je najbližje.
Pozdravljeni,
tudi jaz se že dolgo spravljam k učenju za ta izpit… Ko bi ga že imela bi bilo fajn. 😉 Sem ga delala v sklopu izpita za imenovanje v naziv na UA v LJ. Zdaj pa sem prijavljena samoplačniško na PF v MB za V. stopnjo. Ve mogoče kdo kaj bo izpit oz. se namerava udeležiti izpita? Literaturo imam, samo spravit se moram, he, he, he. Imam pa tremo, ker sem v LJ kar trpela in poprej učila kot nora.
Moram zbrat voljo in ga iti delat, saj imam nagledano službo, a brez ZUP-a službe NI! Grrrrrrrrrrr…
Lp vsem in obilo uspehov pri izpitih,
Savinjčanka
Živjo!
Morda kdo ve, kakšna je razlika med izpitom ZUP za srednje šole in za visoke šole?
A se splača npr., da greš delat izpit iz ZUPa za sr.šolo, če si tik pred diplomo?
Ti je kaj v pomoč, da si se že enkrat gulil člene in postopke ali je izguba časa?
Hvala za odgovore in lep dan!
P
Forum je zaprt za komentiranje.