stročnice
V receptu za pito piše, da je potrebno na testo, predno se da v pečico, dati stročnice in da se malo pred koncem peke poberejo dol. Kakšne so te stročnice?
Pa še nekaj: ali lahko kako zamenjam želatino v lističih z želatino v prahu? Kakšno je razmerje za zamenjavo? Meni je za uporabo namreč ljubša želatina v prahu.
Hvala za pomoč in lep dan,
M.
Mišljeno je, da testo za pito potresemo npr. s surovim fižolom, preden ga damo v pečico, kar bi naj po moje preprečilo neenakomerno dvigovanje testa. Seveda preden damo nadev na že malo pečeno testo, fižolčke odstranimo. Osebno tega nikoli ne počnem, pa izpade kar dobro-testo pa pred peko obvezno na več mestih preluknjam z vilicami.
Testo za pito, če ga pečemo brez nadeva, obložimo s peki papirjem in potresemo s suhimi stročnicami zato, da se med peko ne dvigne. Tako ga pečemo približno 10-15 minut, nakar peki papir in stročnice odstranimo in damo gor nadev, ali pa še malo pečemo brez stročnic (odvisno od recepta). Tako preprečimo dvigovanje testa, ki tudi ostane bolj zbito.
Stročnice so ponavadi suh fižol, ali pa čičerika. Jih pa jaz vedno dam na peki papir, nikoli direktno na testo.
Forum je zaprt za komentiranje.