Stripi
Lepo pozdravljeni!
Ze lep cas tuhtam, koga in kje bi povprasal za mnenje o stripih, zdi pa se mi, da bi tule znalo biti kar ustrezno mesto. In sicer, marsikdo stripov ne smatra za literaturo in jih s tega vidika prezira oz. vsaj ignorira. Sam se smatram za ljubitelja tudi stripov, zanima pa me tudi vase mnenje o njih.
Hvala 🙂
Strip je po mojem mnenju dobra stvar za učenje tujega jezika, potem ko nekaj osnov že poznaš, seveda. Ravno za Asterixa so mi povedali (sama o tem pač nimam pojma), da je edino smiseln in zabaven v originalu-francoščini, ker je poln neprevedljivih besednih iger.
Drugače se pa jaz lahko kdaj pa kdaj kakšnega lotim, ampak se jih zelooo hitro naveličam. Tako je bilo celo z Mustrovimi, ko sem jih brala pred kakim letom, ko nisem bila več otrok 😀
Nisem blazno bralka stripov, nekaj sem jih pa le predelala.
Calvin & Hobbes (ravno zadnjič sem se na amazonu zagledala v eno drago zbirko)
Garfield
Miki Muster
od novejših slovenskih samo Minije od Lunačka, ta strip mi je pa oh in ah, svetoven. Imam nekje spravljene izrezke iz Slovenskih novic, ko so izhajali.
Nekoč bi se rada spravila na Dylan Doga in podobne striparske klasike. Vedno sem imela mišljenje, da mi ne bodo všeč, da so nasilni, ampak baje, da se motim 🙂
Moj odnos do njih: nekako se mi zdijo bolj za vmes, kot ne čisto prava literatura. Sicer me bo morda kdo za tole linčal, pa vseeno.
tomaž lavrič – stripar, je eden največjih in najboljših sodobnih umetnikov na slovenskem!!!
to slovencem v večini ne potegne, francozom, kot najelitnejšim založnikom stripovske umetnosti pa, zato pa tudi tiskajo lavričeve mojstrovine in mu delijo nagrade.
priporočam njegove: bosanske basni, slepo sonce, rdeči alarm, ekstremni športi… in seveda diarejo.
strip je tipičen primer postmodernega mešanja high-low, taljenja razlik med visoko in nizko umetnostjo.
hvala bogu, da je tako!!!!!
aja, še en dokaz, da je strip umetnost par excellence:
AVTOR………………. : Huppen, Hermann – avtor
NASLOV……………… : Sarajevo Tango
IMPRESUM……………. : Celje : Strip art features, 1996
pa Craigove ODEJE so tudi dokaz:
AVTOR………………. : Thompson, Craig – avtor
ODGOVORNOST…………. : Krevel, Mojca – prevajalec
NASLOV……………… : Odeje : roman v stripu
IMPRESUM……………. : Ljubljana : Mladinska knjiga, 2006
FIZIČNI OPIS………… : 582, [4] str. : ilustr. , 25 cm
še enkrat: razglabljanja ali je strip umetnost ali ne, ali je visoka ali nizka, šund, plaža ali ne, straniščna ali kopalnična; ali je visokoleteča ali morda bolj tako-tako, to je v letu 2007 popolnoma brezpredmetno. umetnost danes je vse, in to dobesedno in popolnoma resno mišljeno
Wlitna ali visoka umetnost (za primer tisto kar propagira kak mitja rotovnik al kako je že oni iz CD-ja) je ta tako ali tako več ali manj le kič, pomp, kvazi noblesa, drago nategovanje “elit” ali pa neiskreno prežvekovanje obrazcev izpred tridesetih let.
@McAjvar: preziraj tiste, ki prezirajo stripe, oziroma ne obremenjuj se, če si njihov fan! strip je tipičen primer sodobne kulture.
Se strinjam s Pilgrimom.
Razprava, ali je strip umetnost ali ne, je brezpredmetna. To je tako, kot če bi se spraševali, ali je književnost umetnost ali ne. Je ali pa ni. Ocenjevati (pa še to približno, pa subjektivno, pa …) je možno le posamezna dela, celotne zvrsti ne.
Aja, pa na Rdečio alarm sem pozabila, Pilgrim, hvala, ker si ga omenil. Pa na odlične stripe, ki izhajajo v Stripburgerju, v veliki meri po zaslugi neutrudne Materine Mirović. Pa na množico francoskih stripov, ki sem jih prebirala pri prijatelju risarju stripov – imena avtorjev sem vsa po vrsti pozabila, stripi pa so bili fantastični, boljši od precejšnjega deleža knjig, o katerih tule čebljamo. 😉
V moji knjižni omari imajo tovrstni stripi enakovredno mesto ob t. i. najelitnejših knjigah: Lavrič je v družbiu Kureishija in Prima Levija.
Kdor bi se rad podrobneje pogovarjal o stripu ali kakšnega zamenjal/prodal/kupil, pa se lahko oglasi tudi na .
Me kar veselijo tile odgovori, hvala za tolazbo vsem skupaj 🙂
@regla: glede Dylana Doga pa tako… Povsem brez nasilja definitivno ni, glede na zanr – horror. Tako da se seveda najde kaksno truplo ali tri, zombi, vampirji, ipd. Za pokusino si lahko morda omislis Maxi Dylan Dog, ki vsebuje 3 zgodbe (Duh s radija, Ljudski zamorci, Ukradeni zivot) in ga lahko dobis v vecini trafik.